Derfor må du ikke trække 'rullegardinet' ned ved start og landing

Det kræver næsten en manual at holde styr på alle reglerne i flykabinen. Her er nogle af dem - og årsagen hertil.

Man er efterhånden nærmest nødt til at terpe, hvis man skal huske alle de regler og forbud, der er, når man skal på vingerne.

Med den øgede terrortrussel kom nemlig også en række forbud i løbet af 0’erne – eksempelvis forbuddet mod at have mere end 100 ml. væske med på flyrejsen i håndbagagen.  

Og så er der alle de andre regler. Blandt andet, at det hverken er tilladt at have vinduesskærmen nede eller stolen tilbage ved take-off og landing.

Mens nogle af forbuddene giver god mening, er andre måske mere uforståelige. Her er nogle af dem, du måske ikke vidste, hvorfor eksisterer.

Ned med ’rullegardinet’ ved start og landing

Ja hvorfor er det nu lige, man ikke kan få lov til at blokere solstrålerne i vinduet, hvis man gerne vil påbegynde sin lur på rejsen allerede fra start? 

Det synes måske umiddelbart unødvendigt, at ’gardinet’ skal være oppe, men ifølge den statslige australske luftfartsmyndighed CASA, er det vigtigt af sikkerhedsmæssige årsager, da take-off og landing er de mest kritiske tidspunkter i en flyvning. Derfor skal både passagerer og kabinepersonale kunne se med det samme, hvis der eksempelvis opstår problemer med en motor.

- Og i tilfælde af nødsituationer skal flybesætningen kunne se ud og planlægge en eventuel evakuering, siger Peter Gibson til Business Insider.

Flytilstand eller helt slukket mobil?

I de seneste år har EU ændret reglerne for mobiltelefoner i flytilstand. Tidligere blev det ofte ikke tilladt at have mobiltelefon eller andre former for gadgets tændt, da det kunne påvirke flyets signaler og elektronik.

Der er dog løbende blevet lempet på reglerne, og gradvist er flere og flere selskaber gået over til kun at have krav om at have mobilen på flytilstand. Og med endnu flere EU-lempelser kan flyselskaber nu vælge at droppe selv det krav. Indtil videre varierer det imidlertid, hvad reglerne er i det enkelte flyselskab.

Hvorfor må stolen ikke være tilbagelænet ved take-off og landing?

Det korte svar er: Fordi passagererne skal kunne komme ud hurtigt i en nødsituation.

- Flybesætningen skal kunne sørge for, at passagererne kan haste ud af flyet i en nødsituation. Derfor går det ikke, at man skal sno sig forbi tilbagelænede sæder, nedslåede borde og tilfældigt placeret bagage, har stewardessen Carolyn Paddock forklaret i Huffington Post.

Væske i håndbagagen

En udfasning af forbuddet mod kravet om, at man kun må have 100 ml. væske i beholdere håndbagen, har længe været varslet. Men trods udmeldingerne i 2013 er der ikke sket noget på det punkt.

En norsk ekspert vurderer ifølge tv2.no, at det vil tage endnu et par år, før det bliver tilladt at medbringe vandflasker, lotion, hårspray med videre i kabinen.

Hvorfor slukkes lyset ved take-off?

Dette skyldes, at nattesyn hjælper passagererne i forbindelse med en evakuering. At omstille øjne fra en helt lys kabine til pludseligt mørke i forbindelse med en nødsituation kan tage dyrbare sekunder og skabe endnu mere forvirring, skriver Air Canada på deres hjemmesider.

Hvordan du finder den billigste flybillet kan du se i tv-indslaget her.