Moskeerne bag sløret

Kvinder der går i moske truer de andre kvinder

"Kvinde er ofte kvinde værst", siger lektor Tina Magaard om social kontrol i muslimske miljøer.

Baggrund for programserien 'Moskeerne bag sløret'

TV 2 sætter med programserien ’Moskeerne bag sløret’ fokus på, om en række udvalgte moskeer modvirker eller medvirker til integration.

Læs om hvordan TV 2 har arbejdet med programmerne og en række af de overvejelser, TV 2 har gjort sig i den forbindelse.

At en række imamer i dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret' rådgiver TV 2's muldvarp til blandt andet af se igennem fingre med hustruvold og flerkoneri, overrasker ikke Lektor Tina Magaard fra Aarhus Universitet.

- Nej, for hun får jo rådgivning ifølge sharia, siger hun.

Hendes undersøgelser viser til gengæld, at der er stor forskel på, hvor meget de herboende muslimer kommer i moskeerne, og i hvilken grad de tager budskaberne fra imamerne til sig. Men den sociale kontrol i det rækker ofte langt videre end moskeen i muslimske milijøer. 

- Dem der får budskabet med ud af moskeerne bruger dem nogle gange til at udøve social kontrol over for dem, der ikke kommer så meget i moskeerne. Mange tror, at den sociale kontrol altid kommer fra mændene mod kvinderne, men kvinde er faktisk ofte kvinde værst, siger Tina Magaard og uddyber:

- I mine undersøgelser har jeg set eksempler på religiøs mobning og trusler. Nogle kvinder truede og dominerede simpelthen andre kvinder med social kontrol. Eksempelvis i forhold til at bære tørklæde, lyder det.

Tina Magaard er lektor på Aarhus Universitet og har studeret koranen indgående samt udført omfattende feltarbejde i miljøerne omkring moskeer og koranskoler i Danmark. Hør hende uddybe sine undersøgelser om social kontrol i muslimske miljøer i Danmark over artiklen.  

Tredje afsnit af programserien 'Moskeerne bag sløret' sendes i dag, tirsdag d. 8. marts, klokken 20.50 på TV 2. Du kan dog allerede se det på TV 2 PLAY.