Moskeerne bag sløret

Imam til kvinder: - I må ikke arbejde sammen med mænd

I dokumentarserien ’Moskeerne bag sløret’ forklarer en imam i Grimhøjmoskeen, at muslimske kvinder ikke må tage arbejde, hvor der er mænd.

Kvinder må ifølge islam ikke tage et arbejde, hvis der er mænd tilstede, fordi det ikke er tilladt at sammenblande kønnene.

Sådan lyder budskabet fra en gæsteimam i Grimhøjmoskeen i Aarhus, viser skjulte optagelser, som indgår i dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret'.

Optagelserne er lavet i forbindelse med en prædiken i moskeen, hvor gæsteimamen svarer på spørgsmål fra tilhørerne.

Her spørger TV 2s 'muldvarp', der kaldes Fatma, om muslimske kvinder må tage et arbejde, hvor der er mænd til stede.

- Der er en søster, der fortæller, at hun har fået et arbejde, hvor der er sammenblanding af køn. Må jeg gerne acceptere det her arbejde?, siger imamen først.

- Vi siger, at det ikke er tilladt. Det er ikke tilladt er to grunde: Det er ikke tilladt for en kvinde, der tror på Allah, at være alene sammen med en mand, undtagen når hun er sammen med en værge. På den anden side, generelt set, er det ikke tilladt med sammenblanding af kønnene, lyder imamens svar til tilhørerne.

- Din mand er dit paradis og dit helvede

Udtalelserne kommer fra samme gæsteimam, som på skjulte optagelser forklarer, at muslimer skal slå deres børn, hvis børnene ikke beder, når de er 10 år gamle.

I første del af optagelserne høres imamen tale dansk, men senere slår han over i arabisk. Her stiller han spørgsmålet "Er det tilladt at tage imod et job uden min mands samtykke?"

Imamen svarer selv:

- Det er på ingen måde tilladt. En kone skal adlyde sin mand. Hun skal adlyde sin mand. Profeten sagde til dig, at din mand er dit paradis og dit helvede. Så adlyd ham.

Hellere paradis end job

Tina Magaard er lektor på Aarhus Universitet og har studeret koranen indgående samt udført omfattende feltarbejde i miljøerne omkring moskeer og koranskoler i Danmark.

Efter at have set de skjulte optagelser fortæller Tina Magaard, at hun flere gange er stødt på forbuddet mod at kvinder tager arbejde samme med mænd.

- Det er faktisk en holdning, jeg er stødt på forholdsvis tit i mit feltarbejde. Enten at du slet ikke må arbejde, fordi der altid vil være mænd på en arbejdsplads, eller at du ikke må arbejde som arkitekt eller som kassedame eller alle mulige erhverv, som du ikke må udøve, fordi du kommer i kontakt med svinekød eller fordi der er mænd til stede, forklarer Tina Magaard.

Hun forklarer, at det er håbet om at komme i paradis, der for meget religiøse kvinder kan være årsagen til ikke at tage et job med mandlige kollegaer.

- Hvis du ikke kommer i himlen, kommer du i helvede, og der bliver du udsat for forfærdelige lidelser i al evighed. Det vil alle jo gerne undgå. Så hvis man tror på det, så kan man vægte det højere end et job og indtjening og frihed, siger Tina Magaard.

Imamen burde være konstruktiv

TV 2 har også vist optagelserne til Garbi Schmidt, professor ved Interkulturelle Studier på Roskilde Universitetscenter (RUC). Hun påpeger, at der er ytringsfrihed i Danmark, men siger, at det er uhensigtsmæssigt for samfundet, at imamen prædiker som han gør.

- Det konstruktive var jo, at imamen bidrog til, som den autoritet han er: ’Hvordan er det, vi hjælper vores kvinder, hvordan er det vi hjælper vores mænd til at få et bedre liv. Det er en ansvarlighed, som de kunne spille ind med, siger Garbi Schmidt.

Hun pointerer, at imamens udtalelser om arbejde kan betyde, at kvinderne ikke er klar til at yde ekstra for at få et job.

- Det kan jo også indgå i legitimeringen af, at man så egentlig ikke behøver at gøre mere: ’Det kan være svært for mig at få et arbejde, og i stedet for at gøre det her ekstra, så gør jeg mindre eller stopper der, fordi min imam siger, at det skal jeg egentlig ikke’, forklarer Garbi Schmidt.

Mændene spiller også en rolle

Tidligere integrationskonsulent og forfatter, Fahmy Almajid, mener ikke, at det nødvendigvis kun er imamens skyld, at muslimske kvinder ikke kommer ud på arbejdsmarkedet.

Han har kørt flere projekter for at få flere muslimske kvinder på arbejdsmarkedet, og hans erfaring er, at det særligt er mændene, der ikke ønsker, at deres koner tager et arbejde:

- Det er ikke nødvendigt, at en imam siger det, for mange har allerede den opfattelse af deres religion, altså at kvinder ikke skal arbejde. I hvert fald ikke i job, hvor de har kontakt med mænd.

Alligevel mener han, at imamens rolle spiller ind.

- Jeg oplevede ofte som integrationskonsulent, at kvinderne ikke ville tage et arbejde, hvor de skulle være tæt på mænd.  Og der er ingen tvivl om, at det segmenteres, når en imam siger det, siger Fahmy Almajid.

Grimhøj-talsmand: Vi skal følge de danske regler

Hos Grimhøjmoskeen siger talsmand Oussama El-Saadi, at han tvivler på ægtheden af TV 2's optagelser, og samtidig afviser han, at muslimske kvinder ikke må arbejde sammen med mænd.

- Vi bor i Danmark, og ifølge vores religion, skal du passe ind i det land, som du bor i. Så jeg kan ikke sige til nogen, at de ikke må gøre det (arbejde sammen med mænd, red.), for det dur ikke i Danmark. Du skal gå på arbejde, og du skal blive aktiveret, siger Oussama El-Saadi til TV 2.

Han kan dog godt forstå, at imamen på de skjulte optagelser fortæller, at kvinder ikke må arbejde sammen med mænd, for sådan er de generelle regler i islam.

- Det er ikke hemmeligt. Hvis du stiller mig det samme spørgsmål, vil jeg svare jeg dig med de samme ting. Vi siger, at de regler, som ham der (imamen, red.) taler om, de gælder, hvis det er et islamisk land. Men i Danmark passer de her ting ikke, siger Oussama El-Saadi.

Politikere vil lukke Grimhøjmoskeen

De seneste dage har TV 2 offentliggjort flere skjulte optagelser, der viser, hvordan Grimhøjmoskeen lægger lokaler til undervisning om shariaens regler for stening og pisk samt en imam, der vejleder i, hvordan muslimske forældre bør slå deres børn, hvis ikke børnene beder til gud, når de er 10 år gamle.

De skjulte optagelser, der indgår i dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret', har fået politikere på hele det politiske spektre til at fordømme Grimhøjmoskeen og flere kræver, at moskeen lukkes.

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg siger, at hun vil sætte alle midler ind i forhold til Grimhøjmoskeen.

-  Der er så meget skidt omkring Grimhøjmoskeen, og det har vi set i flere år. Selvfølgelig så jeg helst, at vi kunne få moskeen og holdningerne væk, siger hun til TV 2.

Første afsnit af programserien 'Moskeerne bag sløret' sendes tirsdag d. 1. marts klokken 20.50 på TV 2. Du kan dog allerede se det på TV 2 PLAY.