Moskeerne bag sløret

Oppositionen støtter socialdemokratiske frihedskamp-forslag

De Radikale vil ligesom Socialdemokraterne støtte unge muslimers frihedskamp. Men det bliver svært at hindre radikale imamers indrejse, mener partiet.

Der skal gøres mere for at hjælpe de muslimer, der ønsker at bryde med de undertrykkende miljøer, de er rundet af.

Sådan lyder det fra både de Radikale, SF og Enhedslisten, som dermed bakker op om Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, der har erklæret, at unge muslimer står foran en regulær frihedskamp.

- Det helt overordnede budskab om frihedskampen blandt de unge muslimer er jeg helt enig med Mette Frederiksen og Socialdemokraterne i, siger den radikale udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Fem indsatsområder

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, foreslår i Berlingske fem indsatsområder, som skal hjælpe unge muslimer i doktrinære miljøer. Mette Frederiksen vil blandt andet etablere exitprogrammer for unge, der ønsker at forlade et religiøst miljø. Hun mener også, der skal afsættes flere penge til de krisecentre, som hjælper kvindelige muslimer på flugt fra en voldelig familie eller ægtemand.

Og det er gode toner, lyder det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr, som mener, at der er særligt behov for at sætte fokus på kvinders rettigheder. Derfor er partiet nu parat til at tage kontanthjælpen fra de familier, hvor kvinden hverken arbejder eller studerer. Det skal sende et signal om, at undertrykkende mænd ikke skal forhindre deres koner i at blive selvstændige og selvforsørgende, lyder det,

- Hvis man ikke kommer i arbejde eller uddannelse, er vi villige til at tage kontanthjælpen fra dem, for det er en måde at få manden til at indse på, at det betyder noget for familiens økonomi, om kvinden er i uddannelse eller arbejde, forklarer Pia Olsen Dyhr.

EL: Åbenlyst behov for at lytte 

Også Enhedslisten peger på, at der skal sættes fokus på kvindernes rolle i visse muslimske miljøer. Derfor er partiet også tilfreds med, at Socialdemokraterne lægger op til, at der skal afsættes flere midler til landets krisecentre.

- Vi ved, at det er svært for kvinderne at få en islamisk skilsmisse, som det hedder, i moskeerne. Selv hvis man sidder på et krisecenter og er blevet gennembanket af sin mand, så kan det være svært. Derfor er der åbenlyst et behov for at lytte til de stærke stemmer, som i de her år tydeligt siger, at der er nogle kampe, der skal tages, siger politisk ordfører, Johanne Schmidt- Nielsen.

Imamer skaber debat

TV 2 sætter med dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret' fokus på den sociale og religiøse kontrol, flere moskeer i Danmark udøver over medlemmer af deres menighed.

Udsendelsesrækken har skabt debat om de religiøse overhoveders betydning for integrationen i Danmark, efter det blandt andet er kommet frem, at en dansk imam underviser i stening og pisk i Grimhøjmoskeen.

Det får Mette Frederiksen til at foreslå, at det skal være muligt at afvise imamer ved grænsen, som opfordrer til vold eller som er modstandere af demokrati.

Frygter sindelagskontrol

Men det bliver svært at gennemføre, vurderer Sofie Carsten Nielsen.

- Jeg har lidt svært ved at se, hvordan man skal sortere ved grænsen, uden at det bliver en form for sindelagskontrol. Hvordan vil man tjekke, hvem der mener hvad, spørger hun.

Mette Frederiksen fastslår dog, at det ikke er et spørgsmål om hverken ytringsfrihed eller sindelagskontrol, hvis imamer forbydes indrejse i Danmark. Det handler om at sikre, at kvinder behandles på lige fod med mænd og at børns rettigheder overholdes, forklarer hun.