Moskeerne bag sløret

Enige forskere: Vold mod børn kan og skal ikke tolereres

Det kan være ulovligt at opfordre til vold på børn, fastslår jurister, efter TV 2 kunne fortælle, at imam underviser forældre i at slå deres børn.

TV 2 kunne mandag afsløre, at forældre i moskeen på Grimhøjvej i Aarhus bliver instrueret i at slå deres børn, hvis de ikke beder til Allah. Ved brug af skjult kamera dokumenteres det, at en gæsteimam fra København, der er på besøg i Grimhøjmoskeen, detaljeret forklarer, hvordan børn skal slås i opdragelsesmæssig sammenhæng.

- Frygt Allah, brødre og søstre, lær jeres børn Salah (red. at bede). Det er obligatorisk for jer at lære dem at bede, fra de er syv år. Og endda at slå dem, hvis de ikke laver Salah, når de er 10 år, siger imamen på de skjulte optagelser.

Flere jurister slår over for TV 2 fast, at det er ulovligt at slå børn – og at det kan være ulovligt at opfordre andre til at gøre det.

- Børn er omfattet af det strafferetlige værn mod at blive udsat for vold på samme måde som voksne mennesker. Så uanset, hvad grunden kan være, må man ikke slå sine børn, siger Trine Baumbach, jurist og lektor på Center for Offentlig Regulering og Administration ved Københavns Universitet, til TV 2.

Vold mod børn tolereres ikke i Danmark – heller ikke som en del af opdragelsen, fastslår Trine Baumbach. Og hvad end det er et slag på skulderen, i numsen eller et andet sted, der medfører færre fysiske skader, end et slag i ansigtet for eksempel gør det, kan vold ikke legitimeres.

Og hun bakkes op af Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet, og Jens Elo Rytter, professor på Center for International Lov og Ret ved Københavns Universitet.

- At opfordre til at slå børn kan være strafbart i sig selv. For man må ikke tilskynde andre til at begå en forbrydelse. Og det er en forbrydelse at slå på børn. Ifølge straffelovens regler må man ikke tilskynde til vold, siger Jens Elo Rytter til TV 2. 

Risikerer fængsel

Trine Baumbach vil ikke forholde sig til straf i den konkrete sag, men fortæller, at vold mod børn kan give mellem en bøde til tre års fængsel.

- Hvis man slår børn, som er i en særlig sårbar situation, kan man godt regne med en ubetinget frihedsstraf, siger hun.

Denne situation vil børn, der bliver slået af deres forældre eller andre, der har dem i varetægt, typisk være i.

Kan moskeen lukkes?

Skal Grimhøjmoskeen lukkes, som Dansk Folkeparti og De Konservative ønsker det, kræver det dog vidtgående beviser, lyder det fra juristerne.

- Man skal kunne bevise, at den religiøse sammenslutning har et ulovligt formål eller virker med ulovlige midler, siger Jens Elo Rytter til TV 2 og uddyber:

- Det kræver, at det ikke bare er enkeltstående medlemmer af moskeen eller sammenslutningen, der foretager sig noget ulovligt. Det skal tegne den religiøse sammenslutning som helhed.

De nye afsløringer kommer efter TV 2 søndag fortalte, at imam Abu Bilal i Grimhøjmoskeen underviser i, hvordan de islamiske regler foreskriver, at man stener og pister en muslim, der dyrker sex uden for ægteskabet.

Første afsnit af programserien 'Moskeerne bag sløret' sendes tirsdag d. 1. marts klokken 20.50 på TV 2.