OVERBLIK: Digteren Yahya Hassans vilde liv i rampelyset

Yahya Hassan har fyldt meget i de danske medier de seneste Är. Her fÄr du et overblik over digterens turbulente Är i rampelyset.

Digteren Yahya Hassan er blevet anholdt og sigtet for at skyde en 17-Ă„rig mand i foden under et sammenstĂžd i Aarhus. Det bekrĂŠfter kilder overfor TV 2.

Yahya Hassan har i den seneste tid vÊret sÊrdeles aktiv pÄ de sociale medier, hvor hans meget frembrusende adfÊrd pÄ isÊr Facebook har skabt stor debat pÄ digterens profil.

Han har blandt andet slÄet flere opslag op, hvor han angiveligt bliver overfaldet...

... og efterfĂžlgende truer sine overfaldsmĂŠnd.

PÄ Facebook skrev Yahya Hassan den 13. marts fÞlgende om de pÄstÄede mordforsÞg:

I februar blev Yahya Hassan sigtet for at have kÞrt bil i narkopÄvirket tilstand. Det betÞd efterfÞlgende, at Nationalpartiet gav den 20-Ärige aarhusianer sparket fra partiet.

Efter nyheden stillede Yahya Hassan op til et interview med TV 2 News, hvor han fortalte, at han fĂžler sig chikaneret af politiet.

Et reelt interview kunne det dog nÊppe kaldes, da TV 2 News' vÊrt Allan Silberbrandt ikke fik lov til at fÄ et ord indfÞrt under Hassans enetale, der endte med, at ekspolitikeren rejste sig og forlod studiet.

- Jeg er fucking vred pÄ mine forÊldres generation

Det er langt fra fĂžrste gang, Yahya Hassan gĂžr sig bemĂŠrket. Historien om den unge digter og politiker er lang, selvom han kun har vĂŠret en offentligt kendt person i knap tre Ă„r.

BerĂžmmelsen tog for alvor fat, da Yahya Hassan, der kommer fra den ghetto-listede del af det vestlige Aarhus, fik et eksplosivt gennembrud, da han som 18-Ă„rig i 2013 udgav sin fĂžrste digtsamling ”Yahya Hassan”.

Digtene blev blandt mange betragtet som nyskabende, og med sine stÊrke og provokerende linjer om sin opvÊkst som barn i en familie med palÊstinensiske rÞdder, skabte han sig hurtigt bÄde fjender og venner.

I fþrste omgang fþlte en del, sérligt muslimer, sig stþdt af den kritik, som Yahya Hassan fremfþrte - eksempelvis i digtet ”PARABOL”, hvor han beskriver et besþg i moskeen med sin far.

Men allerede inden digtsamlingen udkom, fik Yahya Hassan stor opmÊrksomhed, da han i et interview med Politiken den 5. oktober 2013 i hÄrde vendinger kritiserede sine forÊldre og indvandreforÊldre generelt:

- Jeg er fucking vred pĂ„ mine forĂŠldres generation, der kom til Danmark i slutningen af 1980’erne. Den der kĂŠmpe gruppe af flygtninge, der skulle forestille at vĂŠre forĂŠldre, har totalt svigtet deres bĂžrn. SĂ„ snart vores forĂŠldre landede i Kastrup, var det, som om deres rolle som forĂŠldre hĂžrte op. Og sĂ„ kunne vi se vores fĂŠdre rĂ„dne passivt op pĂ„ kontanthjĂŠlp i sofaen med fjernbetjeningen i hĂ„nden, ledsaget af en desillusioneret mor, der aldrig sagde til eller fra. Os der faldt fra pĂ„ uddannelser, os der blev kriminelle, og os der blev bumser, vi blev ikke svigtet af systemet, men af vores forĂŠldre. Vi er den forĂŠldrelĂžse generation.

Litteraturpriser og trusler om vold

Frem mod udgivelsen af digtsamlingen uddybede Yahya Hassan sin kritik i flere interviews, blandt andet i et interview med journalist Martin Krasnik pÄ DR2.

