Moskeerne bag sløret

Ophedet moské-debat: - Jeg bliver dybt provokeret

TV 2s dokumentarserie 'Moskeerne bag Sløret' var genstand for en timelang debat på TV 2 NEWS lørdag aften.

Der var mildest talt livlig debat på TV 2 NEWS lørdag aften, hvor politikere fra S, SF, K og DF var inviteret i studiet sammen med debattørerne Ahmad Mahmoud og Halima El Abassi samt en imam og den tidligere talsmand for Grimhøjmoskeen Mohammed Ahmad.

Gæsterne skulle diskutere de kontroversielle dokumentarudsendelser ’Moskeerne bag Sløret’, og forud for debatten havde talsmanden fra den nok så omtalte Grimhøj-moske trods dokumentarens skjulte optagelser afvist, at moskeen bryder danske værdier og regler.

Og selvom debattør Mohammad Sabah Ahmed vedkendte, at der skal arbejdes med dele af problemstillingerne fra dokumentaren, så mente han ikke, at billedet er retvisende, og at de journalistiske metoder og nogle af de medvirkende er tilstrækkeligt troværdige.

- Jeg er kritisk over for den måde, tingene er blevet udlagt på, og politikerne bliver udsat for mediemanipulation og lader sig rive med af det, de ser, sagde han blandt andet.

Bramsen blev provokeret

Den udmelding faldt Socialdemokratiets integrationsordfører for brystet.   

- Jeg bliver dybt provokeret af den manglende anerkendelse af det, vi ser i de her udsendelser, som vi bare må forholde os til. Det er et alvorligt problem, når man opfordrer til at slå børn. Det er et alvorligt problem, når man har det kvindesyn, som handler om, at man bare skal føje sin mand og ikke lade sig skille. Det er dybt provokerende for de generationer, der har kæmpet for de her rettigheder, og det skal vi forholde os til, siger Trine Bramsen og fortsætter:

- Og der bliver vi nødt til at få hjælp af de muslimer, som færdes i det her miljø. For der er jo nok ingen, der betvivler, at der er et flertal af muslimer, der ikke deler de her holdninger. Men det første skridt er at anerkende problemet.

Imam: De har ikke udviklet sig

Kassem Rachid, som er uddannet imam fra Frankrig, er ked af det, han har set i dokumentaren. Det er bekymrende, at de pågældende imamer præsenterer sig, som de gør.   

- Det bekymrer mig, at de her imamer ikke har udviklet sig, selvom de har været i Danmark i lang tid. Forstået på den måde, at man skal se tingene anderledes og åbne sig over for, hvordan tingene hænger sammen i Danmark. Så det er ikke de rigtige signaler, de sender til samfundet, siger Kassem Rachid.   

Han mener desuden, at de pågældende imamer har misforstået opgaven.

- Vi må vedkende, at vi som muslimer har et problem, når der hersker sådan et syn på kvinder og det at slå nogle steder. (…) Et andet problem er, at de imamer efter min mening mangler viden om islam. Hvis man går tilbage i historien, vil man se, at profeten Muhammad aldrig har slået nogen, siger han.  

Imamen foreslår desuden dialogens vej, uddannelse til imamer og nedsættelse af et fagligt råd.

Langballe tror ikke på imam-uddannelse  

SF’s integrationsordfører Jacob Mark er enig i, at en imam-uddannelse er en af vejene frem. Og i det hele taget må mere tilsyn med moskeerne være den kedelige konsekvens, siger han.

- Vi skal have bedre styr på, hvad der sker ude i de her parallelsamfund, og vi skal gøre alt for, at vi ikke skaber flere parallelsamfund i fremtiden, lyder det.

DF’ s kirke- og integrationsordfører tror dog ikke på oprettelse af en imam-uddannelse.

- Sådan en uddannelse har ingen gang på jord. For her vil koranen blive udsat for kritik. (..) og derudover, så skal de forskellige retninger inden for islam ind under samme hat. Det, tror jeg simpelthen ikke på, kan lykkes, siger den teologiuddannede DF’er.

Politikeren mener desuden, at der tales med to tunger i dele af det islamiske samfund. En ting er det, der siges udadtil, en anden er det, der foregår i moskeerne, lyder det. 

Khader brød med social kontrol

De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, mener, at en del af opgøret med de kontroversielle holdninger skal komme fra de mange moderate muslimer. Selv valgte han at sige fra over for kulturel og social kontrol i sin egen familie, da han gik i gymnasiet. Her ville hans familie, at han skulle gifte sig med sin kusine, og det ville han ikke styres af.  

- Så det er i stor udstrækning muslimerne selv, det skal komme med ændringerne til holdningerne. Og de ressourcestærke har et særligt ansvar. Og så skal de støttes, når de bryder ud af det, siger de Naser Khader.

Men muslimerne kan ikke gøre det alene, mener både Ahmad Mahmoud og Halima El Abassi.  

- Vi griber stadig ikke de her kvinder på krisecentrene. De ryger tilbage til deres familier igen. (…) Men det er problematisk, at vi overhovedet når derhen, hvor kvinderne ryger på krisecenter, siger Ahmad Mahmoud.

- Det er vigtigt, at vi støtter op om de her unge mennesker. Vi skal handle på det, og politikerne skal ikke løse problemerne, men de skal skabe rammerne for, at fagpersoner, der har viden på det her felt, kan handle, siger Halima El Abassi.