Moskeerne bag sløret

Moskeer i Aarhus: Gå ikke til politiet, hvis din mand er voldelig

Tre moskeer i Aarhus anbefaler kvinde, at hun ikke går til de danske myndigheder, selvom hendes mand er voldelig.

Baggrund for programserien 'Moskeerne bag sløret'

TV 2 sætter med programserien ’Moskeerne bag sløret’ fokus på, om en række udvalgte moskeer modvirker eller medvirker til integration.

Læs om hvordan TV 2 har arbejdet med programmerne og en række af de overvejelser, TV 2 har gjort sig i den forbindelse.

Hvis din mand slår dig, skal du ikke gå til politiet.

Sådan lyder budskabet fra tre moskeer i Aarhus, viser skjulte optagelser fra andet afsnit af programserien ’Moskeerne bag sløret’.

De tre moskeer er Fredens Moske, Al-Taqwa og Grimhøjmoskeen, og de nye afsløringer kommer efter at TV 2 i de seneste dage har dokumenteret, hvordan Grimhøjmoskeen har lagt lokaler til undervisning i sharialovens regler for stening og pisk samt udtalelser om at slå børn og vejledning i, hvordan kvinder bør undgå at tage arbejde, hvor der er mænd til stede.

Imamen i Fredens Moske, Radwan Mansour, kalder sig moderat muslim og tilkendegiver overfor TV 2, at den store moske i hjertet af Gellerup ikke har aktiviteter, der strider imod dansk lovgivning.

For rullende kamera (se video herunder) giver han desuden udtryk for, at Fredens Moske ønsker at være en aktiv del af det danske samfund. Men bag lukkede døre viser imamen en anden side af sig selv og moskeen:

- Jeg giver dig et råd: Lad være med at gå til danskerne, siger imamen på de skjulte optagelser.

Ordene falder da TV 2’s kvindelige muldvarp Fatma opsøger imamen for at få vejledning om sine ægteskabsproblemer.

- Hold ud så længe du kan

Fatma fortæller imamen en dækhistorie baseret på sande historier fra flere kilder, TV 2 har talt med. Historien handler om, hvordan hendes mand gentagende gange udsætter hende for vold, så hun får mærker, at manden ikke accepterer hendes nej til sex og at han ønsker at tage en kone mere.

Hun forklarer Radwan Mansour, at hun har talt med sin etnisk danske veninde, som anbefaler hende at gå til politiet. Men dette er imamen fra Fredens Moske altså ikke enig i.

- Det vil give problemer og skabe splittelse. I stedet for at have et mindre problem, vil de forstørre det, så det ikke længere kan løses, forklarer Radwan Mansour.

I stedet råder han Fatma til at sætte sin lid til gud.

- Det er bedre, at du holder ud, så længe du kan. Så kan det være, at han (manden, red.) med guds hjælp forbedrer sig.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra moskeerne, men ingen har ønsket at kommentere de senest offentliggjorte optagelser.

Politiet vurderer ulovlige forhold

Foruden Fredens Moske viser skjulte optagelser, at både Grimhøjmoskeen og Al-Taqwa-moskeen også råder TV 2s muldvarp til, at hun ikke bør gå til dansk politi for at komme ud af sit voldelige ægteskab.

I den somaliske moske, Bilal-moskeen, lyder anbefalingen, at 'Fatma' i første omgang skal vente med at gå til politiet, men at hun kan gøre det senere.

Hos Østjyllands Politi erkender politiinspektør Jan Andersen, at politiet er nødt til at forholde sig til problematikken, og at man har taget notits af TV 2’s nye dokumentation.

- Vi har vores dialog med mange institutioner i forbindelse med Aarhus-modellen, og der er det sådan, at vi gør meget ud af det forebyggende arbejde. Det vil vi blive ved med at holde fast i. Der tager vi selvfølgelig en stilling til, hvordan den dialog skal være, og hvordan vi samarbejder med de parter, der er, siger Jan Andersen.

Aarhus-modellen har i de senere år været særligt fremhævet som den bedste måde at bekæmpe radikalisering på. Modellen går i korte træk ud på at have en god dialog mellem myndigheder, institutioner, familier og omgangskreds i miljøerne for at skabe mere tillid.

Jan Andersen fra Østjyllands Politi påpeger, at politiet afventer alle afsnit af programserien ’Moskeerne bag sløret’ for at se, om der er behov for at gå ind i nogle af de forhold, der dokumenteres.

- Når det så er overstået, så træffer vi en vurdering af, om der er nogen overtrædelser af strafferetsplejen, og det er ligesom det, vi forholder os til, siger politiinspektøren.

Ministre går ind i sagen

De seneste dages afsløringer af forholdene i Grimhøjmoskeen og andre moskeer i Aarhus har fået flere politikere til at kræve nye tiltag på integrationsområdet.

Onsdag meddelte kirkeminister Bertel Haarder (V), at han nu træder ind i sagen for at tage vielsesmyndigheden fra de imamer, der opfordrer til blandt andet stening af utro kvinder.

- Det er helt uacceptabelt, når religiøse forkyndere tilskynder til den slags. Det er ikke alene imod menneskerettighederne – det er også stik imod alle ambitioner om, at vi skal en bedre integration, siger Bertel Haarder.

Også justitsminister Søren Pind (V) har tilkendegivet, at han vil gå ind i sagen.

Hos Socialdemokraterne kalder formand Mette Frederiksen til en kulturel frihedskamp for unge muslimer:

- Vi vil være et samfund, hvor der er fuldstændig ligestilling mellem mænd og kvinder. Hvor man selvfølgelig ikke slår på sine børn, og hvor der ikke er nogen, der bestemmer, hvad en pige skal og hvad hun ikke skal.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen mener, at TV 2s afsløringer er klokkeklar dokumentation på, at de pågældende moskeer ikke respekterer det danske retssamfund:

- Deres kvindesyn er fuldstændig vanvittigt. Vi skal kraftigt signalere til kvinderne, at de råd og den vejledning, som de får fra deres moske, ikke er rigtig og ikke hører hjemme i Danmark. I Danmark går man til politiet, hvis man bliver mishandlet af sin mand.

Andet afsnit af programserien 'Moskeerne bag sløret' sendes i aften klokken 20.00 på TV 2, men allerede nu kan det ses på TV 2 Play: