Moskeerne bag sløret

Rådmand: Jeg hører ikke en imam tale - jeg hører en mandschauvinist

TV 2 dokumentaren 'Moskeerne bag sløret' viser, at der findes parallelsamfund, der ikke anerkender det danske retssamfund, siger rådmand.

Kvinder må ikke afvise deres mand i ægtesengen, og de skal acceptere flerkoneri. Sådan lød det samstemmende fra religiøse ledere i fire århusianske moskeer, da en kvinde søgte råd om sit ægteskab med en voldelig mand. 

Det viser TV 2s skjulte optagelser, foretaget med en muldvarp.

Aarhus-rådmand Bünyamin Simsek (V) har gentagne gange advaret mod de parallelsamfund, der ses i dokumentarudsendelserne 'Moskeerne bag sløret'. Og efter at have set andet afsnit, der vises på TV 2 torsdag aften, er hans holdning klar: 

- Jeg hører ikke en imam tale - jeg hører en mandschauvinist, siger han om optagelserne. 

- Jeg hører en mandschauvinist, der bruger sin titel og magtposition til at undertrykke kvinder og bede dem lade sig voldtage af deres mand. En, der nægter at anerkende det retssamfund, vi har i vores land, og opfordrer kvinder til ikke at gå til politiet. Alt, der definerer et parallelsamfund ser vi i det indslag, siger Bünyamin Simsek, der er Børn og Unge-rådmand. 

Skjulte optagelser afslører moskeer

De seneste dage har TV 2 ved brug af skjult kamera afdækket, hvordan Grimhøjmoskeen i Aarhus lægger lokaler til en række kontroversielle udtalelser, men nu afsløres det, at også andre moskeer i byen siger ét udadtil, men gør noget andet bag lukkede døre.

I alt har TV 2s muldvarpe besøgt fire moskeer i Aarhus, inklusiv Grimhøjmoskeen, og skjulte optagelser fra andet afsnit af 'Moskeerne bag sløret' viser, at den ellers medievenlige moske, Fredens Moske i Aarhus-bydelen Gellerup, rådgiver om, at kvinder ikke må sig nej til sex og skal acceptere deres mands flerkoneri.

Debattør: Der er parallelsamfund

Ifølge Uzma Ahmed Andresen, debattør og integrationskonsulent, viser dokumentarudsendelserne ikke alle danske muslimers virkelighed. Men hun møder også parallelsamfundene i sit arbejde. 

- Det er vigtigt at differentiere. Jeg kommer selv fra Nørrebro og har et kæmpe netværk af kvinder, der aldrig ville søge råd hos sådan en imam. Som helt almindelig hverdagsmuslim er det ikke der, man søger vejledning, siger hun.

-  Men jeg ser selvfølgelig kvinder som disse i mit arbejde. Det gør alle, der arbejder med det boligsociale område. Jeg ved godt, det ikke er politisk korrekt, men der er jo parallelsamfund i de her særligt udsatte områder. Det er dogmatisk og nærmest sekterisk, det vi ser. Det er sådan, man må forholde sig til det. Det er ikke repræsentativt for resten af den muslimske befolkning i Danmark. 

Kvindeorganisationer har en kæmpe opgave

Bünyamin Simsek efterlyser et muslimsk kvindeoprør. Både politikere, myndigheder, samfundet og især kvindeorganisationer bør hjælpe kvinderne med mellemøstlig baggrund med denne kamp, lyder det fra rådmanden. 

- Som samfund har vi et ansvar for at rådgive og vejlede kvinderne om, hvor hjælpen kan hentes. Men jeg mener også, at kvindeorganisationer har en kæmpe opgave i at kæmpe kampen på vegne af de her kvinder, sige Bünyamin Simsek. 

Kvinderne har en vigtig rolle, understreger han. Hvis man med beskæftigelses- og socialindsatser kan få dem ud i det omgivende samfund og påvirke dem, så de kender deres rettigheder bedre, så vil det gavne dem, integrationen og også deres børn, mener han. 

Der er i alt fire afsnit af dokumentaren ”Moskeerne bag sløret” – andet afsnit bliver sendt torsdag aften kl. 20 på TV 2.