Samfund

Trods nye TV 2-afsløringer: Stormoske i København kan ikke stoppes

De nye afsløringer vækker opsigt på Københavns Rådhus, hvor politikerne dog ikke har mulighed for at stoppe ny stormoske.

Selv om TV 2 i aften kan vise nye afsløringer af, hvordan en imam i København rådgiver i strid med dansk lovgivning, har politikerne i København ikke mulighed for at stoppe byggeriet af en ny stormoske i det københavnske nordvestkvarter.

I Aarhus har TV 2-afsløringer medført, at borgmester Jacob Bundsgaard (S) har trukket støtten til opførelsen af en stormoske i Aarhus. Men den mulighed har Københavns Kommune ikke i forhold til planerne om en kommende stormoské i det københavnske nordvestkvarter, oplyser Lars Aslan Rasmussen, beskæftigelses- og integrationsordfører i Borgerrepræsentationen i København til TV 2.

- Det kan vi ikke. Den grund har moskeen allerede købt, og vi er nødt til at respektere planloven, siger Lars Aslan Rasmussen.

I aftenens afsnit af TV 2-dokumentaren "Moskeerne bag sløret" kan TV 2 blandt andet dokumentere, hvordan en tidligere imam i stormoskéen i København blandt andet fraråder TV 2's muldvarp "Fatma" at melde en voldelig ægtemand til politiet.

- Jeg råder dig til ikke at melde det til politiet, siger Mohammed Bilau, der på spørgsmålet om hun må afvise sin voldelige ægtemand godt nok siger, at han ikke må slå hende om morgenen og kræve sex om aftenen. Men han fortsætter:

- Hvis der er forsoning, og han inviterer dig til sengen, er det en synd at afvise ham.

Som svar på, hvad forsoning er, siger Mohammed Bilau at et "undskyld" for den voldelige adfærd fra ægtemanden er nok.

Talsmanden for stormoskéen i København Mohanad Mansour erkender overfor TV 2, at imamens vejledning ikke er problematisk.

- Vi forsøger at indskærpe imamerne interne regler om ikke at sige noget, der er tvetydigt. Vi gør vores bedste. Men han har været meget opmærksom på at sige tingene korrekt, siger Mohanad Mansour.

På Københavns Rådhus vækker TV 2s afsløringer opsigt blandt politikerne.

- Det er jo meget skræmmende, det der foregår. Der er tale om ulovligheder. Det er trist, der er imamer, der misbruger dansk lovgivning, siger Lars Aslan Rasmussen, beskæftigelses- og integrationsordfører for Socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen i København - snart folketingsmedlem som afløser for Helle Thorning-Schmidt.

Ønsker imam-uddannelse

Lars Aslan Rasmussen mener, der skal indføres en imamuddannelse.

- Jeg håber, politiet går ind i sagen. Og så er vi nødt til at lave en officiel imamuddannelse, siger Lars Aslan Rasmussen til TV 2.

Tredje afsnit af programserien 'Moskeerne bag sløret' sendes i dag, tirsdag d. 8. marts, klokken 20.50 på TV 2. Du kan dog allerede se det på TV 2 PLAY.