Studerende: Sindssygt med SU-stop til kandidatstuderende

16x9
De studerende skal muligvis forberede sig på, at SU på kandidatuddannelserne bortfalder. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Danske Studerendes Fællesråd giver ikke meget for forslag fra ekspertpanel.

At fjerne SU'en for studerende på kandidatuddannelser vil være det rene vanvid.

Det mener formand for Danske Studerendes Fællesråd Yasmin Davali, som har meget svært ved at se det kloge i forslag fra et ekspertpanel på uddannelsesområdet.

Panelet fremlægger fredag syv omfattende anbefalinger til nytænkning af hele uddannelsessystemet ifølge Politiken.

Rentefrit lån

En af anbefalingerne er, at SU'en på kandidatuddannelserne skal laves om fra stipendier til et rentefrit lån, som de studerende kan tage på sidste del af deres uddannelse.

Det vil ifølge panelet gøre kandidatgraden til et aktivt tilvalg frem for en selvfølge for de tusindvis af studerende på landets universiteter.

- Jeg tror, at det er den mest sindssyge måde at italesætte SU-nedskæringer på, jeg nogensinde har set. SU'en frarøver ikke studerende valg, den giver os valg. Forslaget fratager tusindvis af studerende muligheden for at studere og dygtiggøre sig og tvinger dem ud i usikre arbejdsforhold på et ikke-eksisterende bachelorarbejdsmarked, siger Yasmin Davali i en skriftlig kommentar.

Færre skal være kandidater

En anden af eksperternes anbefalinger er, at færre generelt skal tage en kandidatuddannelse, og at der skal være hårdere styring med, hvilke uddannelser de unge vælger.

Men også det modtages med harme hos Yasmin Davali.

- Vi har undersøgelser, der viser, at ni ud af ti studerende slet ikke er interesserede i at stoppe med at uddanne sig efter deres bachelor. Det eneste Carsten Koch (formand for panelet, red.) og det såkaldte ekspertudvalg hjælper med, når de taler for et bachelorarbejdsmarked, er at sikre en dårligere uddannet arbejdsstyrke, mener hun.