Samfund

DF-vælger om kontanthjælpsloft: - Jeg føler mig totalt røvrendt

Karsten Andersen havde ikke regnet med, at DF ville stemme for lavere ydelser til samfundets svageste, da han satte sit kryds ved sidste valg.

Dansk Folkeparti bliver nu beskyldt for at vende på en tallerken og svigte de svageste i samfundet. Det sker, fordi partiet stemmer for regeringens nye kontanthjælpsloft.

Kontanthjælpsloftet vil betyde færre penge til for eksempel enlige forsørgere, og da Dansk Folkeparti gentagne gange har dundret mod reduktion af offentlige ydelser, anklager socialdemokraternes leder Mette Frederiksen partiet for løftebrud.

Det var ikke lige det, Karsten Andersen havde regnet med, da han satte sit kryds ved Dansk Folkeparti ved sidste valg.

- Jeg føler mig totalt røvrendt, og det er vi jo allesammen, der har gjort det her, siger Karsten Andersen til TV 2.

Når Folketinget på torsdag sandsynligvis vedtager regeringens kontanthjælpsloft, vil en enlig forsørger som Karsten Andersen, der har to hjemmeboende børn, have 2900 kroner mindre til rådighed om måneden. Derfor er han skuffet over det parti, han selv har stemt på:

- Dansk Folkeparti brystede sig netop af, at de ville hjælpe de svageste i samfundet, så vi stadig kan leve et fornuftigt liv, siger Karsten Andersen.

DF: - Økonomiske incitamenter virker

Det er da heller ikke altid, at Dansk Folkeparti har meldt om lavere ydelser. Den 5. april sidste år sagde Kristian Thulesen Dahl til Politiko.dk: ”Når det handler om reformer, går det meget ofte ud på at skære ned i folks ydelser - i førtidspensionen, kontanthjælpen, dagpengene, og så videre. Og der vil vi bare gøre det krystalklart, at vi ikke er med på at skære i folks ydelser”.

Dansk Folkepartis ordfører på lovforslaget Marlene Harpsøe begrunder loftet med øget motivation:

- Økonomiske incitamenter virker. Det viser al forskning, og derfor støtter vi i Dansk Folkeparti et kontanthjælpsloft.

Men i partiets eget arbejdsprogram står der, at "motivationen til at deltage på arbejdsmarkedet skal ikke hentes ved at reducere ydelsesniveauet i dagpenge- og kontanthjælpssystemet”.

Stemmer ikke DF igen

Kontanthjælpsloftet sænker ikke ydelsen for selve kontanthjælpen, men ydelser udenom som for eksempel boligstøtte. Derfor mener DF ikke, at de løber fra deres løfte.

Løftebrud eller ej - Dansk Folkeparti har i hvert fald mistet én vælger til næste valg:

- Det får desværre den konsekvens, at jeg i hvert fald ikke stemmer Dansk Folkeparti igen, lyder det fra Karsten Andersen.

Bliver kontanthjælpsloftet vedtaget i Folketinget på torsdag, træder det i kraft 1. august.