Elever føler sig krænket: Intime detaljer om deres sexliv udleveret i gymnasieblade

Gymnasieelever nord for København udleverer hinanden i skoleblade, hvor intime detaljer fra elevernes sexliv videregives.

Private og intime oplysninger om gymnasieelevers seksualliv er i årevis blevet beskrevet i detaljer i sladderblade og radioudsendelser på en række gymnasier nord for København - og det er sket med ledelsens viden.

Det fortæller Radio24syv.

Med navns nævnelse oplyses det i sladderblade, skrevet af elever på Ordrup Gymnasium, Gammel Hellerup Gymnasium og Øregård Gymnasium, hvordan elever har mistet deres mødom, pådraget sig kønssygdomme eller haft sex med hinanden. Episoderne beskrives ned i intime detaljer. Noget er sandt, andet er opdigtet.

Kløen i de nedre regioner

I en nyere udgave fra skoleåret 2014/2015 af bladet ’Ztof’ fra Ordrup Gymnasium skriver eleverne blandt andet:

- Da hun (Radio24syv har fjernet for - og efternavn) kom hjem fra Val d’Isere begyndte det at klø lidt dernede. Jeg tror godt, vi ved, hvad der var galt. Godt du nu har taget pillerne nu.

Rektor på Ordrup Gymnasium, Henning Thomsen, siger til Radio24syv, at der fra dette skoleår er indført et værdigrundlag, så bladet “er anderledes", men i den seneste udgivelse nævnes det stadig, hvem der haft sex med hvem, og hvilke elever, der på det seneste har mistet deres mødom.

Betalte prostitueret med Rolex

I en udgave af bladet fra 2016 fortælles det, at en navngiven pige i 3.g. er “blevet så fan af at poppe mø (tage mødom, red.) at hendes næste ambition for nattens strabadser er at rive uskyldige X" - en dreng navngives - “med hjem", ligesom det blandt andet hævdes, at en anden navngiven mandlig elev har betalt en prostitueret med sit Rolex-ur.

På Gammel Hellerup Gymnasium har der ifølge Kristoffer Hübertz Larsen fra 2.g. været en række sager med sladderbladet "Mosquito", hvor elever har følt sig krænket, men skoleledelsen gør ikke meget for at stoppe det, siger han.

- Ledelsen bryder sig ikke om det, fordi det strider imod gymnasiets værdier, men mere gør ledelsen ikke, siger han.

Tavs rektor

I en tre år gammel udgave af bladet, under overskriften “Man er vel ikke en kriger før man har blod på sværdet", nævnes det, hvordan en navngivet mandlig elev tager en navngivet piges mødom og efterlades i en seng “fyldt med blod."

- Det var noget af en sejltur. Men man er vel ikke en rigtig pirat, hvis ikke man har sejlet på det røde hav, vel…

Rektor på Gammel Hellerup Gymnasium, Jørgen Rasmussen, ønsker ikke at udtale sig om sagen.

Kan krænke privatlivet

På Øregård Gymnasium i Hellerup blev sladderbladet "Ørevox" i efteråret 2015 lukket efter at flere elever blev hængt ud. Men i elevernes skoleradio "Radio ØG" viderebringer man fortsat intime detaljer om navngivne elever. Senest for en måned siden, hvor elever i en offentligt tilgængelig radioudsendelse blandt andet nævnte, at en bestemt pige havde været utro og "gået hele vejen" med en fyr.

- Hvis elever i de to medier har krænket privatlivets fred for andre elever, er det noget, vi som gymnasium tager skarpt afstand fra, siger vicerektor Birgitte Hansen fra Øregård Gymnasium.

Radio24syv har forelagt en række eksempler på elevomtaler fra gymnasiernes sladderblade og radioudsendelser for professor i jura Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet, og han vurderer, at der er tale om strafbare forhold.

Strafbart

Der er slet ikke nogen tvivl om, at det er oplysninger, der vedrører privatlivet - og det er strafbart at videregive ifølge straffelovens paragraf 264D, siger han til Radio24syv.

Sladderbladene har eksisteret i årevis, men for nylig har Gammel Hellerup Gymnasium og Ordrup Gymnasium ifølge de to gymnasiers rektorer indført krav om, at de, der nævnes i bladet, skal give samtykke til det. Men omtalerne kan stadig være problematiske, vurderer juraprofessoren.

- Hvis man er over 18 år, så gælder et samtykke. Hvis man er barn, så har det ingen retlig betydning. Spørgsmålet er, om mellemgruppen kan overskue konsekvenserne, og om det overhovedet er et gyldigt samtykke, siger Sten Schaumburg-Müller.

Psykolog: Piger udstilles

Anna Bjerre, som er psykolog og daglig leder af organisationen GirlTalk.dk , der rådgiver unge piger, mener, det er trist at se, hvordan eleverne bliver "udstillet" i bladene - og konsekvenserne kan være mange, mener hun.

- Nogle er måske ligeglade, men for andre kan det give afsæt i stigmatisering eller understøtte mobning. Hvis man ikke er interesseret i at blive omtalt eller udstillet, kan det være svært at få det til at stoppe, siger Anna Bjerre og tilføjer, at omtalerne viser noget om forholdet mellem drenge og piger.

- Vi ser en forbrugsmentaliltet, hvor kvinden bliver gjort til objekt for fyrens behov. Der er sikkert også eksempler på det modsatte, men lige her handler det meget om pigerne, der er til for at tilfredsstille de lidt ældre fyre (3.g.’ere). Det kan understøtte en ubevidst forestilling om, at hvis man skal være interessant nok, må man hellere leve op til uskrevne regler om at levere, siger hun til Radio24syv.