Imam: Vores pligt at tage afstand fra de rabiate muslimer

Imam Kassem Rachid bor i Aabenraa med sin familie og er debattør og skribent for Kristeligt Dagblad - en tilværelse balanceret mellem to kulturer.

53-årig Kassem Rachid bor i et rækkehus på en stille parcelhusvej i det vestlige Aabenraa. Han er oprindeligt statsløs palæstinenser, der kom til Danmark for 28 år siden fra en flygtningelejr i Libanon. Som troende muslim lever han efter Islams bud. Han taler arabisk med sin kone og sine fem børn. Han spiser fortrinsvist arabisk mad, og hjemmet emmer af arabisk kultur med de tykke tæpper på gulvene, de tunge gardiner og billeder med arabiske tekster.

Kassem Rachid er imam. Men han er også tolk i det offentlige. Han er udpeget af det danske samfund til at være domsmand i byretten. Han er debattør og skribent i Kristeligt Dagblad. Han har været medlem af byrådet for Socialdemokraterne. Og så holder han foredrag om religion sammen med en jøde og en kristen.

En tilværelse balanceret mellem to kulturer.

Accept af hinandens forskelligheder

- Vi har lært meget af det det danske samfund. Hvordan man kan acceptere hinandens forskelligheder uden at blive fjender. Noget, jeg ikke kendte til, før jeg kom til Danmark. Jeg er stolt af at være en del af et samfund med ytringsfrihed og demokrati, fortæller imamen og fastslår, at det er fuldt ud foreneligt at leve i en dansk kultur og samtidig bevare sine muslimske normer.

Men han forstår også godt, hvis der bliver stillet spørgsmålstegn ved det. For det er svært, også når det gælder opdragelsen af sine børn.

- Det vigtigste som muslimsk troende er, at man ikke forstĂĄr troen for firkantet. At det hele ikke er sort-hvid. ForstĂĄr man ikke det, kan man aldrig blive integreret i det danske samfund, lyder det.

Også når det handler om et kvindesyn, hvor kvinder ikke har samme rettigheder som mænd. Og i det ekstreme: når en kvinde får at vide af en imam, at hun skal adlyde sin mand og sove med ham, selvom hun får tæsk af ham. Dette filmet med et skjult kamera til dokumentarne ”Moskeerne bag sløret” vist på TV 2.

Imamer har mistolket Guds ord

- Det står i Koranen, at Gud har skabt os som mand og kvinde af lige værdi. Hvis folk eller imamer laver det om, er det ikke Guds skyld, heller ikke troens skyld. Det er mennesker, som har misforstået eller mistolket Guds ord, fastslår Kassem Rachid og fortsætter:

- De fleste imamer er slet ikke uddannede imamer. De læser Koranen og har et fuldskæg og tager noget specielt tøj på. Så tror de, de er imamer, og folk kalder dem imamer, fordi de leder bønnen. Men hvad ved de egentligt om Islam, spørger Kassem Rachid og fortæller, at han selv har taget en 3-årig imam-uddannelse i Frankrig.

Han fastslĂĄr, at det er pĂĄ tide, at ogsĂĄ troende muslimer offentligt siger fra over for de rabiate muslimer:

- Det er vores pligt og ansvar som muslimer at tage afstand og påvirke de mennesker og prøve at ændre deres holdninger og tankegang. Vi bor her, vores børn bor her. Vi har vores liv, vi har vores fremtid her i Danmark, så vi kan ikke bare lade som om, at vi ikke hører noget og ikke blande os, slutter han.