Sommerhussalget stiger: Her bliver de revet væk

16x9

Øget friværdi er blandt årsagerne til, at danskerne i stigende grad investerer i sommerhuse, og de skal være let tilgængelige, mener ekspert.

Finanskrisen satte sine tydlige spor på sommerhussalget i hele Danmark. Tal fra Boliga viser dog, at antallet af solgte fritidshuse er steget med 32 procent på landsplan fra 2011-2015.

Direktør hos Boliga, Ricco Zuschlag, mener, at der er en helt naturlig årsag til stigningen.

- Der kan være mange årsager til, at vi nu ser en stigning i antallet af solgte sommerhuse. I og med at der generelt har været prisstigninger på den resterende del af boligmarkedet, så har flere fået mulighed for at benytte friværdien i huse eller lejligheder til at investere i sommerhuse, siger han.

Store regionale forskelle

Det er særligt i region Hovedstaden og på Sjælland, at efterspørgslen på sommerhuse er stødt stigende. Her er sommerhus salget steget med hele 64 procent for Hovedstaden 55 procent for Sjælland.

I region Syddanmark ser tallene dog noget anderledes ud. Her er sommerhussalget steget med beskedne fem procent.

Ricco Zuschlag ser en trend med at folk køber sommerhuse tættere op deres bolig. Det kan være med til at forklare de høje tal omkring Hovedstaden. 

- Der er kommet en trend om, at sommerhuse skal være nemt tilgængelige. Køberne vil have mest muligt ud af et sommerhus, og derfor nytter det ikke noget, at det kræver en uges ferie, hvis det skal tages i brug, siger han. 

Boliga forventer, at det nuværende niveau af solgte sommerhuse, som i 2015 lå på lidt over 7.000, kommer til at gøre sig gældende i fremtiden. 

Sommerhussalg i regionerne

Procentvis stigning i salg af fritidshuse fra 2011 til 2015.