Moskeerne bag sløret

Opfordring til politikere under debat: Tag jer sammen - det har kørt i 35 år

Et af emnerne under aftenens debat var spørgsmålet om, hvorvidt der skal oprettes statslige imam-uddannelser.

Hvordan kommer vi videre efter den seneste uges afsløringer i dokumentarserien 'Moskeerne Bag Sløret’? Det var spørgsmålet i aftens debat på TV 2, hvor blandt andet en række eksperter, debattører og politikere deltog.

Et af de emner, der blev diskuteret var spørgsmålet om, hvorvidt der skal oprettes en imamuddannelse i Danmark. Og her kom forfatter og tidligere integrationskonsulent Hahmy Almajad med en utvetydig opfordring til politikerne, som stod ved højbordet i panelet.

- Kan I ikke se at tage jer sammen nu. Det er ikke noget, der lige er sket det her. Det har kørt i 35 år. Jeg mener, vi skal lave en imamuddannelse. Vi skal få fat i nogle af de unge, som eksempelvis er her, som når de er færdige på gymnasiet kan gå på universitetet og læse til imam. Det skal være en beskyttet titel, og det er dem, der skal prædike - ikke sådan nogle analfabet-imamer, lød det.   

Haarder: Ikke så enkelt med statslige imamer

Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) mener dog ikke, det er så enkelt endda. Ud over, at der allerede findes islamstudier på eksempelvis Københavns Universitet, så har der tidligere været forslået en decideret imamuddannelse. Men det ønskede de islamske foreninger ikke, dengang Haarder var integrationsminister, siger han.

- Jeg tror, det er sådan med trossamfund, at man lytter til de prædikanter, man ønsker. Og staten kan jo ikke tvinge igennem, at der kun skal være statsligt uddannede imamer. Det gør Tyrkiet – de har statsligt uddannede imamer, men det tror jeg ikke, de andre islamiske trossamfund vil have, siger kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) og fortsætter:  

- Men det er sådan, at hvis de udstyres med vielsesbemyndigelse, så skal de leve op til visse krav, og der er for længst nedsat et udvalg, der ser på disse krav, og hvordan vi kan tage tilladelsen fra dem, hvis de ikke lever op til kravene.

Certificering og lukning af Grimhøjmoskeen

Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolaj Wammen mener dog godt, at man med fordel kan certificere imamerne.

- Det er jo den enkelte moske, der inviterer en imam. Men vi synes i Socialdemokratiet, at det ville være godt at certificere, så man for at komme ind i moskeerne skal have kendskab til det danske samfund. Det er ikke en garanti for, at nogle ikke spreder vanvittige synspunkter, men det er et skridt på vejen.

Derudover mener Wammen, at de hadprædikanter udefra, man har kendskab til, skal nægtes indrejse i Danmark. Og så ser han, som en række andre politikere gerne, at moskeer som Grimhøjmoskeen skal lukkes, hvis det er muligt i henhold til Grundloven.  

En af dem er Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup, som også deltog i debatten.

Se klippet med synspunkterne fra debatten over artiklen.