Lokkes af terrorgrupper: Derfor blev tre unge mænd jihadister

Mødre til Syrienkrigere kan genkende eksperts karakteristik af en god jihadist, men det er umuligt at forudse, hvem der ender som radikaliseret.

Mødrene til tre danske Syrienkrigere – Lukas Dam, Kenneth Sørensen og Victor Kristensen - har siden deres sønner blev dræbt i hellig krig forsøgt at finde svaret på, hvorfor deres sønner valgte at ofre deres liv for Allah – hvor gik det galt, og hvad var årsagen?

Svaret er, at der ikke er ét klart svar, men mange. For selv om der er fællestræk i de tre unge mænds historie, er der også mange forskelle.

Kenneth, Lukas og Victor døde som martyrer

Lone Kristensen, mor til Victor Kristensen, forklarer følelsen hos hendes søn sådan her:

- Det er jo en form for forelskelse, når man er der, hvor han er – forelsket i Allah, forelsket i det fællesskab, de har. Det er jo højere end noget andet – han døde for noget, der ifølge ham var højere end mennesker. Det var Allah, siger Lone Kristensen.

Bekymringstegn

Forandringstegn, der muligvis kan være relateret til ekstremisme blandt unge:

 • ønsker at signalere holdninger og budskaber ved at bentyte sig af totalitære "brands" og symboler
 • giver udtryk for konspirationsteorier, forenklede fjendebilleder, had med bestemte grupper og lignende
 • argumenterer for, at det under visse omstændigheder er i orden at anvende vold for at ændre ting i samfundet
 • forlader hidtidige fritidsinteresser og venskaber og i stedet får dækket deres behov for samvær, identitet m.m. i et fællesskab, der udviser nogle af ovenstående tegn

Kilde: Social- og integrationsministeriet

Ifølge en af Mellemøstens førende radikaliseringseksperter, som TV 2 har besøgt i Bagdad i Irak, bliver unge fra de skandinaviske lande af terrororganisationerne blandt andet opfattet som empatiske, og derfor står de ifølge Hisham al-Hashami øverst på rekrutteringslisten for terrororganisationer som al-Qaeda og Islamisk Stat (IS).

Faktisk er de unge skandinaviske mænd det vigtigste rekrutteringsgrundlag for terrororganisationerne.

- Det afgørende er, om de er følelsesladede unge mænd, der har evnen til at fungere indenfor en islamisk ramme. De bliver opfattet som empatiske og gode til at fungere i islam. De (terrororganisationerne, red.) ser dem som oprigtige – det er det vigtigste for en god jihadist, oplyser Hisham al-Hashami.

Når han gjorde noget, så gjorde han det 200 procent, og så var han meget altruist – han var villig til at ofre sig, og det gjorde han

Lone Kristensen

Diagnoser, svigt - og radikalisering?

Årsagen til Victor Kristensens radikalisering er, ifølge hans mor, en blanding af flere ting, herunder at han i en tidlig alder blev diagnosticeret med opmærksomhedsforstyrrelsen ADD.

- Det er en kombination af hans væsen og hans oplevelser og andre sammenfald på hans vej. Han har haft depressioner, og han har haft det svært – meget mere svært end noget ungt menneske skal have.

Lone Kristensen står i TV 2’s dokumentar ”Victors hellige krig” for første gang frem for at fortælle om sin søn, der havde sine egne dæmoner at kæmpe med, før han konverterede til islam, blev radikaliseret og sluttede sig til terrororganisationen Islamisk Stat (IS) i Syrien.

To andre mødre - Karolina Dam og Janne Mortensen - stod i efteråret sidste år frem med deres historie for, ligesom Lone Kristensen, at skabe opmærksomhed om radikalisering af deres sønner. Og ikke mindst at gøre opmærksom på den kamp, som de hver især har været igennem i forsøget på at få deres børn væk fra terrorister og tilbage i familiens skød.

De fortæller til TV 2, at deres børn - Lukas Dam, der efter alt at dømme blev dræbt den 26. december 2014 i den syriske by Kobane, og Kenneth Sørensen, der mistede livet i hellig krig den 3. marts 2013 – også på mange måder havde en svær barndom.

Lukas Dam fik således i en tidlig alder – ligesom Victor Kristensen – konstateret opmærksomhedsforstyrrelsen ADD og den milde form for autisme, Asperges. Kenneth Sørensen oplevede i en tidlig alder svigt og måtte anbringes udenfor hjemmet hos plejeforældrene Janne og Jesper Sørensen, ligesom han tilbragte sin skoletid på flere specialskoler, fordi han ifølge sin plejemor ”havde krudt i røven.”  

Victor Kristensen kort før selvmordsangreb mod irakisk militær nord for Bagdad i Irak.
Victor Kristensen kort før selvmordsangreb mod irakisk militær nord for Bagdad i Irak. Foto: Privatfoto / TV 2
Kenneth Sørensen deler nødhjælp ud i en lejr i Syrien
Kenneth Sørensen deler nødhjælp ud i en lejr i Syrien Foto: Privatfoto / TV 2
Lukas Dam få dage før, han blev dræbt i Kobane i Syrien
Lukas Dam få dage før, han blev dræbt i Kobane i Syrien Foto: Privatfoto / TV 2

Men selv om de tre unge mænd blev draget af islam i en så rabiat grad, at de til sidst valgte at ofre deres liv for deres tro, kan man ikke sætte lighedstegn mellem diagnoser, svigt og radikalisering, forklarer moderen til Lukas Dam.

