Bekymring efter debat: - Bliver ’integrationsproblemet' nogensinde løst?

16x9
Imam Abu Bilal under fredagsbøn i Moskéen på Grimhøjvej i Århus. Ved en samling i moskeen i Aarhus sagde en imam, at forældre gerne må slå deres børn, hvis børnene ikke beder. Foto: Brian Rasmussen / Scanpix Denmark

TV 2's brugere havde efter sidste afsnit af Moskeerne Bag Sløret masser af spørgsmĂĄl til Halima El Abassis, der selv har oplevet tvang og kontrol.

Der var godt gang i debatten på skærmen, men så sandelig også ved tastaturerne rundt omkring i de danske hjem, efter TV 2 torsdag aften havde vist fjerde og sidste afsnit af 'Moskeerne Bag Sløret'.

Med skjulte optagelser har TV 2 de seneste to uger sat fokus på en række konservative imamers udtalelser om blandt andet kvinders rettigheder i nogle muslimske miljøer.

Men hvad bør det danske samfund gøre ved problematikken, og hvordan kommer vi videre?

Det gav debattøren Halima El Abassis torsdag aften sit bud pĂĄ, hvor TV 2's brugere kunne stille hende spørgsmĂĄl.

Hun er adjunkt og arbejder til dagligt med at uddanne fagpersoner i at håndtere æresrelaterede konflikter.

Halima El Abassi har på egen krop oplevet, hvordan hendes familie forsøgte at kontrollere hende og tvang hende ind i et ægteskab.

Halima El Abassis.
Halima El Abassis. Foto: TV 2 / TV 2

Et af spørgsmĂĄlene var fra Peter Møller, der spurgte Halima El Abassi, om hun tror pĂĄ, om "integrationsproblemet med ikke-vestlige indvandrere nogensinde bliver løst”.

Til det svarede Halima El Abassi:

- Vi skal huske og skelne mellem udsatte borger og borgere, der er velfungerende. Det er ikke et spørgsmĂĄl om velfungerende ikke-vestlige indvandrere. Tror det er vigtigt ikke og blande tingene sammen. Men der er selvfølgelig større udfordringer med at intgerere folk fra ikke vestlige lande, da kulturen ligger længere væk fra den vestlige, men det er ikke en umulig opgave. 

Religion er en privatsag

Brugeren Narimann spurgte Halima El Abassi, om hun tror, at muslimer kan praktisere deres religion og samtidigt integreres i det danske samfund.

Til det svarede hun:

- Jeg synes som udgangspunkt, at religion er en privatsag. SĂĄ længe man praktiserer sin tro i overenstemmelse med de demokratiske frihedsværdier er der jo ingen problemer. Det er der rigtig mange der lykkedes med. Derfor er der ingen grund til at trække religionen ind i det offentlige rum.

Enekltstående tilfælde eller gennemgående problem?

Dorthe Sørensen roste i en kommentar Halima El Abassi for at være kommet ud pĂĄ "den anden side" af et tvangsægteskab. Hun spurgte samtidigt, hvad det er, der skal til for at bryde ud af traditionerne, og hvad der skal til for at hjælpe kvinder, der ikke har "modet" til at ændre deres vilkĂĄr.

- Jeg tænker, at vi skal stille den hjælp til rĂĄdighed, som de her kvinder har brug for. Give dem et alternativ. Vi skal bĂĄde som system, men ogsĂĄ som medborgere turde række hĂĄnden ud til de her kvinder. Jeg havde et stort netværk og folk som troede pĂĄ mig. Det ville jeg ønske, alle havde mulighed for at have, svarede Halima El Abassi.

Og så ville Caspar gerne vide, om Halima El Abassi tror, at afsløringerne i TV 2's dokumentarserie er enkeltstående tilfælde eller et gennemgående problem i danske moskeer.

- Det er svært at sige noget om, men det kan ikke udelukkes, at det er tilfælde i de moskeer, hvor imamen ikke har nogen uddannelse, men er kommet hertil og ikke kender til det danske system, herunder demokrati, svarede Halima El Abassi.

Det svarer moskeerne i 'Moskeerne bag sløret'