Samfund

Badelande ved de danske kyster kan ende halvtomme

Helt ekstraordinært har regeringen givet tilladelse til badelande og hoteller tæt ved de danske kyster.

Ti store byggeprojekter vil i alt tiltrække 1,7 millioner ekstra overnattende gæster hvert år. Det forventer de kommuner, som ekstraordinært har fået lov til at opføre badelande, ferielejligheder og hoteller tæt på kysterne.

Men antallet af gæster kan blive langt lavere, for kommunerne har ikke taget højde for, at de øvrige projekter også vil tiltrække turister. Det skriver BT torsdag.

- Jeg har set på flere af projekterne, som jeg mener har nogle alt for optimistiske forventninger, siger professor og centerleder ved Center for Landdistriktsforskning Anne-Mette Hjalager.

I deres ansøgninger til regeringen har de ti kommuner angivet, hvor mange turister de forventer, byggeprojekterne vil tiltrække. Af gode grunde har de ikke taget højde for de andre projekter, der dengang endnu ikke var godkendt.

Nordens største badeland skal opføres

Ved Søndervig skal Nordens største badeland opføres, på Møn skal bygges et vandland i ti etager, og også på Nordals bliver der opført et vandland. De tre projekter forventer 1,6 millioner overnatninger.

- Jeg kan godt tvivl på, om de store projekter kan tiltrække så mange nye turister, siger Lene Feldthus Andersen, der er direktør i Regional- og Turismeforskning og påpeger, at tyske turister især søger naturoplevelser.

Ekspert: Regeringen har ikke lavet nok forarbejde

Professor i turisme ved Syddansk Universitet Janne Liburd mener ikke, at regeringen har lavet nok forarbejde og undersøgt markedet tilstrækkeligt grundigt.

- Så vi risikerer at stå i en situation om måske allerede tre eller fem år, hvor vi står med nogle halvtomme markante bygninger i vores smukke kystområder, siger professoren.

Det var nu tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), som præsenterede de ti projekter i efteråret. I regeringens vækstudspil, "Vækst i Danmark", er der åbnet for 15 nye mulige projekter.

Visit Denmark i forsvar

Turister efterspørger flere aktiviteter ved kysterne, og det kan de ti nye projekter, som regeringen har givet tilladelse til, være med til at give dem.

Sådan lyder det fra Visit Denmark, efter at regeringen er blevet kritiseret for ikke at have undersøgt markedet godt nok, inden tilladelserne blev givet.

- Det er nogle smadderspændende projekter, som jeg tror kan være med til at give turisterne det, de ønsker, siger kommunikationschef Mikkel Thrane.

Kommunerne forventer, at de ti projekter tilsammen vil tiltrække 1,7 millioner overnattende gæster hvert år. Men flere eksperter har i BT sået tvivl om, hvorvidt projekterne kan tiltrække så mange turister.

Kommunerne har nemlig ikke kunnet tage højde for, at de øvrige projekter også vil tiltrække turister, og derfor risikerer man at have talt den samme turist med i opgørelserne flere gange.