Samfund

Cecilie vejer 153 kilo: Har lånt 68.000 kroner for at tabe sig

Cecilie Christiansen mener selv, at hun har et madmisbrug, der er umuligt at komme til livs med almindelige slankekure.

Det er for svært at blive godkendt til en operation for fedme. I ventetiden vil mange af de overvægtige unge udvikle behandlingskrævende sygdomme. Det siger flere læger og fedmeeksperter.

I 2011 blev aldersgrænsen for fedmeoperationer rykket fra 18 år til 25 år.  Cecilie Christiansen på 23 år er en af de unge, der er blevet ramt af den nye aldersgrænse. Hun vejer 153 kilo og ønsker sig så brændende en fedmeoperation, at hun har lånt 68.000 kroner til selv at betale for et indgreb, der kan hjælpe hende med at tabe sig. Hun mener ikke, at man kan kæde alder og overvægt sammen på den måde, som man gør med den nye aldersgrænse.

- Jeg mener sagtens, at man som 18-årig kan tage en beslutning om, at man vil have en fedmeoperation. Det kræver rigtig meget overvejelse, og rigtig meget arbejde. Det kræver lige så meget som et almindeligt vægttab - hvis ikke mere. Personligt synes jeg, at man skal have prøvet alt, før man tager en beslutning om at blive opereret.

- Jeg har et behov - ligesom alkoholikere og rygere har det

Cecilie Christiansen, som er studerende, mener selv, at hun har prøvet alt for at tabe sig. Hun vil derfor, som sidste udvej, betale sig fra at få en operation, så hun kan tabe sig. Hun mener selv, at hun har et madmisbrug, der er stort set umuligt at komme til livs med en almindelig slankekur.

- Ligesom alkoholikere og rygere har et behov, så har jeg også et behov. Jeg spiser, om jeg er glad, ked af det eller alene. Det er mit stof, for at jeg kan gå ind i mig, og føle mig glad og lukke af for omverdenen, siger hun til TV 2.

Hun mener, at en fedmeoperation vil tvinge hende til at spise anderledes, end hun gør i dag.

- Så kan jeg ikke spise junkfood. Og jeg kan for eksempel heller ikke spise de chips, jeg elsker. Jeg kan kværne en pose chips på ti minutter - hvis ikke mindre. Motivationsfaktoren i at få en operation er også, at vægten går meget hurtigt ned ad, og det, tror jeg, for mange overvægtige er ekstremt vigtigt.

- Man kan ikke elske andre, før man elsker sig selv

Cecilie Christiansen mener selv, at hendes liv ville have set anderledes ud, hvis hun havde fået operationen tidligere.

- Jeg tror blandt andet, at jeg måske ville have haft en kæreste. Jeg er af den overbevisning, at man ikke kan elske andre, før man elsker sig selv. Og jeg har rigtig lavt selvværd og dårlig selvtillid, siger Cecilie Christiansen, som også mener, at hun ville være mere social, hvis hun ikke vejede så meget.

Mellem 16 og 22 procent af den danske befolkning er overvægtige, og mellem fire og fem procent af befolkningen betegnes som stærkt overvægtige.