Samfund

Afviser ny analyse: Derfor er motorveje så vigtige for Udkantsdanmark

Motorveje er vigtig for befolkningsvæksten i Udkantsdanmark, mener foreningen Danmark på Vippen. En analyse viser ellers det modsatte.

Motorveje er en absolut nødvendighed, hvis danskere skal blive boende i Udkantsdanmark.

Sådan lyder det fra Kim Ruberg, næstformand i Foreningen Danmark på Vippen, som arbejder for at skabe større geografisk balance og for at sikre, at alle danskere – uanset hvor de bor – har samme muligheder.

- Hvis vi skal have balance i Danmark, skal vi sikre os, at infrastrukturen gør det muligt, at bo præcis hvor man har lyst til. Jeg kender ikke en eneste kommune i Danmark, som ikke ved, at motorveje er godt og skaber vækst og aktivitet, siger han til TV 2.

Udmeldingen går dog stik imod en ny analyse fra tænketanken Kraka. Ifølge analysen har de danske motorveje nemlig ikke har skabt større befolkningsvækst i de omkringliggende kommuner.

Men den analyse giver Kim Ruberg ikke meget for.

- Der er ikke noget, der minder om videnskab i det Kraka har lavet. Kraka glemmer som altid at stille spørgsmålet: Hvad ville der være sket, hvis vi ikke have motorvejen?

Motorveje giver flere jobmuligheder

Foreningen Danmark på Vippen består af kommuner, virksomheder og organisationer, der alle ønsker at vende en ”stadig større geografisk ulighed” i Danmark, og ifølge næstformanden er motorveje en ”kolossal fordel” – både for borgerne og for virksomheder.

- Det gør det muligt for borgere at blive boende langt væk fra de større byer, men stadig have en stor radius, hvor de kan finde arbejde. Uden motorveje ville transporttiden blive længere, og dermed ville radiussen automatisk blive mindre, siger Kim Ruberg og uddyber:

- De ville flytte helt fra fjerne områder, hvis motorvejen ikke var der. Nu kan de i stedet tage et job lidt længere væk.

Store virksomheder kan flytte til

Motorveje er også en forudsætning, hvis virksomheder skal få lyst til at placere sig væk fra de større byer. God infrastruktur er et nøgleelement og Danish Crowns slagteri ved Herning, der ligger klods op af motorvejen, er det godt eksempel, mener Kim Ruberg.

- Man skal huske, at producerende virksomheder skal have varer ind og varer ud. Det er en stor fordel, at det kan ske på strækninger, der er beregnet til store lastbiler, siger han.

Ifølge Kim Ruberg er der ”gudskelov” ikke så mange områder tilbage i Danmark, hvor manglende motorveje afskærer lokalbefolkningen og virksomhederne muligheder. Og de, der er, skal rettes op på, mener han.

- Det skylder vi resten af Danmarks befolkning, siger Kim Ruberg.