Samfund

Dette lille smykke kan skrive Danmarks historie om

Guldsmykket kan være bevis på, at danskerne blev kristne tidligere end først antaget.

Tidligere var Jellingstenene et symbol på, hvornår danskerne blev kristne, men den forestilling kan nu vise sig at være historie, efter at amatørarkæolog Dennis Fabricius Holm fandt et lille smykke, der tyder på andet. 

Hvad er danefæ?

- Danefæ er fund er et gammelt dansk ord for herreløst gods.  Valdemar Sejrs Jyske Lov fra 1241 siger, at herreløst gods tilhører kongen, og i mere end 750 år har det i Danmark været lov, at nedgravede skatte og andre fund af guld og sølv tilhører staten.

- Museumsloven § 30, stk. 1: Genstande fra fortiden, herunder mønter, der er fundet i Danmark, og hvortil ingen kan godtgøre sin ret som ejer, er danefæ, såfremt de er forarbejdet af værdifuldt materiale eller har særlig kulturhistorisk værd

Kilde: Nationalmuseet. 

- Tidligere sagde man, at det var Harald Blåtand, der gjorde danskerne kristne, men det her fund styrker en mistanke, som vi har haft tidligere, nemlig at danskerne var kristne før Harald Blåtand, siger Malene Refshauge Beck, der er museumsinspektør og arkæolog i forhistorisk og romersk arkæologi ved Østfyns Museer. 

Et værdifuldt fund 

Ifølge Malene Refshauge Beck kan fundet defineres som et unika, da det på flere måder er et helt specielt fund. 

- Det er et ret enestående fund, fordi det er billede af Jesus, men det er ældre end Jellingestenene, som man ellers har sagt, er det ældste man har. 

- Derudover er det utrolig flot håndværkmæssigt. Det har mange detaljer og er lavet af massivt gulv. Det er et topklasse fund, siger Malene Refshauge Beck. 

Amatørarkæologen Dennis Fabricius Holm siger, at han stadig er lidt i chok over sit fund:

- Det er underligt, at mit navn nu vil blive forbundet med noget, der tilsyneladende er så vigtigt. Jeg tror ikke helt, at det er sivet ind endnu, siger Dennis Fabricius Holm til DR

Vikingetiden kan have været multireligiøs

Udover at smykket giver ny viden til, hvornår danskerne blev kristne, så mener Malene Refshauge Beck også, at smykket kan være et tegn på, at der var tale om et mere multireligiøst samfund i vikingetiden, end man tidligere har antaget.

- Det er bemærkelsesværdigt, hvordan kunstneren har valgt at afbillede Jesus. Vi er vant til se ses Jesus som en lidende figur på korset, men her er han vist som en sejrende og stærk gud måske i forsøget på at matche de gamle guder fra den nordiske mytologi. 

- Det viser altså, at der kan være tale om, at vikingetiden kan have været præget af flere forskellige religiøse tankegange og ikke kun den kristne, siger Malene Refshauge Beck. 

Desuden fortæller Malene Refshauge Beck, at smykket også siger noget om handelsforbindelserne i vikingetiden.

- I Sverige har man tidligere fundet et næsten identisk smykke, der dog kun er forgyldt sølv. Det tyder derfor meget på, at der kan være tale om den samme kunstner, der har lavet begge smykker. Og det fortæller os meget om handlen i mellem landene. 

- Historien bliver pludselig meget mere konkret, siger Malene Refshauge Beck.

Udstilles før forventet

Oprindeligt var det planen, at smykket først skulle udstilles til sommer, men Malene Refshauge Beck fortæller nu, at man håber på at kunne vise det frem til offentligheden noget før. 

- Lige nu arbejder vi på at vise det frem allerede i påsken. Nu skal smykket først renses og gøres klar, og så kommer der formentlig en lille udstilling til påske, siger Malene Refshauge Beck. 

Den fynske amatørarkæolog Dennis Fabricius Holm kan desuden se frem til en belønning, da fundet ligger under betegnelsen danefæ. Hvor meget han får, kan Malene Refshauge Beck dog endnu ikke sige. 

- Dennis har gjort det helt rigtige og kontaktet os, og når vi så senere får undersøgt det nærmere og sendt det videre til Nationalmuseet, så får han en løn, siger Malene Refshauge Beck.