Samfund

Prinsesse Marie på 'farlig grund': Jeg tror slet ikke på inklusion

Under et besøg på Færøerne går prinsesse Marie direkte imod et flertal af Folketinget med en udmelding om inklusion.

Prinsesse Marie blander sig nu i den politiske debat om, hvorvidt børn med særlige behov bør integreres i den almindelige folkeskole.

Eksperter mener, at prinsessen er på farlig grund.

- Jeg tror slet ikke på inklusion. Det er min mening, sagde prinsesse Marie til Billed Bladet under et besøg på Færøerne, hvor hun deltog i åbningen af den internationale autisme-konference i Torshavn.

Prinsesse går imod politisk beslutning

Med udtalelsen erklærer prinsessen sig direkte uenig med et bredt flertal af Folketinget, der i 2012 vedtog inklusionsloven.

Hensigten med aftalen er, at færre børn skal modtage specialundervisning, og flere børn inkluderes i den almindelige undervisning med de nødvendige støtteforanstaltninger.

Målsætningen er, at 96 procent af eleverne i folkeskolen efter 2015 skal modtage almindelig undervisning. Dermed skal 10.000 specialbørn inkluderes i den almene folkeskole.

Eksperter: Usædvanlig udmelding

Over for BT forklarer eksperter i kongehuset, at prinsesse Marie med sin udtalelse er på vej ind på et farligt politisk område. 

- Det er ret usædvanligt, at de kongelige udtaler sig så politisk, som der er tale om her. Man plejer at holde sig fra den type emner, siger på historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen til BT.

Historiker og forfatter til flere bøger om det danske kongehus Jon Bloch Skipper er enig, og han kalder det for en usædvanlig udmelding fra prinsessen.

Ifølge BT er autisme en hjertesag for prinsesse Marie. I et tidligere interview med avisen har prinsessen foralt, at hun har autisme i sin nære familie, så hun ved, hvor hårdt det er.