Moskeerne bag sløret

Udmelding efter moské-dokumentar: Imamer fordømmer TV 2

31 moskeer og islamiske organisationer i Danmark kom søndag med en samlet udmelding i kølvandet på dokumentaren 'Moskeerne bag sløret'.

31 moskeer og islamiske organisationer var repræsenteret på et stormøde i Islamisk Kulturcenter i Københavns nordvestkvarter søndag. 

På dagsordenen var den kritik, der er opstået i kølvandet på TV 2s dokumentarserie 'Moskeerne bag sløret'. 

De deltog på stormødet

Søndag mødtes repræsentanter fra 31 islamiske organisationer i Danmark til et stormøde i Islamisk Kulturcenter i Københavns nordvestkvarter. 

Herunder repræsentanter fra de otte moskeer, der var under lup i dokumentarudsendelserne 'Moskeerne bag sløret'. 

Blandt deltagerne var repræsentanter fra: Grimhøjmoskeen (Aarhus), Fredens moske (Aarhus), Ørbækvej (Odense), Rovsingsgade (København), Islamisk Trossamfund (København), Islamisk Forbund i Danmark (København), Bilal-moské (Aarhus), Al-Taqwa Moskeen (Aarhus).

Efter mødet adresserede en talsmand for de fremmødte pressen og kom med en samlet udmelding. 

Stormødet var udmundet i fem punkter, forklarede Anouar Toimi: 

- Punkt et: Imamer og islamiske organisationer fordømmer den måde TV 2 har fremstillet de forskellige islamiske organisationer i dokumentaren 'Moskeerne bag sløret'.

- Punkt to: TV 2 er ansvarlig for den måde, som de ødelægger de forskellige integrationsprocesser, som organisationerne har arbejdet på de seneste 30 år i Danmark.

- Tre: Danske muslimer er en del af dansk samfund og spiller en positiv integrationsrolle i samfundet. 

- For det fjerde: Muslimerne har lov til at søge rådgivning om islam, islamiske regler og islamisk sharia i de forskellige trossamfund. De muslimske organisationer vil fortsætte med den positive dialog for at løse de forskellige sociale problemer som kommer i de forskellige institutioner, de forskellige moskeer og de forskellige organisationer her i Danmark.

- Til sidst fordømmer vi den kollektive straf som kommuner, ministerier eller politikere vil iværksætte for at straffe muslimer i Danmark på grund af det, der er sket i dokumentaren, som er vist på TV 2 de seneste par uger.

TV 2 har ødelagt 30 års integrationsarbejde

Efter at have læst de fem punkter op, svarede Anouar Toimi på få spørgsmål fra pressen. Han bekræftede, at det var opfattelsen på stormødet, at TV 2 ødelægger de seneste 30 års integrationsbestræbelser med dokumentarudsendelserne. 

- Fordi de forskellige organisationer og imamer spiller en stor rolle for integrationen i Danmark. Og den måde, TV 2 har fremstillet de otte organisationer (der blev vist i dokumentarudsendelserne, red.), er meget negativ, siger Anouar Toimi. 

Moskeerne i Danmark spiller en stor rolle i forhold til integration ved eksempelvis at prædike om emner, som har med Danmark at gøre, mener talsmanden. 

I de punkter, I er nået frem til på mødet, der er det jo alt sammen noget med at skyde på budbringeren, altså TV 2. Har I talt om, om I selv gør tingene rigtigt – om I kan klandre jer selv noget indadtil?

- Jeg har ingen kommentar til det.

TV 2s nyhedsdirektør Mikkel Hertz siger efter udmeldingen fra de islamiske trossamfund: 

- Vi hører, hvad de siger. Det er jo aldrig rart at blive fordømt. Men vi undrer os også. Vores intention har på ingen måde været at ødelægge en integrationsproces, men at tilføje vigtige nuancer til debatten. Det, synes vi, er lykkedes - uanset de udtalelser der er kommet fra stormødet i dag.

Tavs talsmand efter sidste møde

For halvanden uge siden mødtes omkring 20 imamer fra 11 trossamfund rundt omkring i landet til et hastemøde i København.

Talsmanden for Grimhøjmoskeen i Aarhus, Oussama El-Saadi, oplyste forud for mødet, at formålet var at diskutere TV 2’s dokumentar og ”hvad der er de bedste svar til det.”

Men efter mødet var det en fåmælt talsmand for gruppen af imamer, der udtalte sig til TV 2. 

- Det, jeg vil sige til dig, er, at mødet var positivt. Det var et godt møde, og vi fortsætter dialogen, lød den eneste kommentar fra Anouar Toimi den dag.