Samfund

Fik tilbudt fosterreduktion - i dag er Kathleen glad for, at hun ikke kunne vælge fra

Kathleen McMahon græd i en uge, da hun fik at vide, at hun ventede trillinger. I dag er hun glad for, at hun ikke fik valget om fosterreduktion.

Der var i forvejen to børn i den lille familie i Fredericia, da Kathleen McMahon og hendes mand besluttede sig for at få en efternøler ved hjælp af fertilitetsbehandling. 

Men den første scanning gik ikke, som parret havde regnet med. 

- Jeg kunne se, at der var noget galt på den måde, hun (jordemoderen, red.) kiggede på mig. Jeg tænkte, fostret er dødt. Der bliver ikke noget barn, fortæller Kathleen McMahon, der fik en besked, hun ikke i sin vildeste fantasi havde forudset:

- Hun sagde, at der var tre.

Græd i en uge

Jordemoderen "kunne ligeså godt have sagt, at der var 117.000". Parret var lige så overvældet. 

Muligheden for fosterreduktion blev nævnt som noget af det første. Men det kunne de vordende trillingeforældre overhovedet ikke forholde sig til. 

Fosterreduktion

Fosterreduktion er en selektiv abort. Det betyder, at man reducerer antallet af fostre i en kvindes livmoder ved at sprøjte gift (kaliumklorid) ind i uønskede fostre. 

I Danmark foretages fosterreduktion kun på baggrund af medicinske eller sociale hensyn. 

Gravide med trillinger eller flere har fri adgang til fosterreduktion, fordi deres sundhedsrisiko er forhøjet

I 2014 blev der foretaget 45 fosterreduktioner i Danmark. Samme år blev der født 1.059 tvillingepar, 10 sæt trillinger og 1 sæt firlinger.

Kilde: Politiken, Landspatientregisteret, Danmarks Statistik, Sundhedsstyrelsen.

- Vi var helt i chok. Jeg græd i en uge, fortæller Kathleen McMahon, der er oversætter og i dag mor til fem. 

Trillingerne viste sig at være enæggede, hvilket betyder, at de delte moderkage. Derfor var fosterreduktion udelukket.

Tvillingegravide skal have muligheden

Det er parret glade for i dag. 

- Havde jeg haft et valg, så havde jeg måske valgt at reducere en og kun få tvillinger. Det er jo en uhyggelig tanke i dag, hvor vi står med tre dejlige børn, siger hun. 

Men muligheden for fosterreduktion bør tilbydes til langt flere, mener professor og overlæge i gynækologi og obstetrik på Aalborg Universitetshospital, Hans Jakob Ingerslev.

Han mener, at også gravide med tvillinger skal have mulighed for at få aborteret det ene barn og beholde det andet. Det skriver han i et debatindlæg i Politiken søndag. 

Han kalder det uretfærdigt, at de, der venter tvillinger ikke har samme muligheder for abort, som de, der kun har ét foster og dermed ret til abort indtil 12. graviditetsuge.

Tre var ret meget

Kathleen McMahon har ikke fortrudt sine trillinger.

- Ikke engang på de værste dage, siger hun, mens hun manøvrerer en barnevogn, der nærmest er på størrelse med en stationcar. 

Men tanken var oppe at vende, mens hun var gravid med trillingerne. 

- Jeg tænkte, det var mærkeligt at ønske, at man skulle have lov at slå et af sine børn ihjel. Men samtidig kunne jeg jo godt føle, at tre var ret meget. Så vi diskuterede frem og tilbage. Vi vidste ikke, hvad vi skulle føle og mene. Vi kunne godt mærke, at der var meget etisk i det. Kan man tillade sig at slå et barn ihjel, fordi man synes, at tre er mange? Det var svært.

Kan man fjerne ét, kan man også fjerne to

Af samme grund har hun ikke let ved at formulere en klar for-eller-imod-holdning til forslaget om fosterreduktion til tvillingegravide. 

- Jeg tror ikke, der er nogen rigtige løsninger. Jeg villle have svært ved det. Nu har jeg jo fået tre, så nu er jeg jo glad for det. Tanken om, at der kun skulle være én nu, den er jo mærkelig. Men hvis man kan fjerne ét foster, kan man jo også fjerne to, siger hun.

- Men hvis det alene handler om, at man synes, to er mange – så synes jeg, at det kan man ikke (reducere til ét foster, red.). Man kan ikke fjerne et barn, fordi man ikke kan overskue det. Så må man finde ud af det, siger Kathleen McMahon og tager alligevel et forbehold:

- Men det kan jeg, som klarer tre børn, jo nemt sige. Andre er måske ikke lige så heldige. Så ved jeg ikke, hvad man så gør.