Folkeskoleelev træt af kommentarer: Hvorfor ser vi ned på 12-tals piger?
Folkeskoleeleven Terese Weng Kristiansen forstår ikke, hvorfor der er forskel på, hvordan drenge og piger med gode karakterer bliver omtalt.
- Åh nej! Nu skal hun ikke blive sådan en 12-tals pige, vel?
Sådan lød reaktionen, da Terese Weng Kristiansens mor under et cafébesøg stolt fortalte veninderne, at hendes datter får gode karakterer i 9. klasse.
Svaret fra moderens veninder fik i løbet af ugen Terese Weng Kristiansen til tasterne for at skrive et debatindlæg til Berlingske.
Hun mener nemlig, at reaktionen er et billede på en mere generel holdning i det danske samfund, hvor drenge med ambitioner hyldes, mens pigerne bliver genstand for jalousi og nedgjort.
- Hvorfor bliver drengene med de gode karakterer kaldt superstudenter, mens pigerne bliver omtalt ud fra deres køn – nemlig med beskrivelsen 12-tals piger. Drengene er super, mens vi stadig mest af alt er piger?, spørger Terese Weng Kristiansen i debatindlægget.
- Sejt at kæmpe for gode karakterer
TV 2 har talt med Terese Weng Kristiansen for at få svar på, hvor stort hun synes problemet er.
En hurtig søgning på Google viser nemlig, at der mange eksempler, blandt andet hos Ekstra Bladet, B.T., TV 2 og Berlingske, hvor pigers flotte karakterer omtales uden udtrykket ”12-tals piger” bliver brugt.
Foreholdt det, erkender Terese Weng Kristiansen, at det måske ikke er helt så sort/hvidt, som hun giver udtryk for i sit debatindlæg, men hun mener moderens eksempel viser, at der stadig er et problem.
- Jeg synes, det er så fedt, at superstudenter omtales som begge køn, men så længe der stadig er eksempler på det andet, vil jeg gerne bringe det frem og sige, at det skal der ikke være, siger hun til TV 2 og tilføjer:
- Jeg synes ikke, man skal se ned på det overhovedet, for det er så sejt, at man kæmper for at få gode karakterer.
Har selv fået negative kommentarer
Hun fortæller, at hun selv har oplevet at få negative kommentarer om sine karakterer fra drengene i skolen, men også fra lærere.
- Jeg har oplevet, at der er lærere, der er kommet hen og sagt, at jeg måske skulle slappe lidt af, siger Terese Weng Kristiansen.
For drengenes vedkommende tror Terese Weng Kristiansen, at reaktionerne kan bunde i, at de som køn historisk set har været vant til at være de bedste i skolen, og at de med nutidens mange ambitiøse piger måske føler sig lidt truet.
Hun mener, at lærernes kommentarer bunder i en tankegang om at beskytte pigerne lidt mere end drengene.
- Jeg tror, man er meget mere påpasselig med piger og tænker, at man skal passe lidt mere på dem, fordi de kan presse sig selv rigtig hårdt. Man skal lige holde øje med dem og være sikker på, at de slapper lidt mere af, siger hun til TV 2.
Er ligeglad med hvad andre tænker
Med debatindlægget håber Terese Weng Kristiansen, at hun kan få piger med høje faglige ambitioner til at blive ved med at kæmpe for gode karakterer uanset reaktionerne.
Selv er hun ikke i tvivl om, hvad hun vil.
- Jeg ved, at jeg vil have gode karakterer, og det vil jeg kæmpe for. Og så er jeg egentlig lidt ligeglad med, hvad andre tænker, siger Terese Weng Kristiansen.