Familier til Syrienskrigere bliver truet, afpresset og afkrævet penge

16x9
Lone Kristensen blev af personer i det muslimske miljø i Aarhus afkrævet 30.000 kr. for nyt om hendes søn. Foto: Privatfoto/TV 2 / TV 2

Victor Kristensens mor blev afkrævet 30.000 for nyt om søns skæbne. Terrororganisationer har øjne og øre i Danmark, lyder det fra Naser Khader.

Familier til danske Syrienkrigere - der stadig er i live eller er blevet dræbt i hellig krig - bliver truet til stilhed, afkrævet penge for oplysninger om deres børns skæbne eller direkte afpresset.

Moderen til danske Victor Kristensen, der som kriger for terrororganisationen Islamisk Stat (IS) sprængte sig selv i luften på en militærbase 30 kilometer nord for Bagdad i Irak den 26. november 2013, fortæller således til TV 2, hvordan hun blev afkrævet 30.000 kroner fra personer i det muslimske miljø i Aarhus for oplysninger om hendes søn.

De har nogle ambassadører i Danmark, som formidler kontakter og holder øje med, hvad der bliver sagt og gjort

Naser Khader

Det skete efter, at Victor Kristensens familie forsøgte at få bekræftet hans død efter at have modtaget en besked om, at ”Victor is jahid” – Victor er død.

- Der var en, der ville have 30.000 kroner for at give os oplysninger, siger Lone Kristensen.

Familien endte med ikke at betale pengene for oplysningerne, da man ifølge Lone Kristensen ikke kunne regne med, at oplysningerne ville være korrekte.

Skulle betale for at få søn ud af en klemme

På samme måde oplyser Karolina Dam - mor til Lukas Dam, som blev dræbt under et luftangreb i den syriske by Kobane den 26. december 2014 – at hun gennem netværk med andre Syrienmødre har kendskab til, at familier bliver truet og afpresset:

- Jeg har kendskab til flere mødre, som har været tvunget til at indbetale beløb. Der har været forskellige historier bag. En var kommet i klemme i udlandet, og det skulle familien råde bod på økonomisk for at få ham ud af den klemme, fortæller Karolina Dam uden at ville give flere detaljer.

På trods af at hun er stået frem med sin historie i flere medier, har hun – i modsætning til andre forældre – ikke oplevet at blive truet. Det kan ifølge hende skyldes, at hun er mor til en martyr:

- Der er generelt en holdning om, at mødre til martyrer har høj status – uanset, om man er vantro, er man mor til en løve. Men det kan også være, fordi jeg er dansker og ikke muslim. Eller fordi min søn er død. For de kvinder, hvis børn er i live, tør slet ikke snakke, fordi de er bange for, at det går ud over deres børn.

Karolina Dam har imidlertid oplevet, at hendes mail blev hacket, og at der efterfølgende blev sendt en mail på arabisk og engelsk fra hendes mailkonto.

 - Der bliver sendt en snydemail ud til alle mine over 800 kontakter om, at jeg er strandet, og at jeg har brug for penge.

Khader: Terrororganisationer har øjne og øre i Danmark

Naser Khader (K) oplyser til TV 2, at han også er blevet kontaktet af mødre, herunder Lone Kristensen, som er blevet afkrævet penge eller truet. Han føler sig sikker på, at terrororganisationer har øjne og ører i Danmark.

- De har nogle ambassadører i Danmark, som formidler kontakter og holder øje med, hvad der bliver sagt og gjort – og formidler det videre. Jeg er sikker, fordi hverken Victor eller andre kan gå ind på nettet og derefter havne i Syrien uden at få hjælp fra fysiske personer i Danmark, siger han til TV 2.

Østjyllands Politi vil hverken be- eller afkræfte oplysningerne eller kommentere sagen.

Politiets Efterretningstjeneste oplyser i en mail, at PET på grund af tjenestens ”arbejdsmetoder samt tilrettelæggelse af efterretnings- og/eller efterforskningsindsatser” ikke vil kommentere sagen.

TV 2 sender torsdag aften kl. 20.00 dokumentaren ”Victor i hellig krig” – du kan allerede nu se den på TV 2 Play. Efter dokumentaren vil mødrene til to Syrienkrigere chatte på tv2.dk.