Historisk stor sundhedsunders√łgelse: S√• l√¶nge lever man i din kommune

50.000 borgere fra Lolland og Falster deltager i en rekordstor sundhedsunders√łgelse.

Danmarkshistoriens st√łrste sundhedsunders√łgelse i et landomr√•de er sat i gang p√• Lolland-Falster.

50.000 borgere fra omr√•det inviteres over de n√¶ste fire √•r til at deltage i projektet, hvor op mod 100 forskere skal unders√łge, hvorfor folk p√• Lolland og Falster i gennemsnit lever fire √•r kortere end borgere i resten af landet.

P√• kortet herunder kan du se middellevealderen i din kommune. Kommunerne √Ür√ł, Sams√ł, Fan√ł og L√¶s√ł er ikke medtaget, da tallene p√• grund af kommunernes st√łrrelse er for usikre.

Så længe lever man i din kommune

Halvdelen af befolkningen får en invitation

Lolland-Falster Unders√łgelsen, der er projektets officielle navn, er en opf√łlgning p√• tidligere befolkningsunders√łgelser foretaget i blandt andet N√¶stved og p√• √ėsterbro i K√łbenhavn.

Projektet er det mest omfattende befolkningsstudie i et landomr√•de nogensinde i Danmark. Halvdelen af befolkningen p√• Lolland og Falster vil over de kommende fire √•r modtage en invitation til at deltage i unders√łgelsen, og forh√•bningen er, at 25.000 takker ja og deltager. Da unders√łgelsen skal v√¶re repr√¶sentativ, er der ikke √•ben adgang til unders√łgelsen, hvor deltagere udv√¶lges tilf√¶ldigt via folkeregistret. 

- Vi inviterer i alle aldre, vi inviterer ud fra adresse og sp√łrger, om alle, der bor p√• den adresse, kunne t√¶nke sig at v√¶re med.

- Det g√łr, at vi kan lave nogle forskningsprojekter, som g√•r ind og ser p√• familiem√łnstre og mange andre ting lige fra trivsel til genetik til sygdomsm√łnstre til adf√¶rd, siger Randi Jepsen, der er projektleder ved Lolland-Falster Unders√łgelsen, til TV 2.

Deltagerne i Lolland-Falster Unders√łgelsen skal igennem tre dele, som best√•r af en fysisk unders√łgelse af blandt andet hjerte og blodtryk, biologiske pr√łver af eksempelvis blod og urin og besvarelse af et sp√łrgeskema omkring helbred og hverdag.