Samfund

Lad skumfidusen ligge: Selvkontrol er nøglen til succes i livet

​Børn med lav selvkontrol klarer sig dårligere i skolen og har senere i livet større risiko for sundhedsproblemer og haltende karriere, fastslår bog.

Reagerer du impulsivt? Giver du efter for dine lyster?

Så kan du meget vel risikere at blive skilt fra din partner, klare det dårligt i skolen, blive ryger, alkoholiker og sågar stofmisbruger.

Selvkontrol er afgørende for børns sociale og faglige udvikling og succes senere i livet. Faktisk er selvkontrol ligeså afgørende som den sociale arv og den medførte genetiske kode for intelligens, aktivitetsniveau og temperament. Det konkluderer en ny bog: ’Klog er noget, man øver sig på’.

Bogens forfatter og ejer af onlinemagasinet Raising Learners, Sofie Münster, har gennemgået den seneste forskning på området, og resultatet er entydigt.

- Selvværd betyder dobbelt så meget som intelligens for børns faglige resultater i skolen, og det er den del af vores personlighed, der bedst forudsiger, hvordan vi vil klare os i livet. På alle områder af vores liv har selvkontrol en positiv effekt, siger hun til TV 2.

’The Marshmallow Test’

Allerede i 1960’erne testede psykologen Walter Mischel 500 børns selvkontrol på Stanford University med det berømte forsøg ’The Marshmallow Test’ - på dansk skumfidustesten. Her blev børn sat i et rum. Alene med en fristende skumfidus.

- Du kan spise den, hvis du vil. Eller du kan vente, til jeg kommer tilbage om lidt, og så vil du få en skumfidus mere, lød instruktionen dengang fra forskerne.

Omkring en tredjedel af børnene kunne undgå den snaskede, sukkerrige fristelse, mens resten gav efter for den impulsive lyst og trang til at smage, tygge og sluge.

10 år efter tog psykologen Walter Mischel igen kontakt til de 500 børn – og her gjorde han en banebrydende opdagelse. Børnene, der havde spist skumfidusen, havde klaret sig markant dårligere i skolen, end de børn, der udviste selvkontrol.

Selvkontrol kan trænes

’The Marshmallow Test’ er siden blevet efterprøvet i flere lande verden over. Med samme resultat. Børn, der kan beherske sig selv og evner at udviser selvkontrol klare får højere karakterer og har mindre fravær. Senere tager de længere uddannelser – og generelt har de mere succes i livets forskellige elementer.

Ville du have svært ved at lade skumfidusen ligge?

Heldigvis er der råd for en dårlig selvkontrol.  I bogen ’Klog er noget, man øver sig på’, der udkommer 15. marts, giver forfatter Sofie Münster råd til, hvordan man kan træne selvkontrol og dermed opnå mere succes.

- Det er en fantastisk nyhed, at selvkontrol betyder så meget. Det er nemlig noget, som vi kan træne, og derfor også noget, som alle kan få mere af. Hvis man øver sig på kontrol i en del af sit liv, så smitter det positivt af på de andre områder i livet, siger hun.

Forskning har lokaliseret selvkontrollen til et lille område i hjernen bag panden, lige ved hårgrænsen. Selvkontrol fungerer som en mental muskel. Jo mere man bruger det område af hjernen, desto større bliver det.

- Derfor bliver man til at kontrollere sig selv. Selvkontrollen lærer børn at øve sig nok. De børn, der er gode til at styre sig selv, er dem, som kan give den lidt ekstra, udfordre sig selv det mere og presse sig selv til at blive bedre, siger Sofie Münster.