Moskeerne bag sløret

Muslimske Mohammad Zain: Vi bliver advaret om Grimhøj i vores moske

Muslimer tager afstand fra udtalelser i Grimhøjmoske - faktisk advarer andre moskeer mod moskeer som netop Grimhøjmoskeen, fortæller Mohammed Zain.

Jeg kan slet ikke genkende billedet fra den hverdag, jeg selv ser i de moskeer, som jeg besøger.

Sådan siger den 25-årige danskfødte Mohammad Zain til TV 2 efter den første del af TV 2's dokumentar ”Moskeerne bag sløret” blev vist tirsdag aften.

I dokumentaren fortæller en imam fra Grimhøj Moskeen i Aarhus, at kvinder, der dyrker sex udenfor ægteskabet, ifølge sharialovens regler skal stenes eller piskes. Desuden fortæller en gæsteimam i moskeen en gruppe kvinder, at de bør slå deres børn som opdragelse, hvis børnene ikke vil bede, ligesom gæsteimamen også fortæller, at muslimske kvinder ikke bør tage et job, hvis der er en mand til stede på arbejdspladsen.

Du kan se første afsnit af dokumentaren på TV 2 Play.

- Vi lærer, at vi skal tage afstand

Mohammad Zain, der er studerende, fortæller til TV 2, at han har været i syv til otte moskeer i hovedstadsområdet, og at holdningerne ikke gør sig gældende for de moskeer, som han har besøgt.

Faktisk advarer de moskeer netop mod ekstremistiske moskeer og miljøer som Grimhøjmoskeen - en advarsel, der faldt i forbindelse med snak om syrienkrigere, fortæller Mohammad Zain:

- Vi får at vide, at deres værdigrundlag er fortolket alt for bogstaveligt – de tager udgangspunkt i enkelte sætninger og fortolker det ud af sammenhæng efter det, som de opfatter som rigtigt.

Han uddyber:

- De er jo kendt for at kritisere alle andre muslimer end dem selv. Vi lærer også i moskeerne, at vi skal tage afstand fra dem, for de er ekstremister, og de mener, at alt er tilladt i islam.

- Størstedelen deler ikke samme holdninger

Efter dokumentaren blev sendt på TV 2 tirsdag aften tog Mohammad Zain selv kontakt til TV 2 – både for at rose TV 2 for at sætte fokus på problematikken, men også for at kritisere TV 2 for, ifølge hans mening, ikke at nuance billedet af de danske muslimer.

- Det fremstår som om, det gælder for alle moskeer. Og det er ikke tilfældet – danske muslimer er en kompleks gruppe sammensat af mange forskellige retninger, fra forskellige lande og forskellige kulturer. Det er en mangel på ord om, hvilke slags moskeer der er tale om.

- Størstedelen af de danske muslimer deler ikke de her holdninger, og mange moskeer gør en stor indsats for at bekæmpe ekstremisme, siger han.

Baggrund for programserien 'Moskeerne bag sløret'

TV 2 sætter med programserien ’Moskeerne bag sløret’ fokus på, om en række udvalgte moskeer modvirker eller medvirker til integration.

Læs om hvordan TV 2 har arbejdet med programmerne og en række af de overvejelser, TV 2 har gjort sig i den forbindelse.

- Han er i mine øjne ikke imam

Han bliver bakket op af 46-årige Mustafa Badr, der tirsdag morgen gæstede TV 2's Go'Morgen Danmark, hvor han gav udtryk for sin skuffelse over den pågældende imam i Grimhøjmoskeen.

- En imam er i vores øjne et forbillede, og imamen (fra TV 2’s dokumentar, red.) taler kun for sig selv og en lille gruppe. Sådanne udtalelser gør, at han i mine øjne ikke er imam. Han taler ikke for alle muslimerne i Danmark, siger han.

Mustafa Badr går i moske i Kalundborg, og han fremhæver, at moskeen udover at være et religiøst frirum også bliver brugt til f.eks. lektiecafe og fodboldhold:

- De (moskeen, red.) prøver alt, hvad de kan for at få de unge velintegreret i det danske samfund.

Næste afsnit af TV 2's dokumentar "Moskeerne bag sløret" bliver vist torsdag klokken 20.