Samfund

Nu hyldes pædagoger: Nej, de drikker ikke bare kaffe

Engang imellem får hårdtarbejdende mennesker den ros, de fortjener. En lille video på Facebook får nu forældre til at takke pædagoger.

"Alle kan da passe børn". "Sidder de ikke bare og drikker kaffe?" - Der er fordomme nok om pædagoger. Et fagområde, der aldrig har været kendt for prangende lønninger, prestige eller overflods-normeringer.

Men en lille video på halvandet minut har de seneste dage ramt tusindvis af danske forældre lige i hjertet og fået dem til at hylde nogle af hverdagens helte: Pædagogerne. 

Et tiltrængt skulderklap, lyder det fra fagforeningen BUPL, der står bag videoen, der nu er delt mere end 3700 gange og har fået næsten 7000 likes og masser af anerkendende kommentarer.

'Pædagoger gør en forskel'

"Det ligner en leg, men der er faglighed bag," lyder udgangsreplikken i videoen. Den viser, at pædagogerne, der tager sig af vores børn i vuggestuerne, gør langt mere, end mange lige tænker over for at udvikle de mindste hver eneste dag. 

Det er fagforeningen BUPL, der har postet videoen med titlen 'Pædagoger gør en forskel' med scener fra en helt almindelig dansk vuggestue.

Videoen læner sig op ad en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), der kortlægger, hvad de nul til to-årige lærer i daginstitutioner og hos dagplejere. De voksnes hovedfokus er på at styrke de mindstes sociale kompetencer, personlige udvikling og selvhjulpenhed.

I vuggestuen kommer det til udtryk ved, at pædagogerne for eksempel lader de store vuggestuebørn hjælpe med at dække bord. Det får nemlig de små hjælpere til at føle sig betydningsfulde i fællesskabet.

Og det fremmer deres empati og får dem til at føle sig betydningsfulde, når de kan hjælpe én, der er mindre end dem selv, mens det yngste barn samtidig lærer noget nyt. 

De lærer at være gode kammerater, at dele med andre og alle de små praktiske ting som at få hjemmesko på. 

BUPL: Forældrenes støtte betyder alt

Hos fagforeningen er de overraskede og jublende over, at den lille video genererer så megen opbakning til pædagogernes daglige arbejde. 

- Forældrenes støtte og opbakning betyder alt. Der er brug for de skulderklap og den opbakning. Vi får ingen skulderklap politisk. Vores område står altid først for, når der skal spares, siger Lasse Bjerg Jørgensen, der er faglig sekretær i BUPL og politisk ansvarlig for småbørnsområdet. 

- Jeg er da lidt overrasket over, at den går så rent ind. Men den læner sig meget op ad hverdagen i en vuggestue. Det er meget genkendeligt. Når man dagligt afleverer sit mest dyrebare i fremmede menneskers varetægt og så ser, at de tager sig af det på denne profesionelle måde... Jeg bliver selv rørt hver gang, jeg ser den, siger han. 

Forældre: I gør en forskel

Det er der efter alt at dømme også en del forældre, der bliver. 

- I fortjener et klap på skulderen, skriver for eksempel Lise Høst i kommentarsporet under videoen.

- Vi er taknemmelige hver dag for det superflotte arbejde, de dejlige pædagoger gør i vores børns vuggestue, skriver Pernille Yde Honoré.

- Tak til de fantastiske pædagoger i min datters vuggestue, Margrethebakken i Ølstykke. I gør en forskel hver dag, lyder det fra endnu en forælder, Maria Stove Romdal.

Lise Mouritsen Green fastslår med en smiley: 

- Og nej, "de drikker ikke bare kaffe!"