Samfund

Danmarks svar på Nobelprisen: Her er årets vindere

Tre britiske forskere modtager Danmarks svar på Nobelprisen for at finde ud af, hvorfor vi husker.

Uden hjernens evne til at huske, ville du hverken kunne genkende mennesker, finde vej eller lære sprog. Hvorfor vi er i stand til at huske alle de ting, har tre britiske hjerneforskere fundet ud af.

Tirsdag bliver de tre forskere Timothy Bliss, Graham Collingridge og Richard Morris belønnet med Danmarks svar på Nobelprisen, The Brain Prize, for deres nye viden.

- De tre sammen har på smukkeste vis løftet hele det her område og bibragt os en fantastisk indsigt i, hvordan vi lærer og husker, siger direktør for The Brain Prize, Kim Krogsgaard.

Prisen er verdens største hjerneforskningspris, og sammen med den modtager forskerne en million euro, godt 7,5 millioner danske kroner.

Viden kan bruges til at forstå alvorlige sygdomme

Nærmere bestemt har hjerneforskerne vist, hvordan hjernecellerne i hjernens indlæringsportal, snakker sammen. De har vist, at man kan styrke forbindelsen imellem hjernecellerne, og at forbindelserne bliver stærkere, når man lærer noget.

Den britiske hjerneforsker, Timothy Bliss, er glad og beæret over at modtage The Brain Prize.

- Jeg har altid været interesseret i, hvordan minder virker i hjernen. Hvad sker der egentligt i hjernen, når vi får et nyt minde, siger Timothy Bliss til TV 2 NewScience. Vi begyndte arbejdet med hjernen i sluttresserne og fandt ud af, at minder bliver lagret via synapser i den del af hjernen, der hedder hypocampus. Hvis man mister hypocampus, så kan man ikke længere danne nye minder, siger Timothy Bliss.

Den nye viden om, hvorfor vi husker, kan bruges til bedre at forstå alvorlige sygdomme som Alzheimer, stofafhængighed og kroniske smerter.

- Det vigtig forskning, fordi det vigtigt at have en grundlæggende forståelse af, hvordan hjernen og hukommelsen fungerer, siger Timothy Bliss. Den viden har også stor betydning for vores forståelse af sygdomme, hvor hukommelsen og minderne forsvinder som fx. alzheimers.

Jakob Balslev Sørensen, der er professor ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet, forsker inde for samme felt som de tre prisvindere.

- Med disse tre prisvinderes arbejde, er der nu håb for, at man kan finde behandling af disse sygdomme.

- Den basale mekanisme til at huske er svækket ved folk med Alzheimer. Det, at man nu forstår den mekanisme, betyder, at der er en mulighed for, at man kan gå ind og styrke den, siger han.
 

Pris sætter Danmark på verdenskortet

Bag The Brain Prize er Fonden for Grete Lundbecks Europæiske Hjerneforskningspris, der er en dansk fond. Prisen får hjerneforskerne til at komme til Danmark, hvor de skal deltage i møder og workshops med danske hjerneforskere.

- Vi sætter Danmark på verdenskortet. Folk i udlandet bliver klar over, at vi er interesserede i hjerneforskning og kommer til Danmark.

- Danske forskere får lettere adgang til dygtige kolleger fra udlandet. På den måde bygger vi dansk hjerneforskning op ved at facilitere det på denne her måde, siger Kim Krogsgaard.

Det er sjette år, at prisen bliver uddelt. Hjerneforskerne kommer til Danmark 1. juli, hvor de får overrakt prisen af kronprins Frederik.