Samfund

Historisk stor sundhedsundersøgelse: Så længe lever man i din kommune

50.000 borgere fra Lolland og Falster deltager i en rekordstor sundhedsundersøgelse.

Danmarkshistoriens største sundhedsundersøgelse i et landområde er sat i gang på Lolland-Falster.

50.000 borgere fra området inviteres over de næste fire år til at deltage i projektet, hvor op mod 100 forskere skal undersøge, hvorfor folk på Lolland og Falster i gennemsnit lever fire år kortere end borgere i resten af landet.

På kortet herunder kan du se middellevealderen i din kommune. Kommunerne Ærø, Samsø, Fanø og Læsø er ikke medtaget, da tallene på grund af kommunernes størrelse er for usikre.

Halvdelen af befolkningen får en invitation

Lolland-Falster Undersøgelsen, der er projektets officielle navn, er en opfølgning på tidligere befolkningsundersøgelser foretaget i blandt andet Næstved og på Østerbro i København.

Projektet er det mest omfattende befolkningsstudie i et landområde nogensinde i Danmark. Halvdelen af befolkningen på Lolland og Falster vil over de kommende fire år modtage en invitation til at deltage i undersøgelsen, og forhåbningen er, at 25.000 takker ja og deltager. Da undersøgelsen skal være repræsentativ, er der ikke åben adgang til undersøgelsen, hvor deltagere udvælges tilfældigt via folkeregistret. 

- Vi inviterer i alle aldre, vi inviterer ud fra adresse og spørger, om alle, der bor på den adresse, kunne tænke sig at være med.

- Det gør, at vi kan lave nogle forskningsprojekter, som går ind og ser på familiemønstre og mange andre ting lige fra trivsel til genetik til sygdomsmønstre til adfærd, siger Randi Jepsen, der er projektleder ved Lolland-Falster Undersøgelsen, til TV 2.

Deltagerne i Lolland-Falster Undersøgelsen skal igennem tre dele, som består af en fysisk undersøgelse af blandt andet hjerte og blodtryk, biologiske prøver af eksempelvis blod og urin og besvarelse af et spørgeskema omkring helbred og hverdag.