Samfund

Flygtningestrømmen fylder i årets bedste pressefotos

Dette billede er blevet delt utallige gange på sociale medier og har også fanget dommernes interesse til Årets Bedste Pressefoto. Claus Fisker / Scanpix Denmark

Både Årets Pressefoto og Årets Nyhedsbillede illustrerer flygtningestrømmen, der sidste år nåede til Danmark.

Danmarks dygtigste pressefotografer er fredag blevet hyldet, og flygtningestrømmen til Europa har sat sit præg på de bedste billeder.

Pressefotograf Jacob Ehrbahn fra Politiken vandt således prisen "Årets Pressefoto 2015" med et billede af en flygtningefamilie, der en tidlig morgen i august kravler under et kontroversielt pigtråds- og grænsehegn, som Ungarn har sat op ved grænsen til Serbien.

- I bare et enkelt fotografi er det lykkedes Jacob Ehrbahn at indkapsle hele den store historie: Verden er i nød, mennesker flygter, og vi prøver at holde dem ude, sagde dommerne om udvælgelsen.

- Det er med andre ord et ikonisk billede på den største begivenhed i året. Samtidig er det fejlfrit, malerisk og viser helt utvetydigt, men med mange facetter, hvad der er på spil. Dette foto er ikke resultatet af held, lød det videre.

Et andet billede med flygtninge i fokus blev kåret til årets bedste nyhedsbillede. Det drejer sig om et billede taget af freelancer Michael Drost-Hansen.

Fotografiet af en dansk politimand, der på motorvejsasfalt har taget sig tid til at lege med en irakisk pige, er blevet delt utallige gange på sociale medier og har også fanget dommernes interesse.

- Det er danmarkshistorie og en begivenhed, der lige som angrebet på Krudttønden og Synagogen, fik os til at indse, at vi ikke er isolerede fra resten af verden. Ud af mange mulige var Michael Drost-Hansens serie vinderen, fordi han bedst fanger kaosset og de mange nuancer, lød dommernes argumentation.

For sin alsidighed blev Joachim Ladefoged fra Jyllands-Posten hædret som "Årets Pressefotograf 2015". Han vinder for en billedserie på fem fotos.

- Vi har gøre med et meget visuelt menneske, der let veksler mellem det klassiske sort/hvide og et mere ekspressivt farvesprog. Han kender sine formgreb og sætter barren højt, lød det fra dommerne.