Kommuner: Gratis psykologhjælp til unge er en succes
Flere af landets kommuner tilbyder nu om gratis psykologhjælp til unge, og efterspørgslen er stor, lyder det.
Siden 1. marts har Aarhus Kommune tilbudt gratis psykologhjælp til unge mellem 15 og 24 år, og interessen har været stor. I løbet af de første to uger har omkring 60 unge henvendt sig for at tage imod tilbuddet.
- Der har været overvældende interesse, siden vi startede, og det bekræfter det, vi havde forventet. Der er ingen tvivl om, at der er et behov derude blandt unge, siger Thomas Medom (SF), der er social- og beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune.
Sammen med Enhedslisten, Venstre og Konservative i Aarhus stillede hans eget parti i efteråret forslaget om at tilbyde unge gratis psykolog, og et forlig om de kommende års budgetter sikrede 1,5 millioner kroner til psykologhjælpen.
Årsagen er, at der ifølge rådmanden er fortsat flere unge, der får ondt i livet og eksempelvis lider af søvnproblemer, angst eller spiseforstyrrelser.
- Der har økonomi været en voldsom barriere for mange, som ikke kan finde vej i systemet, eller som ikke har råd til dyre behandlingstilbud. Så vi kunne se, at der var et stigende behov for at gøre noget, siger Thomas Medom.
Tilbuddet i Aarhus varetages af erfarne psykologer, det omfatter op til fem samtaler, og det er muligt at henvende sig både telefonisk og personligt - de unge kan i teorien komme direkte ind fra gaden. Eneste krav er, at de kan dokumentere deres alder og bopælskommune.
Ungepsykolog er en investering i fremtiden
Med tilbuddet i Aarhus har foreløbigt 14 kommuner nu oprettet mulighed om gratis psykologhjælp, ifølge SF omfatter det en tredjedel af de unge i målgruppen. Køge Kommune var først og har siden marts sidste år haft et tilbud for de 15-25-årige om op til fem samtaler.
Deres ungepsykolog har på nuværende tidspunkt haft 184 unge til samtale, hvoraf størstedelen er i alderen 15-20 år.
- Jeg mener, at det har været en succes, fordi det er unge, der har gået med en eller anden problemstilling, hvor både de og deres netværk har konstateret, at det kunne være hjælpsomt med nogle få psykologsamtaler. Hvor de før ikke er gået nogen steder hen, og ingen rigtig har samlet dem op, er de blevet samlet op med denne ordning, siger Vicki Brogaard, der er børne- og uddannelseschef i Køge Kommune.
Hun fortæller, at psykologen har arbejdet hårdt på at kunne tage imod alle, men at nogle er blevet afvist, da de ikke var omfattet af tilbuddet. Efterspørgslen har været så stor, at de unge nu skal igennem forhåndssamtaler i telefonen, inden de møder op.
Ifølge Thomas Medom retter tilbuddet sig mod en stor gruppe unge, som ellers ikke klarer sig i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet, og her kan investeringen fra det offentlige være givet godt ud, mener han.
- Hvis ikke vi får samlet de her unge op tidligere, er det potentielt borgere, der både har ondt i livet i rigtig lang tid, og som kan blive voldsomt dyre med andre foranstaltninger i fremtiden, siger Thomas Medom.
SF: Hjælp skal ikke afgøres af bopæl
SF gik til valg på, at tilbuddet om gratis psykologhjælp til unge skulle gælde alle landets kommuner. De har tidligere foreslået, at afsætte 100 millioner kroner årligt til området til fordeling mellem landets 98 kommuner.
- Der er et stigende antal unge, som oplever psykiske vanskeligheder på deres vej ind i voksenlivet, og det er lige så smertefuldt og begrænsende at lide af angst og depressive tanker, som at have en fysisk sygdom. Vi mener ikke, at det skal afhænge af, hvor i landet man bor, eller af den unges egen pengepung, om de kan få den hjælp, de har brug for, siger SF’s psykiatriordfører på Christiansborg, Trine Torp.
Psykiatrifonden lancerer i næste måned en forebyggelsesplan med forslag til politiske initiativer, og her deler man SF’s ønske om et landsdækkende tilbud.
- Der er et stort udækket behov for netop at få psykologhjælp, når unge mistrives. Men vi risikerer en skævvridning med yderligere social ulighed, hvis tilbuddet kun gælder i nogle kommuner, siger formand Anne Lindhardt fra Psykiatrifonden.
S og V: Behov skal afdækkes først
Forslaget om at psykologtilbuddet til unge skal gøres landsdækkende, møder dog ikke umiddelbart opbakning hos hverken Socialdemokraterne eller regeringspartiet Venstre.
Hos Socialdemokraterne henviser psykiatriordfører Yildiz Akdogan til, at der ikke nødvendigvis er det samme behov på tværs af alle landets kommuner.
- Det er vigtigt med forebyggende initiativer for unge med eksempelvis stress, og i udgangspunktet er det et godt tiltag, men vi skal give det tid til at se effekten af det. Jeg synes på nuværende tidspunkt, at det vil være drastisk at putte en strømlinet budgetplan ned over alle kommuner, siger Yildiz Akdogan.
Hun ønsker, at der indsamles mere viden med konkrete erfaringer, før man kigger på forslaget landspolitisk. Samme melding kommer fra Venstres psykiatriordfører Jane Heitmann.
- Det er rigtig fint, at der er flere kommuner, som vil afprøve mulighederne og gøre sig nogle erfaringer. Hvis der viser sig at være evidens for, at noget virker, skal man altid være klar til at lytte og gå i dialog, men først og fremmest er det væsentligt, at vi kender mere til behovet og kvaliteten, siger Jane Heitmann.
Andre tilbud findes allerede
Venstres psykiatriordfører hæfter sig desuden ved en rapport om den eksisterende psykologordning, som Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i september sidste år.
- Den peger på flere udfordringer, blandt andet omkring evidens, kvalitet og monitorering. Der bliver fulgt op på rapporten senere i år, og den afventer vi resultatet af, siger Jane Heitmann.
Hun henviser desuden til, at der allerede findes en række muligheder for psykologhjælp. Hun nævner eksempelvis, at erhvervsskolerne og flere gymnasier har ordninger, hvor elever med mistrivsel tilbydes psykologhjælp.