Bekymringstegn i forhold til adfærd

 • Søger hjemmesider, litteratur eller film med voldelige/ekstreme holdninger
 • er involveret i voldelige sammenstød eller deltagelse i møder med ekstremistiske budskaber
 • benytter sig af totalitære symboler f.eks. ved påklædning, tatoveringer og plakater på værelset
 • involveret i vold, kriminalitet eller anden alvorlig risikoadfærd

Kilde: Social og integrationsministeriet

- Der er så mange fortællinger – for Kenneth var det en, for Lukas en anden og for Lones dreng (Victor Kristensen, red.) noget tredje. Det kan være en diagnose, en skilsmisse i familien. Det kan være et lejrskoleophold, der går galt. Det kan være alle mulige ting, men det kan også være ingenting, siger Karolina Dam.

Deres hjerter bankede for de svage

Lone Kristensen peger dog på flere karaktertræk hos hendes søn, som de tre unge mænd, ifølge deres mødre, alle havde til fælles: En høj sans for retskaffenhed og et hjerte, der bankede for de svage.

Her var der et fællesskab, som lukkede ham ind – her havde han noget at byde på. Han bød med sit liv.

Lone Kristensen

Karaktertræk, som ifølge Hisham al-Hashami gør, at de netop har stået øverst på rekrutteringslisten hos IS og al-Qaeda, som de endte med at give deres liv for.

 - Når han gjorde noget, så gjorde han det 200 procent, og så var han meget altruist – han var villig til at ofre sig, og det gjorde han, fortæller Lone Kristensen.

- Victor var en hjælper. Sådan var han som person, og han er helt sikkert taget til Syrien for at hjælpe – i hans optik.

Bekymringstegn i forhold til holdninger

 • Giver udtryk for intolerance over for andres synspunkter, afviser demokratiske principper, er moraliserende eller prøver at pådutte andre sin overbevisning
 • Argumenterer for absolutte løsninger, f.eks. at en bestemt gruppe skal fjernes, eller at noget skal bombes
 • Søger at legitimere holdningerne ved at give udtryk for indignation over forhold i samfundet eller i verden.

Kilde: Social- og integrationsministeriet

Det samme gjorde sig gældende for både Kenneth Sørensen og Lukas Dam, der også begge rejste til Syrien for at hjælpe i flygtningelejrene:

- Han ville gøre, hvad som helst for at hjælpe dem, som har det skidt, siger Karolina Dam.

- De søger efter den rene følelse af kærlighed

Alle mødre fortæller samtidig til TV 2, hvordan deres børn af forskellige årsager gennem deres barndom følte sig udenfor fællesskabet og begyndte at trække sig socialt og blive mere indadvendte, herunder i særdeleshed Lukas Dam og Victor Kristensen i kraft af ADD-diagnosen og Lukas Dams Aspergers.

- Han har hele tiden følt sig udenfor, malplaceret på en eller anden måde, på trods af, at vi virkelig arbejdede på at iværksætte nogle gode rammer omkring ham. Han oplever også flere svigt i sin barndom, fortæller Karolina Dam om hendes søn.

Hvis jeg skulle ud at spise med Lukas og der stod ”Cola” på glasset, ville han ikke have noget at drikke

Karolina Dam

Mens Kenneth Kristensens konvertering og radikalisering ifølge hans plejemor nærmest skete samtidig fra den ene dag til den anden, oplevede både Karolina Dam og Lone Kristensen forandringerne ved deres sønner over en længere periode. Og i første omgang følte de glæde ved, at deres børn gennem deres konvertering til islam endelig følte sig som en del af et fællesskab.

Det var ifølge Lone Kristensen også årsagen til, at Victor Kristensen blev draget af islam og endte som jihadist.

- Det er den grundlæggende følelse, som han har haft af at være udenfor, fordi han har haft det svært. Her var der et fællesskab, som lukkede ham ind – her havde han noget at byde på. Han bød med sit liv.

Hisham al-Hashami fortæller, at denne følelse for terrororganisationerne er et af de vigtigste træk hos de skandinaviske unge, der melder sig frivilligt som hellig kriger:

- De søger efter den rene følelse af kærlighed til deres gruppe og efter oprigtighed.

Man taler om sårbare unge - i meget bred forstand

For Lukas Dam var følelsen af fællesskab også en stærk drivkraft, men han blev i høj grad tiltrukket af islam på grund af de foreskrevne regler for, hvordan man som god muslim skal opføre sig, fortæller Karolina Dam:

- Det er en fundamental tjekliste for, hvordan du skal leve dit liv – det er det, der har fanget Lukas, og især på grund af hans autisme har han haft brug for så meget fundamental struktur.