Den 17. oktober 2013 udkom hans digtsamling i 6000 kopier pÄ forlaget Gyldendal, og succesen var fra fÞrste dag i hus. Flere blev hurtigt sat i produktion.

Med stor succes fulgte ogsÄ flere fjender, og i november 2013 blev Yahya Hassan overfaldet pÄ HovedbanegÄrden i KÞbenhavn, hvor han blev tildelt flere slag. FÄ dage efter vurderede Politiets Efterretningstjeneste (PET), at digteren var sÄ truet, at man tildelte ham livvagter dÞgnet rundt.

Den 24-Ärige overfaldsmand blev senere idÞmt flere mÄneders ubetinget fÊngsel, men truslerne mod Yahya Hassan fortsatte, og en digtoplÊsning i Odense-bydelen Vollsmose var ved at blive aflyst grundet hÞjt trusselsniveau.

SidelĂžbende med kritikken og de mange trusler, modtog Yahya Hassan flere litteraturpriser og blev rost til skyerne af talrige anmeldere.

Elskerinden, der blev fyret

I begyndelsen af 2014 udkom Yahya Hassans forhenvÊrende lÊrerinde og elskerinde, Louise Østergaard, med en bog, der beskriver hendes romantiske og seksuelle forhold til digteren, der begyndte, da han var blot 16 Är gammel og hun var 38.

Bogen vakte stor opsigt, og som fÞlge af bogen blev Louise Østergaard fyret fÄ dage senere fra sin stilling som lÊrer.

Omkring en mÄned senere, i februar 2014, blev Yahya Hassan anmeldt for vold efter en episode i det centrale Aarhus, hvor han blev passet op af en gruppe mÊnd, som ifÞlge Yahya Hassan forsÞgte at angribe ham. Yahya Hassan skulle have slÄet en af de pÄstÄede overfaldsmÊnd flere gange.

Yahya Hassan blev senere fundet skyldig i vold og blev idÞmt fire mÄneders betinget fÊngsel i Aarhus Byret. Om episoden sagde han selv:

- Det er en tÞsemandsdom. Hvis jeg har begÄet vold, skal jeg da ind og brumme, ellers skal jeg findes uskyldig.

Yahya Hassan ankede dommen til Vestre Landsret, som i august 2015 omstĂždte byrettens dom og frifandt digteren for vold.

I flÊsket pÄ borgerlige politikere

Digteren blev i lĂžbet af 2014 ofte beskyldt for at vĂŠre islamkritisk med baggrund i hans digte, men dette afviste han flere gange, blandt andet overfor DR Syd:

- Jeg hÄber, at folk fÄr en forstÄelse af, hvem jeg er, og hvad det egentlig er, jeg gerne vil med det, jeg laver. SÄ folk ikke bare tror, at jeg er racist og islamkritiker.

I takt med den stigende - ifÞlge ham selv - misforstÄelse af, at Yahya Hassan var lig med kritik af islam, begyndte han at blande sig i debatten om integration og gik i flÊsket pÄ flere politikere pÄ den politiske hÞjreflÞj.

Blandt andet fik Liberal Alliances folketingskandidat, Henrik Dahl, en tur pÄ Yahya Hassans Facebook-profil i februar 2015, hvor han uploadede et billede af politikeren ifÞrt en nazi-uniform med fÞlgende tekst:

”Igen mĂ„ jeg konstatere at et hĂžjreorienteret svin har delt mine holdninger halvt. MĂ„ blindheden se dig for at vĂŠre blind for det fulde interview.”

Opdateringen skabte sammen med udtalelser fra andre debattĂžrer og politikere stor debat om grĂŠnserne for ytringsfrihed.

Anholdelse og alternativ opfĂžrsel i studiet

I lÞbet af 2015 trÄdte Yahya Hassan for alvor ind pÄ den politiske scene, og den 7. april 2015, fÄ mÄneder fÞr folketingsvalget, meddelte Nationalpartiet, at Yahya Hassan var ny folketingskandidat for partiet.

