Samfund

Danske teenagere er Europas tyndeste - men de føler sig tykke

Danske teenagere er de mindst overvægtige i Europa, men de indtager førstepladsen i slankekure og træning.

Danske teenagere er de mindst overvægtige i Europa, men alligevel indtager de en klar førsteplads, når det kommer til vægtreducerende adfærd.

Piger såvel som drenge træner mere og er mere på slankekur end nogen andre europæiske unge. Og alligevel er Danmark i top-ti over europæiske lande, hvor unge føler sig tykke.

Det viser en ny undersøgelse, som Verdenssundhedsorganisationen WHO og Statens Institut for Folkesundhed har lavet blandt 220.000 teenagere fra 41 europæiske lande.

Ekspert: De unge præges af miljøer

Mia Lichtenstein, psykolog og forsker fra Syddansk Universitet, mener, at resultatet kan skyldes, at mange af de unges forældre selv dyrker sundhed, træning og diæter som en ny religion.

- De præges af de miljøer, de færdes i, og hvis mor og far skal løbe maraton eller ironman og går op i fedtprocenter og muskelmasse, så smitter det selvfølgelig af på børnene.

- Det er bagsiden af motionsmedaljen og sundhedsbølgen. De unge bliver nemlig ikke bare sunde, de udvikler et negativt kropsbillede, fordi de stræber efter urealistiske kropsidealer, siger hun.

Risikerer at isolere sig

Når sundhedsidealerne går i arv til den unge generation, får det ikke kun konsekvenser for teenagernes BMI og mavemuskler, lyder det fra Mia Lichtenstein.

- Nogle unge risikerer at isolere sig fra familie og venner, fordi sundhed og træning bliver vigtigere end de sociale relationer, siger hun.

Den manglende sammenhæng mellem kropsvægt og slankekure er også en tendens, som Anna Bjerre, psykolog og direktør for rådgivningsforummet Girltalk.dk, oplever.

Hun mener ikke, at de unge skal være ligeglade med deres krop, men når de rynker på næsen af junkfood og pisker sig selv ned i fitnesscentret, så tror hun ikke, at det altid er lysten, der driver værket.

- Det er vigtigt, at vi har den rette motivation. Hvis motivationen er en angst for at fejle, så er det ikke positivt, siger hun.