Moskeerne bag sløret

Manu Sareen efter skjulte optagelser: - Nogle bliver mere og mere ekstreme

Man bør føre tilsyn med de muslimske trossamfund og kunne fratage dem deres officielle godkendelse, mener politikeren.

Spørger man tidligere integrationsminister og nuværende folketingskandidat for Det Radikale Venstre, Manu Sareen, så er de sidste dages afsløringer fra Grimhøjmoskeen ikke overraskende.

Han kalder det ”rigtig uheldigt”, at der i Danmark findes personer, der har så ekstreme holdninger, som dem der kommer til udtryk i moskeen.

TV 2 har ved brug af skjult kamera dokumenteret, hvordan moskeen lægger lokaler til undervisning om shariaens regler for stening og pisk, opfordring til at slå børn samt senest udtalelser om, at kvinder ikke må tage arbejde på steder, hvor der arbejder mænd.

- Det er en kæmpe stor udfordring, og der er desværre noget, der tyder på - jeg har ikke et videnskabeligt belæg for det - at det er noget, der bliver større og større for nogle grupper. Det virker som om, at der er nogle, som bliver mere og mere ekstreme i deres tilgang til det danske samfund og som kommer i opposition til det danske samfund, siger Manu Sareen.

Folk lytter til imamer

Særlig problematisk finder han, at imamerne er autoriteter, som menigheden lytter til.

- For mange af de mennesker, der er imamen for det første en autoritet, og hans ord er absolut. Det er også derfor, at man har mulighed for at spørge ham i en islamisk kontekst. Altså ’hvad skal jeg gøre ved det og det?’. Imamerne er jo her ret klare i spyttet og siger, at man ikke må tage et job og være et sted, hvor der er mænd. Det er sindssygt uheldigt. Hans ord er absolut og det lytter man til.

Manu Sareen påpeger, at også mændene lytter til, hvad imamerne siger, og at det har betydning for, hvordan mændene agerer i hjemmet. De refererer og lytter til det, imamen siger, mener Manu Sareen.

Den tidligere integrationsminister gør dog meget ud af at sige, at det langt fra er alle muslimer, der kommer i moskeer som Grimhøjmoskeen og som har det forhold til islam, som moskeens imamer har.

- Langt de fleste er jo en del af det danske samfund og gør en kæmpestor indsats for at blive en del af det danske samfund, og der sker rigtig meget positivt der, siger han.

Før tilsyn med moskeer

Social er arv er en af de ting, der optager politikeren meget, fordi han mener, at den er næsten umulig at bryde, når det kommer til de ekstreme grupperinger indenfor islam.

- Der er en gruppe, hvor man næsten kan sige, at filmen bliver spolet tilbage og den sociale arv er umulig at bryde, og problemerne, udfordringerne og holdningerne til sex og arbejdsmarkedet bliver reproduceret gang  på gang på gang. Kun fordi at man skaber en ramme, hvor man kan gøre det. Og man tillader fra dansk side også at skabe den ramme.

Det kan de danske myndigheder gøre ved at føre tilsyn med trossamfundene og gøre det muligt at tage deres officielle godkendelse fra dem, mener Manu Sareen.

- Når man kan give en godkendelse, så bør man også kunne fratage en godkendelse. For man kan ikke forhindre folk i at lukke lort ud. Det har de ret til. Men det, vi kan gøre, er at sætte nogle kriterier op og sige, at hvis man skal være godkendt, så skal man heller ikke modarbejde integrationen.

- Man kan jo holde tilsyn, som man gør på friskoler og alt muligt andet. Det er ikke noget, jeg bryder mig om, men det kan være en nødvendighed, siger Manu Sareen.