Moskeerne bag sløret

TV 2-dokumentar deler muslimer: - Jeg ser en kæmpe misrepræsentation

Imamer i Grimhøjmoskeen i Aarhus kritiseres i en TV 2-dokumentar for at modvirke integration. Men dokumentaren er ikke retvisende, lyder kritikken.

TV 2 gav tirsdag aften et indblik i, hvad imamerne prædiker i den omstridte Grimhøjmoske i Aarhus. Det skete i første afsnit af dokumentarserien "Moskeerne bag sløret", der sætter fokus på moskeen i Aarhus.

Her viste skjulte optagelser, at en imam underviser i stening og pisk af utro kvinder, at en gæsteimam instruerer i hvornår og hvordan man skal slå børn, der ikke beder bøn, og den samme gæsteimam forklarer også, at det ikke er tilladt for muslimske kvinder at arbejde, hvis der er mænd på arbejdspladsen.

Men dokumentaren giver ikke et retvisende billede af det, der foregår i danske moskeer, og det er ærgerligt. Sådan lyder det fra Qasam ljaz, som TV 2 bad debattere dokumentaren sammen med fire andre danske muslimer.

- Jeg ser en kæmpe misrepræsentation af en hel minoritetsgruppe. Som simpelthen er så forsimplet. Det svarer lidt til, når Lars Løkke bliver repræsenteret i internationale medier, som værende nazist, siger Qasam ljaz, formand for CFE. 

Forsimplet

Det synspunkt er integrationskonsulent og SF'er Halime Oguz ikke enig i:

- Jeg synes, du forsimpler det ved, at du giver al skylden på TV 2 og på medierne. Der er en virkelighed derude, som du er nødt til at forholde dig til, siger Halime Oguz.

Baggrund for programserien 'Moskeerne bag sløret'

TV 2 sætter med programserien ’Moskeerne bag sløret’ fokus på, om en række udvalgte moskeer modvirker eller medvirker til integration.

Læs om hvordan TV 2 har arbejdet med programmerne og en række af de overvejelser, TV 2 har gjort sig i den forbindelse.

Til gengæld var der enighed om, at det er nødvendigt at tale åbent om nogle af de unge, der i dokumentaren fortæller, at de kommer i klemme imellem to kulturer.

- At der er problemer med måden, man opdrager børn på, og med den kulturelle måde man har en tilgang til børn på, det er et problem, jeg ikke skal bagatelisere, siger Fadia Al-Kabani, der er uddannet pædagog.

Dokumentaren "Moskeerne bag sløret" er den første af fire udsendelser, hvor TV 2 afdækker om en række udvalgte moskeer modvirker eller medvirker til integration. Afsnit to i serien vises torsdag.