Samfund

Sandheden om dine øko-æg: Har burhønsene det i virkeligheden meget bedre?

Økologi og dyrevelfærd er ikke nødvendigvis to sider af samme sag. Økohøns har således langt højere dødelighed end burhøns

Påsken står for døren, og for mange er højtiden forbundet med æg. Hos flere danske supermarkeder er der dog nogle æg, der er ved at ryge ud af sortimentet. Nemlig buræg, der er lagt af høner holdt i trådnetbure.

Sidste efterår var det slut med buræg i discount-kæden Lidl. Og i begyndelsen af marts meldte Danmarks største butikskæde Coop ud, at man i løbet af de næste fem år udfaser buræg i alle koncernens butikker.

Men det bidrager ikke til at fremme dyrevelfærden, mener professor i bioetik Peter Sandøe, som i en årrække var formand for Det Dyreetiske Råd.

- Det er et simpelt og nemt budskab for butikker at skilte med, at de vil af med alle buræg, men det er bestemt ikke det samme som, at dyrene får det bedre, siger han til Avisen.dk.

Ifølge ham har høner, der lever i buræg-produktioner, færre alvorlige problemer end høner, der går frit, er økologiske eller lægger skrabeæg.

Færre skader end hos økohøns

Peter Sandøe henviser til et engelsk studie fra 2010, der viste, at høner i de såkaldte berigede bure, som bruges i dag, havde langt færre alvorlige problemer end høner i andre produktionssystemer.

De havde for eksempel færre brækkede knogler, færre sår som følge af hak fra andre høner og lavere stress-niveau. Resultatet var, at langt færre burhøner døde undervejs i produktionsperioden.

Derfor er det også uberettiget at hænge de landmænd ud, der har burhøns, mener Peter Sandøe.

Herhjemme viser de nyeste statistikker for dødelighed blandt høner, at den er lavest blandt burhøner.

I burene er det kun 3,6 procent af de indsatte høner, der dør, før de bliver slagtet, mens de fritgående høner har den højeste dødelighed - 13,8 procent. Det oplyser organisationen Landbrug og Fødevarer.

Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef for Danske Æg under interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer, mener heller ikke, der er forskel på, hvor godt hønerne har det.

Hver produktionsmetode har sine fordele og ulemper, forklarer han:

- Hvis du gerne vil have æg, hvor dyrene har fået sol på ryggen, skal du købe dem, hvor de går ude. Men hvis du gene vil have æg, hvor dødeligheden er lav, skal du ikke købe andet end buræg, siger han til Avisen.dk.

Måske er burhøns den mindst ringe løsning

I Coop har man blandt andet valgt at fjerne buræg, fordi færre forbrugere køber dem, forklarer Signe Frese, der er CSR-chef i Coop.

- Vi vil gerne gøre noget godt for dyrevelfærden. Når vi tager de æg med den ringeste dyrevelfærd ud af markedet, gør vi en forskel for dyrene, siger hun til Avisen.dk.

Samtidig understreger hun, at medarbejderne i Coop ikke slår sig op som eksperter i dyrevelfærd, men at butikskæden følger Dyrenes Beskyttelses anbefalinger.

Peter Sandøe mener ikke, at forholdene hos burægsproducenterne er optimale. Men det gør dem ikke til ægbranchens skurke, påpeger han.

- Høner i bure kan aldrig vær den optimale løsning, men lige nu er det måske det mindste onde, siger Sandøe, som dog understreger, at økologiske landmænd har gjort en stor indsats for at forbedre dyrevelfærden.