Vi hader mobilsnak i det offentlige rum - men vi slipper ikke af med den

16x9
Mobilsamtale i det offentlige rum Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark

Private telefonsamtaler i det offentlige rum irriterer flere og flere.

Efter mobiltelefonen er blevet hvermandseje, fylder andre folks private telefonsamtaler en del i det offentlige rum. Og samtalerne fylder for meget. Mobilsnakken irriterer over 60 procent af os alle, viser en ny meningsmåling, som Wilke har lavet for Avisen.dk.

I alt har 1007 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år deltaget i målingen. 62,5 af dem angiver, at mobilsnak i det offentlige rum irriterer dem ofte eller til tider. Men selvom mange ønsker mobil-snakken hen, hvor peberet gror, er den kommet for at blive. Det mener kommunikationsekspert Tem Frank Andersen fra Aalborg Universitet.

- Vi insisterer på retten til at udtrykke os på de medier, vi vil, og når vi vil. Fokuset på individet går ikke væk, siger han til Avisen.dk.

Der er dog et stigende antal, der forsøger at undgå andre menneskers private samtaler.

Eksempelvis i togene. Her vælger flere rejsende en plads i de såkaldte stillezoner, hvor telefonen skal være på lydløs og samtale er forbudt.

Efterspørgslen på stillepladserne har været så høj, at DSB de seneste 10-15 år har udvidet stillezonerne og også indført dem på de kortere togstrækninger i S-togene.

- Pladserne i stillekupeen er dem, der bliver solgt først i vores pladsbestillingssystem, fortæller Aske Wieth-Knudsen, forretningsudviklingschef i DSB, til Avisen.dk.

Tilsyneladende er manges iver efter at tale i mobiltelefon så stor, at de har svært ved at lægge den fra sig, når de afleverer og henter deres små børn i institution.

Sidste år foretog Landsforeningen For Socialpædagoger (LFS), der organiserer de københavnske pædagoger, en mindre rundspørge blandt klyngelederne i Københavns Kommune.

20 af 40 dagtilbud meldte, at man decideret opfordrer forældrene til ikke at bruge mobil i hente- og afleveringssituationer. Det sker blandt andet via opslag og direkte henvendelser til forældrene.

14 institutioner svarede, at der ligefrem er indført faste regler om, at institutionen er mobilfrit område.

- Der er mangel på digital dannelse. Derfor er det godt, at pædagogerne gør forældrene opmærksom på, hvad det har af konsekvenser, når de er optaget af telefonen i stedet for børnene, siger Jan Hoby, der er næstformand i fagforeningen LFS.