Småbørn får hjælp mod fedme: - Hvis en toårig vejer 40 kilo er der ingen diskussion

Børn ned til to år skal nu have hjælp mod fedme i flere steder i landet.

Børn helt ned til toårsalderen kan have så store problemer med overvægt, at det truer børnenes sundhed og helbred. Derfor sættes der flere steder i landet ind med forebyggende indsats og behandling af børn i vuggestue- og børnehavealderen.

Det skriver Berlingske.

Børnene er så overvægtige, at det øger risikoen for blandt andet forstadier til type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, astma og forringet leverfunktion, såkaldt fedtlever.

Vil sænke aldersgrænsen for hjælp mod fedme

Børneafdelingen på Holbæk Sygehus har allerede haft en del børn mellem to og fem år i behandling mod svær overvægt, og i København er politikere i Borgerrepræsentationen nu parate til at sænke aldersgrænsen for børn, som tilbydes kommunal hjælp mod fedme, fra de nuværende seks år til to år, skriver Berlingske.

Og det er den rigtige vej at gå, mener overlæge Jens-Christian Holm, der leder Enheden for Overvægtige Børn og Unge på Holbæk Sygehus.

- Hvis et toårigt barn vejer 40 kilo, er der ingen diskussion. Så skal der sættes ind, for overvægt i en sådan grad er alvor og kan på sigt føre til følgesygdomme som fedtlever og sukkersyge. Og det er nu engang bedst at få rettet op på forholdene, når barnet er to år frem for 20, siger Jens-Christian Holm til Berlingske.

28 børn under seks år i behandling

Holbæk Sygehus har i otte år behandlet overvægtige børn og unge på mellem et og 24 år. Netop nu er 28 børn under seks år i behandling for overvægt på hospitalet.

Resultaterne taler for sig selv: Tre ud af fire børn taber sig, og ofte følger forældrene med. Opskriften på succesen er den såkaldte Holbæk-model, som er blevet adopteret af flere andre behandlingssteder i Danmark og har vakt international opsigt - modellen går blandt andet ud på at sætte ind så tidligt som muligt i kampen mod kiloene, og nu er politikerne i Københavns Kommunes sundhedsudvalg netop blevet enige om at tage skridt i samme retning. Ved de kommende budgetforhandlinger går de efter at skaffe penge til en udvidelse af kapaciteten på kommunens BørneVægtsCenter, så det får mulighed for at behandle børn ned til to år.

Det skønnes, at cirka 660 børn mellem to og fem år i København er svært overvægtige og har et BMI, som svarer til 30 og derover hos voksne. Det vil være realistisk at tilbyde omkring 10 procent af børnene et tilbud i centret årligt.

- Der er en større gruppe børn, som er reelt overvægtige i en meget tidlig alder. Den faglige vurdering er, at det er relevant at sætte ind med behandling og forebyggende indsats på et så tidligt tidspunkt som muligt. Det er uomtvisteligt, at det mest fornuftige er at få grundlagt gode vaner om kost og motion i barndommen - og ikke når man er blevet 20 eller 30 år, siger sundhedsborgmester Ninna Thomsen (SF) til Berlingske.