Er en imamuddannelse overhovedet mulig i Danmark? Her er politikernes og eksperternes svar

I kølvandet på TV 2's afsløringer er der blevet foreslået en imamuddannelse - her er, hvad en lang række personer mener om forslaget.

I kølvandet pĂĄ TV 2s dokumentarserie "Moskeerne bag sløret," der ved hjælp af skjult kamera og to muldvarpe har afsløret, hvordan flere imamer i otte moskeer i Danmark rĂĄdgiver bag lukkede døre, har flere forslĂĄet en dansk imamuddannelse. Det er langt fra første gang, at en imamuddannelse er blevet foreslĂĄet.   

Sadi Tekelioglu, forfatter og Tyrkiet-kender:

- Hvis man som imam fra Tyrkiet skal fungere i Danmark, skal man bestĂĄ en eksamen. Og for overhovedet at kunne komme til eksamen skal man kunne præsentere et femĂĄrigt universitetsdiplom.

Naser Khader, integrationsordfører (K):

- Det skader ikke at uddanne imamer, men det kan bare ikke lade sig gøre i Danmark. Der er 70 retningen indenfor islam – hvilken skole, skal man undervise i? Hvem skal undervise? Hvem skal være censor? En imamuddannelse er ikke en akademisk uddannelse, sĂĄ det kan ikke foregĂĄ pĂĄ universiteterne.

Hahmy Almajad, forfatter og tidl. integrationskonsulent:

- Vi skal lave en imamuddannelse. Vi skal fĂĄ fat i nogle af de unge, som eksempelvis er her, som nĂĄr de er færdige pĂĄ gymnasiet kan gĂĄ pĂĄ universitetet og læse til imam. Det skal være en beskyttet titel, og det er dem, der skal prædike - ikke sĂĄdan nogle analfabet-imamer.  

Lars Løkke Rasmussen, statsminister (V):

- Jeg vil være tøvende overfor en egentlig imamuddannelse. Jeg vil være tøvende overfor at sætte danske skattekroner i at opbygge en universitetsuddannelse, der skal fremme formidlingen af islam for nu at sige det ligeud. Jeg vil have det helt ufravigelige udgangspunkt, at hvis man gør det, skal det være en ĂĄben uddannelse for mænd og kvinder, og allerede der, tror jeg, at man løber ind i en udfordring med at fĂĄ projektet op at flyve.

Tina Magaard, lektor ved Aarhus Universitet:

- I de undersøgelse, som jeg har lavet, har de mest radikale muslimer haft dansk som modersmĂĄl og er blevet uddannet i Danmark – flere er højtudddannet. En dansk imamuddannelse er ikke nogen garanti for, at man ikke ender i den mere radikale ende i moskeerne. Det skal man lige være sig selv bevist om.

Lars Aslan Rasmussen, ordfører på Københavns Rådhus (S):

- Det er klart, at jeg synes, vi skal have en imamuddannelse i Danmark, så vi har styr på, hvem der prædiker i moskeerne i Danmark.

Inger Støjberg, udlændinge- og integrationsminister (V):

- Jeg synes mĂĄske, det er lidt mærkeligt, hvis vi skal til at bruge skattekroner pĂĄ at uddanne imamer i Danmark. NĂĄr det er sagt, sĂĄ vil jeg selvfølgelig gerne se forslaget. Men jeg er i tvivl om, om det er løsningen. For hvis vi tager de moskeer, der er allermest radikale og konservative – for eksempel Grimhøjvej – hvad skulle fĂĄ dem til at ansætte en moderat imam? Det spørgsmĂĄl kan jeg godt stille mig selv.

Manu Sareen, tidligere ingetrationsminister (R):

- En Imamuddannelse ville faktisk være en meget god ide, men det er pĂĄ meget, meget langt sigt.

Bertel Haarder, kirke- og kulturminister (V):

- Jeg tror, det er sådan med trossamfund, at man lytter til de prædikanter, man ønsker. Og staten kan jo ikke tvinge igennem, at der kun skal være statsligt uddannede imamer. Det gør Tyrkiet – de har statsligt uddannede imamer, men det tror jeg ikke, de andre islamiske trossamfund vil have.

Kodes Hamdi, talskvinde for Dansk Islamisk Trossamfund i København:

- Der er en vis risiko ved at importere en imam fra udlandet. Den imam er ikke opvokset med de danske love og regler, og derfor er det vigtigt med en dansk imamuddannelse.

Pia Olsen Dyhr, formand for SF:

- Lad os oprette en imam-uddannelse, sĂĄ man kan fĂĄ en uddannelse i islamisk teologi. NĂĄr uddannelsen ligger i Danmark, fĂĄr de studerende et solidt fundament i danske samfundsforhold og de demokratiske frihedsrettigheder. Uddannelsen vil ogsĂĄ være for kvinder, som er vigtige for at sætte en ny dagsorden i de danske moskeer.

Ă–zlem Cekic, tidligere folketingsmedlem for SF:

- Vi skal have stoppet tilførslen af de her Google-imamer, altsĂĄ folk, der ikke er uddannet, men sidder derhjemme og ”googler”, og bagefter sidder de sĂĄ og prædiker alt det had, de har lyst til, fordi de har givet sig selv den titel, at de er imam.

Jacob Mark, uddannelses- og forskningsordfører (SF):

- Jeg er sikker pĂĄ, at der nok skal være et universitet, som vil være interesseret i at oprette sĂĄdan en uddannelse. Og sĂĄ mĂĄ vi fra politisk side sige, at det er sĂĄ vigtigt, sĂĄ vi sætter en pulje penge af specifikt til den her uddannelse.

Dan Jørgensen, udlændinge og integrationsordfører (S):

- Vi foreslĂĄr ikke en egentlig imamuddannelse, men en form for et kortere kursus, hvor man bliver præsenteret for de danske grundværdier og demokratiske rettigheder – hvor man skal have bestĂĄet en test i de spørgsmĂĄl, og hvor man sĂĄ fĂĄr en autorisation, som man kan fratage igen. AltsĂĄ først og fremmest et muligt sanktionsmiddel.eg er sikker pĂĄ, at der nok skal være et universitet, som vil være interesseret i at oprette sĂĄdan en uddannelse. Og sĂĄ mĂĄ vi fra politisk side sige, at det er sĂĄ vigtigt, sĂĄ vi sætter en pulje penge af specifikt til den her uddannelse.