Samfund

Far fra Ikast fik afslag - så byggede han selv robothånd til 7-årig søn

Håndkirurgen kunne ikke hjælpe 7-årige Marc med en ny hånd. Derfor solgte faderen sin motorcykel, købte en 3D printer og byggede en robothånd selv.

Da 7-årige Marc sidste sommer begyndte i skole, var han ked af det.

Han har manglet sin højre hånd siden fødslen, og derfor kunne han ikke gøre andet end at se til, når klassekammeraterne i frikvartererne løb rundt og spillede bordtennis.

Situationen blev endnu mere trist, da en håndkirurg på omtrent samme tidspunkt gav afslag på at lave en protese.

Men så fik Marcs far, Thomas Nørtoft Thomsen, en idé.

Han solgte sin motorcykel, købte en 3D printer og begyndte selv at bygge en robothånd til sin søn i hjemmet i Ikast.

I dag, over et halvt år og mange hundrede arbejdstimer senere, har Marc fået sit gode humør igen.

Hans far har bygget en mekanisk hånd, som han nu har med sig i skolen og andre steder, hvor han kan få brug for den.

Den leder tankerne hen på de legendariske RoboCop-film, men med den på, kan Marc både spille bordtennis, fiske og holde om en flaske.

Det viser en film, som hans far lagde på Facebook fredag.

Stolt over at vise hånden frem

Thomas Nørtoft Thomsen fortæller til TV 2, at hans 7-årige søn ikke helt er stor nok til at forstå, hvad der sker, men han er glad for sin ”nye hånd” og viser den stolt frem for andre.

- Når der er folk, ryger robothånden på, for så skal han jo vise, at det her altså er noget der fungerer. Nu kan han vise skolekammeraterne, at han også kan noget, siger Thomas Nørtoft Thomsen til TV 2.

Lidt småtosset

Robothånden er udstyret med små, fintfølende censorer, som styrer de mekaniske fingres bevægelser. Den er sammensat af mange forskellige dele, men mange af komponenterne stammer faktisk fra en Playstation 3, som Thomas Nørtoft Thomsen har skilt ad.

Idéen med selv at bygge en fik Thomas Nørtoft Thomsen, efter han på internettet havde set en video, med en amerikansk far, der havde bygget en.

- Så tænkte jeg, det der, det kan jeg sgu gøre bedre, siger han og kommer samtidigt med sit bud på, hvorfor det er lykkes for ham at lave en funktionsdygtig hånd, når sønnens håndkirurg ikke kunne.

- Nu er jeg nok lidt fandenivoldsk og måske lidt småtosset oven i hovedet. Men jeg mente, at det kunne ikke være rigtigt, og så gik jeg i gang med det.

Har rodet med computere i mere end 20 år

Pengene fra den solgte motorcykel blev brugt på en 3D printer, hvor Thomas Nørtoft Thomsen kan få ”printet” lige nøjagtig de komponenter, som han ikke har kunnet finde i brugt elektronik.

Ud over den dyre printer har han kun haft udgifter til materialer for 2000-3000 kroner. Det er langt billigere, end hvis familien havde skullet betale for en protese hos en håndkirurg.

Til gengæld har Thomas Nørtoft Thomsen i løbet af de seneste seks måneder dagligt brugt fire-fem timer af sin fritid på at bygge den.

Adspurgt om bygning af mekaniske hænder er noget, alle og enhver kan gå i gang med, er svaret fra den selvlærte robot-bygger klart.

- Der vil jeg nok sige et stort rungende nej. Jeg har på hobbyplan arbejdet med computer, siden jeg var 15 ved at flå dem fra hinanden og samle dem igen. Det samme med andet elektronik. De fleste gange har det fungeret, men der er da også ting, der er sprunget i luften og har skullet kasseres. 

Masseproduktion?

Thomas Nørtoft Thomsen har ingen planer om at kvitte sit nuværende job, men et ”bombardement af henvendelser” efter han fredag lagde videoen på Youtube har da fået ham til at overveje, om han kan lave det til sin levevej. Blandt andet har han modtaget henvendelser fra Odense Universitets Hospital, som gerne vil have, at han kommer og viser sin opfindelse frem.

- Jeg er meget nede på jorden med det, men som jeg sagde til min gamle far i går, vil jeg da godt være en af bagmændene til det, siger han.