Børns Vilkår: Opdragende vold er svigt og ydmygelse

En imams synspunkt om, at man gerne må slå sine børn, får stor kritik af Børns Vilkår.

Børns Vilkår mener ikke, at det kan forsvares at bruge vold som led i opdragelsen - heller ikke hvis det ikke gør fysisk skade på barnet.

Derfor tager Børns Vilkår også "dyb afstand" fra en imam fra Grimhøj-moskeen, der på skjulte optagelser fra TV 2 siger, at man gerne må slå sine børn som en del af opdragelsen. Direktør Rasmus Kjeldahl vil have det stoppet og foreslår, at hvis folk oplever vold eller hører om det, så skal kommunen underrettes.

- Det her er en opfordring til at bruge vold mod børn. Om det så foregår i et pædagogisk projekt, det er fuldstændig lige meget, siger han til TV 2.

Børns Vilkår stiftet for at kæmpe mod afstraffelse af børn

Børns Vilkår blev netop startet for at kæmpe imod den såkaldte revselsesret, der indtil 1997 gav forældre retten til at straffe deres børn - også korporligt.

Dengang var der hed debat om afskaffelse af retten, hvilket gjorde, at lovforslaget kun blev vedtaget med én stemme.

- Men i dag betragtes det at slå sine børn trods alt nok som et ekstremistisk synspunkt i Danmark. Og vi må i hvert fald lægge meget stor afstand til det, der foregår i moskeen her, hvor man direkte lægger op til at bruge vold i en opdragende sammenhæng, siger han til Ritzau.

Det er TV2, der har skaffet sig adgang til imamens udtagelser med skjulte optagelser.

Af optagelserne fremgår det, at imamen ikke opfordrer til vold, der giver fysiske skader på børnene, men at "man slår dem som opdragelse og læring".

Opdragelse i frygt gavner ikke børn

Men den gradbøjning holder ikke, mener Rasmus Kjeldahl.

- Ting bliver ikke mindre vold, fordi man kalder det noget andet, eller fordi det har et andet formål. Det der med at blive opdraget i frygt, kan børnene ikke bruge til noget, siger han.

Han nævner, at der er set eksempler på, at børn der er blevet slået oftere selv tyer til vold i samfundet, fordi forældre har vist børnene, at vold er en måde at løse konflikter på.

Samtidig kan det være meget svært for nogle forældre at kontrollere volden og dosere deres vrede, hvilket kan føre til store skader på især de mindste børn.

Første afsnit af programserien 'Moskeerne bag sløret' sendes tirsdag d. 1. marts klokken 20.50 på TV 2. Allerede nu kan du se første afsnit på TV 2 Play.