EfterfĂžlgende fik Yahya Hassan fortsat meget opmĂŠrksomhed i medierne, og han blev ofte inviteret til interviews, hvor han udtalte sig om sĂŠrligt integration og dansk udenrigspolitik – to omrĂ„der, han mener, hĂŠnger tĂŠt sammen.

I slutningen af april blev digteren endnu engang overfaldet, denne gang da han er i byen i KÞbenhavn, men hans livvagter nÄr at gribe ind, inden volden eskalerer. Senere pÄ forÄret oplyste Østjyllands Politi, at Yahya Hassan kortvarigt var anholdt efter en episode pÄ det aarhusianske vÊrtshus Under Masken.

I mellem de to episoder vĂŠlger Yahya Hassan at stoppe samarbejdet med PET og har derfor ikke lĂŠngere livvagter.

Jo tÊttere valget i juni kom, jo mere fokus pÄ Yahya Hassan kom der ogsÄ, hvilket blandt andet skyldtes en meget omtalt episode under et interview hos TV 2 Østjylland, hvor den dengang 19-Ärige mand nÊgtede at forlade studiet samt tog fat i nyhedsvÊrtens slips.

Yderligere fÄr Yahya Hassan opmÊrksomhed, da det kommer frem, at valgplakater fra flere borgerlige partier er blevet overklistret med Yahya Hassans valgplakater. Han afviste dog, at han havde noget med det at gÞre.

Ved folketingsvalget fÄr han kun omkring 1.000 personlige stemmer, og bliver ikke valgt ind.

FĂžler sig forfulgt af politi og bandemedlemmer

I en lÊngere periode fra sommeren 2015 og frem til februar 2016 var der nogenlunde ro omkring Yahya Hassan, om end han dog engang imellem lagde mere eller mindre kontroversielle udtalelser op pÄ Facebook.

Blandt andet lagde han i vinteren 2016 en selv-filmet video op pÄ Facebook, hvor en civil politibil ifÞlge Yahya Hassan forfÞlger ham uden grund.

Tirsdag den 9. februar blev Yahya Hassan ifÞlge Ekstra Bladet anholdt for at kÞre i narkotikapÄvirket tilstand, og fÄ timer efter meddelte Nationalpartiets bestyrelse, at Yahya Hassan er blevet ekskluderet pÄ grund af bÄde anholdelsen og digterens seneste opdateringer pÄ Facebook.

Samme dag om aftenen optrÊder Yahya Hassan i et interview med nyhedsvÊrt Allan Silberbrandt pÄ TV 2 News, hvor han ender med at forlade studiet fÞr interviewet er slut med ordene:

- Jeg synes, du er en fin fyr, og jeg kan faktisk godt lide dig. Undskyld tonen. Hej. Og hils Pia.

I et interview med TV 2 Østjylland uddybede han og fortalte, at han har indgivet flere klager over Østjyllands Politi, som han mener forfþlger, chikanerer og ”torturerer” ham.

Han fortalte samtidig, at ogsÄ kriminelle personer med banderelationer, er efter ham.

Dagen efter, onsdag, fortalte Yahya Hassan i et lĂŠngere interview med Ekstra Bladet, at han nu holder pause i politik, for ”at gĂ„ pĂ„ gaden” for at klare sine problemer:

- Vi starter pÄ gaden, og nÄr vi er fÊrdige pÄ gaden, kommer jeg tilbage til dansk politik.

- Vi skal ud pĂ„ togt. Vi skal ud og snakke med de folk, som fejler noget, og som Ă„benbart ikke kan forstĂ„, at man skal lade folk vĂŠre i fred. Folk der ringer og siger, du er et svin, du skal nakkes. Fint nok, sĂ„ siger Yahya Hassan ”hvor er du henne? Lad os mĂždes og snakke om tingene og tage en smĂ„kage.”

Samme dag lagde han ogsÄ en video op pÄ sin Facebook-side, hvor han tager fat i en mand, der ifÞlge Yahya Hassan har forsÞgt at afpresse ham.