Vi kan ikke på baggrund af nogen fællestræk sige, hvad der vil ske.

Kirstine Sinclair, lektor ved SDU

Netop kombinationen af et stærkt fællesskab, ønsket om at gøre en forskel og faste rammer er ifølge lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier ved SDU, Kirstine Sinclair, en cocktail, der opleves særlig stærkt for nogen:

- Man taler om sårbare unge, og det gode ved den kategori er, at der er mange måder at være sårbar på. Man kan have et skrøbeligt sind og have lægefaglige diagnoser, men det kan også være, at man leder efter et fællesskab og grupper at være en del af, forklarer Kirstine Sinclair.

Bekymringstegn i forhold til relationer

 • Er isoleret eller splittet i forhold til familien
 • Får nye venner og har relationer til personer eller grupper, der giver anledning til bekyring, eventuelt personer, som er kendt for kriminalitet eller ekstreme holdninger
 • Giver afkald på hidtidige venner og fritidsaktiviteter

Kilde: Social- og integrationsministeriet

Hun peger, ligesom de tre mødre, på, at der er fællesstræk for de unge, herunder at de er blevet tiltrukket af ekstremismens bestemte udlægning af religionen:

- De får en opskrift – ikke bare i forhold til, hvad der er rigtig og forkert, men også hvordan man som person skal forholde sig til dagligdagsaktiviteter, omgås det andet køn, spise, tiltale hinanden og gå klædt. Det er en kæmpe hjælp for personer, som er sårbare – som har flere spørgsmål end svar.

Victor Kristensen som dreng på fodboldbane
Victor Kristensen som dreng på fodboldbane Foto: Privatfoto / TV 2
Kenneth Sørensen som lille dreng
Kenneth Sørensen som lille dreng Foto: Privatfoto / TV 2
Lukas Dam sammen med sin mor Karolina Dam
Lukas Dam sammen med sin mor Karolina Dam Foto: Privatfoto / TV 2

Man kan ikke lægge puslespillet, hvis man sidder med tre brikker

Alle mødrene oplevede over en længere periode netop, hvordan deres børn begyndte at leve efter den islamistiske opskrift: Lukas Dam ville eksempelvis ikke kæle med familiens kat længere, Kenneth Sørensen begyndte at tale hadsk om jøder, og Victor Kristensen ville pludselig ikke have, at hans mor drak rødvin, når de sad sammen. Ligesom de alle i øvrigt ændrede mad- og tøjstil.

Karolina Dam nævner desuden fællesstræk som en sort og hvid opfattelse af verden, stærke holdninger til demokrati og homoseksuelle.

- Hvis jeg skulle ud at spise med Lukas og der stod ”Cola” på glasset, ville han ikke have noget at drikke. Han var også nået til det punkt, hvor han begyndte at spise varmt med fingrene, og en nat sov han på gulvet. Jeg ved nu, at han øvede sig på at skulle til Syrien.

Her kan du søge hjælp, hvis du som forælder er bekymret

Karolina Dam har efter sin søns død oprettet netværket ”Sons and Daughters of the World.” På hjemmesiden har hun blandt andet samlet historier om radikalisering og gode råd til, hvor man som forældre kan henvende sig, hvis man er bekymret for radikalisering.   

Social- og Integrationsministeriet har desuden udarbejdet publikationen ”Forebyggelse af ekstremisme,” hvori der gives eksempler på samfundsforhold, gruppedynamikker samt personlige og psykologiske forhold, der kan spille ind i en radikaliseringsproces.

Men ligesom mødrene peger Kirstine Sinclair også på, at der er markante forskelle, og at det ikke i kraft af en bestemt adfærd er muligt at forudse, hvem af de unge, der ender som jihadister eller bare er stærkt troende.

- Når vi taler om navngivende personer, så er det nogle eksempler, hvor vi kender udfaldet, men det er ikke ensbetydende med, at hvis man sidder med tre nye brikker, at man kan lægge puslespillet. Vi kan ikke på baggrund af nogen fællestræk sige, hvad der vil ske.

Jeg vidste ikke, at vi havde brug for hjælp. Jeg vidste ingenting dengang

Lone Kristensen

Hun fremhæver derfor, at sårbarhed skal tænkes meget bredt – og at man skal se på hele paletten af psykologiske, personlige og sociale mønstre.

- Det vigtigste er, at man ikke har en forventning om, at man kan stille en diagnose og komme med en fast kur eller løsning, som vil virke ud i al fremtid. Vi kan ikke vide, hvem der vil udgøre en trussel, men vi kan blive trænet i, hvad der gør unge sårbare. Samtidig må vi sørge for at udbrede kendskabet, når vi ser de her mønstre.

Det kendskab forsøger Lone Kristensen nu at udbrede, og hun råder forældre til at tage det meget alvorligt, hvis deres barn konverterer til islam.

- Så skal man vide, hvad man skal være opmærksom på, og det skal man have noget hjælp til. 

- Jeg vidste ikke, at vi havde brug for hjælp. Jeg vidste ingenting dengang - det var ikke fremme i medierne dengang.