Moskeerne bag sløret

TV 2 dokumenterer sharia-råd i Fredens Moske

Skjulte optagelser viser, hvordan et såkaldt sharia-råd i Fredens Moske tager stilling til, om en kvinde kan blive skilt fra sin voldelige mand.

Baggrund for programserien 'Moskeerne bag sløret'

TV 2 sætter med programserien ’Moskeerne bag sløret’ fokus på, om en række udvalgte moskeer modvirker eller medvirker til integration.

Læs om hvordan TV 2 har arbejdet med programmerne og en række af de overvejelser, TV 2 har gjort sig i den forbindelse.

Udadtil siger talsmand og imam for Fredens Moske i Aarhus, Radwan Mansour, at han er moderat muslim og at moskeen ønsker at tage en aktiv del i det danske samfund.

Men med nye skjulte optagelser kan TV 2, der indgår i tredje afsnit af 'Moskeerne bag sløret', nu dokumentere, hvordan et såkaldt sharia-råd bestående af ledende personer med tilknytning til Fredens Moske, afgør, om muslimske par kan blive islamisk skilt.

Det er første gang i Danmark, at et sådant sharia-råd dokumenteres med kamera.

På optagelserne ses det, hvordan tre mænd i rådet afgør, at TV 2s kvindelige muldvarp i den aktuelle situation ikke kan få lov at blive skilt.

- Imamen har fældet sin dom. Tag nu tilbage som om intet af det her var sket, siger en af Aarhus’ mest respekterede imamer, Nasser Qasimi, på optagelserne.

Imam: Skilsmisse bør afgøres af sharia-råd

De skjulte optagelser blev lavet, da TV 2s muldvarpe-par ’Fatma’ og ’Mohammed’ opsøgte sharia-rådet, fordi parret ifølge deres dækhistorie har store ægteskabelige problemer. Optagelser indgår i tredje afsnit af programserien ’Moskeerne bag sløret’.

Som det fremgår i andet afsnit af programserien, opsøger ’Fatma’ i første omgang kun imamen Radwan Mansour for at få rådgivning om, hvordan hun skal håndtere problemerne med sin mand.

Ifølge ’Fatmas’ dækhistorie har hendes mand gentagne gang været voldelig, krævet at have sex med hende mod hendes vilje og ønsket at tage en kone mere.

Alligevel fortæller imamen, at ’Fatma’ ifølge sharialoven ikke må sige nej til sin mand i sengen, ligesom hun også er nødt til at acceptere, at manden gifter sig med en kone mere.

Imamen forklarer dog, at hun også kan gå efter at få en islamisk skilsmisse, men at det i så fald bør afgøres af et sharia-råd, fordi parterne uenige.

- Du kan ikke kræve skilsmisse på det grundlag

På de skjulte optagelser ses det, at sharia-rådet består af imamen Radwan Mansour, hans bror Khaled Mansour, der er formand i foreningen, som driver Fredens Moske samt imamen Nasser Qasimi.

Sidstnævnte kaldes også Abu Bilal - ikke at forveksle med den kendte imam i Grimhøjmoskeen - og betragtes ifølge talrige kilder, TV 2 har talt med, som det religiøse overhoved og den ledende imam i Fredens Moske.

Da TV 2s muldvarpe-par mødes med rådet, forklarer ’Fatma’ talrige gange, at hun meget gerne vil skilles fra sin mand, fordi hun ikke kan acceptere hans voldelige adfærd og hans ønske om at få en kone mere.

- Han vil gifte sig med en mere. Det vil jeg ikke have, siger ’Fatma’ til de tre mænd i rådet.

- Det er vores pligt at sige til dig, at det er tilladt. Det er mandens ret at gifte sig med både den første, den anden, den tredje og den fjerde. Det er helt naturligt, forklarer Radwan Mansour.

’Fatma’ svarer, at hun på den baggrund ønsker at blive skilt. Men det er ikke muligt, lyder det fra rådet.

