Samfund

Tilbage på tronen: Danskerne igen kåret til verdens lykkeligste folk

Danmark er igen nummer et i verden, når det kommer til lykke. Det fastslår ny FN-rapport.

Efter at have været rangeret som nummer tre i 2015 er danskerne nu igen verdens lykkeligste folk.

Det viser rapporten ”World Happiness Report 2016 Update”, som FN har offentliggjort onsdag, skriver nyhedsbureauet AP.

Siden FN udkom med den første rapport i 2012, har Danmark været kendt som verdens lykkeligste land, men blev sidste år overhalet af både Schweiz og Island.

Velfærdssystemet gør os lykkelige

Rapporten er baseret på faktorer som helbred, adgang til lægebehandling, familierelationer, jobsikkerhed, politisk frihed og graden af korruption.

At Danmark endnu engang kan kalde sig lykkeligst, skyldes ifølge en artikel fra nyhedsbureauet AP det omfattende velfærdssystem.

"Få klager over de høje skatter, for som modydelse får de et sundhedssystem, hvor alle har gratis adgang til en praktiserende læge og hospitaler. Skatter betaler også for skoler og universiteter, og studerende modtager månedlige ydelser i op til syv år,” skriver nyhedsbureauet blandt andet.

Professor: Selvbestemmelse er vigtigt for danskerne

Jeffrey Sachs fra Columbia University i USA, en af forskerne bag rapporten, forklarer, at alle nationer burde fokusere på borgernes lykke og velvære.

- Menneskeligt velvære skal plejes ved hjælp af en helhedsstrategi, der kombinerer økonomiske, sociale og miljømæssige mål, sagde forskeren ved offentliggørelsen af rapporten.

Ifølge professor i demografi og epidemilogi ved Syddansk Universitet, Kaare Christensen, kan danskernes lykke blandt andet forklares med, at danskere ikke har særlig store forventninger til tilværelsen.

- De er glade for, hvad de får, siger han til AP.

Christian Bjørnskov, økonomiprofessor fra Aarhus Universitet, siger til AP, at selvbestemmelse også betyder noget.

- Danskerne føler sig trygge ved hinanden… ’Når vi står sammen, kan vi lykkes’. Og de har også en stærk tro på, at de selv kan bestemme over deres eget liv.