Moskeerne bag sløret

Khader i hård debat med moske-talsmand: Det er jer, der giver integrationen problemer

Til trods får hård kritik af dokumentarserien Moskeerne bag sløret erkender talsmand, at hans egen og andre islamiske organisationer ikke er perfekte.

Efter søndag at have været med til at fordømme TV 2 for dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret' mødtes Oussama El-Saadi, der er talsmand for Grimhøjmoskeen i Aarhus, mandag med Naser Khader.

I alt 31 islamiske organisationer i Danmark beskylder blandt andet TV 2 for at ødelægge de seneste 30 års integrationsarbejde, men det er den konservative integrationsordfører Naser Khader langt fra enig i.

- Er du ikke klar over, at du giver muslimerne i Danmark og integrationen problemer ved at benægte alt og lægge skylden over på TV 2?, spurgte Naser Khader Oussama El-Saadi under dagens debat arrangeret af TV 2.

- Vi er ikke perfekte

De 31 islamiske organisationer er særligt utilfredse med klipningen af dokumentarserien, som de mener er med til at skabe had til muslimer.

Oussama El-Saadi erkendte under mandagens debat, at de 31 organisationer ”ikke er perfekte”, men siger, at TV 2 burde have givet moskeerne bedre mulighed for at uddybe og forklare sig

Naser Khader opfordrede derpå Oussama El-Saadi til at udnytte tiden i debatten til at tage afstand fra blandt andet stening, flerkoneri og barnebrude.

Til det svarede talsmanden for Grimhøjmoskeen:

- Jeg er muslim, og jeg respekterer min religion. Og alt hvad der kommer fra imamer, det er min religion, og jeg respekterer det højt. Og samtidigt bor jeg i Danmark og er under danske regler, så jeg har ingen interesse i at gøre noget mod danske regler, siger Oussama El-Saadi.

Naser Khader spurgte, om det betyder, at Oussama El-Saadi går ind for kønsligestilling, og her svarede talsmanden, at der i islams hellige skrifter er stor respekt for kvinder, og at det er vigtigt at skelne religionen fra traditioner, som han ikke mener har noget med det religiøse at gøre.

- Du skal ikke hænge mig op på ting, som nogle folk begår og praktiserer, når det ikke er fra islam, siger Oussama El-Saadi.

Talsmand: Khader er ikke muslim

Undervejs i debatten kom de to også ind på, hvem der egentlig kan kalde sig muslimer.

Naser Khader siger selv, at han er en moderat muslim, og mener at en muslim godt kan tillade sig at kritisere Koranen.

Ifølge Oussama El-Saadi er de to ting dog ikke forenelige.

- De ord er nok til at jeg siger, at du ikke er muslim, siger Oussama El-Saadi.

En kommentar der fik Naser Khader til at reagere skarpt.

- Når du siger til mig, jeg ikke er muslim, bliver jeg faktisk bekymret for mange af de unge muslimer, der er integreret i Danmark, når de kommer og får råd hos dig, siger Naser Khader.

Den bekymring kan Naser Khader dog godt spare sig. I stedet burde han og andre kritikkere lade være med hele tiden at tale dårligt om de islamiske organisationer, mener Oussama El-Saadi.

- Løsningen er, at vi skal sidde sammen, og du skal forstå mig. Når vi sidder og snakker rigtigt i en åben debat, kan det godt være, at jeg har nøglen til løsningen og ikke andre, siger Oussama El-Saadi.