- Du kan ikke kræve skilsmisse på det grundlag. Det er ikke tilladt i henhold til sharia, svarer Nasser Qasimi, og dermed har sharia-rådet afgjort, at ’Fatma’ ikke kan blive skilt.

Dog siger imamerne, at TV 2s muldvarp ’Mohammed’ også må overveje, om tidspunktet er det rigtige til at få en kone mere.

- At du har et ustabilt hjem og så vil have et hjem mere – nej. Din tilstand er ustabil.

Sharia-rådet beslutter desuden, at ’Mohammed’ ikke må slå ’Fatma’.

TV 2 har vist de skjulte optagelser til imamen Nasser Qasimi. Han mener ikke, at han og de to andre mænd i rådet har taget stilling til, hvorvidt 'Fatma' kan blive skilt. I stedet mener Nasser Qasimi, at han forsøgte at forsone parterne.

Forsker: - Lær af sharia-råd i England

Niels Valdemar Vinding er adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet og forsker i øjeblikket i imamer i Vesten.

Han er ikke decideret overrasket over, at sharia-råd nu kan dokumenteres i Danmark. Alligevel finder han optagelserne interessante, fordi forskere normalt ikke har adgang til denne del af miljøerne.

- Vi har jo hørt fra informanter i miljøet, at den slags ting foregår. Men adgangen som forsker er ikke mulig i Danmark, fordi ingen vil invitere os indenfor eller tale om det. Folk betragter det som en privat sag mellem imamen og parterne, siger han.

Niels Valdemar Vinding mener, at sådanne uformelle sharia-råd er problematiske, fordi der ikke er garanti for, at imamerne har den rette uddannelse i islamisk ret og dermed det rette grundlag for at tage stilling i eksempelvis skilsmissesager eller andre private konflikter

- Der er ingen garanti for retfærdighed, når de sidder og skalter og valter som sådanne enevældige diktatorer, hvor det er uklart med hvilken kompetence eller legitimitet, de lægger til grund for beslutninger og afgørelser, siger han med henvisning til, at imamerne både optræder som eksperter i islamisk ret, dommere, sociale rådgivere og lignende, siger han.

Niels Valdemar Vinding foreslår, at Danmark med fordel kan lære af England, hvor der findes formelle sharia-råd.

- Det er et godt eksempel på at islamisk ret - anvendt korrekt og i overensstemmelse med retsplejen - faktisk kan løse problemer for muslimerne, siger han.

Politikere kræver ændringer

TV 2 har i forbindelse med programserien ’Moskeerne bag sløret’ dokumenteret, hvordan imamer i flere moskeer i Aarhus rådgiver TV 2s kvindelige muldvarp til at acceptere, at hendes mand kræver sex mod hendes vilje og at hendes mand gifter sig med en kone mere samt at politiet ikke bør indblandes, selvom hendes mand tæver hende.

Ligeledes er det med skjulte optagelser dokumenteret, hvordan imamer i Grimhøjmoskeen i Aarhus underviser i sharia-lovens regler for stening og pisk samt forklarer, hvordan man skal slå sine børn, hvis ikke de beder til gud og at kvinder ikke må tage job, hvor der er mænd til stede.

Afsløringerne har fået politikere på hele det politiske spektre til at reagere, og flere ministre har gjort det klart, at det skal ske ændringer på området.

Kirkeminister Bertel Haarder  (V)har blandt andet sagt, at han vil tage vielsesbemyndigelsen fra imamer, der opfordrer til blandt andet stening af utro kvinder.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, har kaldt til frihedskamp for unge muslimer i Danmark og foreslår samtidig, at nogle imamer skal nægtes adgang til Danmark.

 - Vi kan se et rejsemønster, hvor hadprædikanter rejser fra land til land og bliver sendt rundt af nogle af de mest ekstremistiske lande i verden. Der vil jeg gerne have et europæisk system, der gør det muligt at vende dem om ved grænsen, hvis de har stået i London og talt for drab på jøder eller om at vende sig imod det frie samfund, siger Mette Frederiksen til Berlingske.