Skorstensfejer får bøde for gammel tradition: - Helt hen i vejret

Skorstensfejere har gennem århundrede stået på tage uden at være fastspændt. Fredag faldt der dom over en af dem.

Skorstensfejermester Arne Pedersen blev fredag idømt en bøde på 50.000 kroner, fordi en af hans ansatte fejede skorstene på hustage uden at være spændt fast.

Retten i Nykøbing Falster vurderer at den manglende fastspænding er et brud på arbejdsmiljøloven, men ifølge Arne Pedersen er det slet ikke muligt for skorstensfejerne at være spændt fast.

Skorstensfejere har gennem århundrede stået på tage uden at være fastspændt. Arne Pedersen fortæller, at det skyldes, at skorstene ikke kan holde til vægten fra skorstensfejeren, hvis han skal være spændt fast til den.

Derfor er den eneste mulighed, at husejerne installerer en form for krog, forklarer han.

- Den skal fæstnes til et punkt, der er højere end personen, der skal sikres. Og det vil i princippet sige, at man skal have en mast, der stikker højere op end skorstenen, siger Arne Pedersen til TV 2.

Ikke praktisk muligt at sikre mod fald

Skorstensfejermesteren kalder dommen for ”helt hen i vejret” og den holdning deler hans medarbejder Danni Rasmussen, hvis arbejde har udløst retssagen.

Ifølge ham er det ikke praktisk muligt at sikre sig mod fald.

- Så kan vi ikke rense skorstenene, og i det de ikke kan renses, er der risiko for, at folk vil få skorstensbrande, siger Danni Rasmussen til TV 2.

Ingen er interesserede i uheld

Blik- og Rørarbejderforbundet, der repræsenterer de ansatte i skorstensfejerbranchen, er glad for fredagens dom og kalder den ”en sejr for arbejdsmiljøet”.

Den udlægning er Arne Pedersen uenig i.

Han understreger, at ingen er interesserede i ulykker og siger, at han værner så meget om dem som muligt.

- Er der nogle sikkerhedstiltag, der er behov for, så gør vi selvfølgelig det. Men det her er ude af trit med, hvad der er fornuftigt, siger han.

Kan få store konsekvenser

Arne Pedersen har anket dommen til Landsretten i håb om, at den vil se anderledes på sagen.

Gør Landsretten ikke det, kan det få store konsekvenser for hans forretning.

- Hvis udfaldet bliver, at vi ikke kan rense skorstenene oppe fra taget eller rense dem i det hele taget uden risiko for, at vi konstant får en bøde, så vil jeg nok se, om jeg kan finde mig et andet job, siger Arne Pedersen.