Moskeerne bag sløret

Fire Aarhus-moskeer: Kvinde må ikke sige nej til sex med sin mand

En kvinde har ikke ret til at sige nej til sex med sin mand, og han må gerne tage en kone mere, lyder det i flere moskeer.

De seneste dage har TV 2 ved brug af skjult kamera afdækket, hvordan Grimhøjmoskeen i Aarhus lægger lokaler til en række kontroversielle udtalelser, men nu afsløres det, at også andre moskeer i byen siger ét udadtil, men gør noget andet for lukkede døre.

I alt har TV 2s muldvarpe besøgt fire moskeer i Aarhus, inklusiv Grimhøjmoskeen, og skjulte optagelser fra andet afsnit af 'Moskeerne bag sløret' viser, at den ellers medievenlige moske, Fredens Moske i Aarhus-bydelen Gellerup, rådgiver om, at kvinder ikke må sig nej til sex og skal acceptere deres mands flerkoneri.

- Du har pligt til at lytte og adlyde din mand. Ægtesengen er et af de steder, der hører ind under pligten til at lytte og adlyde, forklarer imam i Fredens Moske, Radwan Mansour, da TV2s muldvarp Fatma søger privat rådgivning hos ham.

På forhånd har Fatma forberedt en dækhistorie baseret på sande historier fra flere kilder, der handler om, at hendes mand slår hende, ikke accepterer hendes nej til sex og at manden ønsker at tage en kone mere.

En mands ret at tage en kone mere

Fredens Moske har ofte optrådt i medierne og inviterer gerne gæster indenfor. Det ses blandt andet i videoer, som moskeen har lagt på Youtube.

Imamen Radwan Mansour kalder sig moderat muslim og siger for rullende kameraer til TV 2, at der ikke sker noget i moskeen, der er i strid med dansk lovgivning.

Der er ikke nogen tilfælde, hvor i må rådgive folk om noget, som er ulovligt i Danmark?

- Nej, det kan man ikke. Altså, vi fastholder, at de skal overholde reglerne i Danmark. Og der er ikke en eneste regel, der støder med i islam, siger Radwan Mansour.

Anderledes lyder det på de skjulte optagelser. Imamen udviser en smule sympati med TV 2s muldvarp, men fastholder, at der ikke er noget at gøre i forhold til reglerne i sharia, når det kommer til at afvise sin mand i sengen:

- Altså, han (manden, red.) er lidt uretfærdig, synes jeg. Men principielt må du ikke afvise ham, siger imamen, som råder kvinden til at søge skilsmisse, hvis ikke hun ønsker at have sex med sin mand.

Da Fatma forklarer imamen Radwan Mansour, at hendes mand har fundet en kvinde i Tyskland, som han gerne vil giftes med, lyder svaret, at det er mandens ret at tage en kone mere:

- Ja, det er hans ret. Gud har givet ham den ret, og du skal være tålmodig. Hvis du ikke kan det, så må du kræve, at I bliver skilt.

De tre andre moskeer, som TV 2 afdækker i Aarhus, er de somaliske moskeer Bilal-moskeen og Al-Taqwa-moskeen, samt altså moskeen på Grimhøjvej.

I alle moskeerne fortæller TV 2s muldvarp den samme dækhistorie og i alle moskeerne bliver hun rådgivet til, at hun ikke må nægte sin mand sex samt at hun skal acceptere, hvis hendes mand vil have en kone mere.

Bryder med grundlæggende principper

Tina Magaard er lektor på Aarhus Universitet og har studeret koranen indgående samt udført omfattende feltarbejde i miljøerne omkring moskeer og koranskoler i Danmark.

Hun fortæller, at de skjulte optagelser minder om det, hun selv har oplevet i sit feltarbejde.

- Det, imamen sådan set gør, er at redegøre for, hvad sharia siger om den situation, som kvinden er i her. I forhold til dansk lovgivning, er der jo problemer. Og i forhold til menneskerettigheder generelt, fordi man her bryder med nogle grundlæggende principper.

Tina Magaard pointerer, at hustru vold er ulovligt i Danmark ligesom der er ligestilling mellem kønnene.

- Så den ene kan ikke kræve, at få nogle rettigheder, som den anden ikke har, siger hun.

Støjberg: Så helst Grimhøjmoskeen lukket

Dokumentationen af de i alt fire moskeers udtalelser om sex og flerkoneri kommer efter, at TV 2 i første del af programserien ’Moskeerne bag sløret’ ved brug af skjult kamera har vist, hvordan moskeen på Grimhøjvej lægger lokaler til flere udtalelser, der de seneste dage har mødt massiv politisk foragt.

Foruden undervisning i shariaens regler for stening og pisk, viser optagelserne fra Grimhøjmoskeen, at en gæsteimam prædikede om, hvordan man skulle slå sine børn, hvis ikke de beder til gud og at kvinder ikke må tage arbejde, hvor der er mænd til stede.

Dette har fået udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) til at sige, at hun vil sætte alle midler ind i forhold til Grimhøjmoskeen.

- Der er så meget skidt omkring Grimhøjmoskeen, og det har vi set i flere år. Selvfølgelig så jeg helst, at vi kunne få moskeen og holdningerne væk, siger hun til TV 2.

Moskeernes reaktion

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra begge de somaliske moskeer, men ingen af de to har ønsket at kommentere optagelserne.

Heller ikke Fredens Moske ønsker at kommentere optagelserne.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Grimhøjmoskeen i forbindelse med de nye optagelser, men dette er ikke lykkedes.