Moskeerne bag sløret

Programchef på TV 2: Muldvarp stillede ikke spørgsmål om stening

Grimhøjmoskeen mener, at TV 2s muldvarp bevidst stillede et spørgsmål om stening under skjulte optagelser, men det afviser TV 2s programchef.

Da TV 2 i forbindelse med  programserien 'Moskeerne bag sløret' havde en muldvarp udstyret med skjult kamera inde i en studiekreds i Grimhøjmoskeen, hvor imamen Abu Bilal underviste i sharia, stillede muldvarpen ingen spørgsmål, der handler om stening og pisk.

Det fastslår TV 2s programchef, Thomas Breinholt.

- Det kan jeg fuldstændigt afvise. Vi har stening med i to forskellige sekvenser. Den første er taget til en fredagsbøn, og der bestemmer han (imamen, red.) jo selv, hvad han vil tale om. Den anden er så det her studiekredsmøde, og der er det ikke vores muldvarp, der stiller spørgsmål om stening, siger Thomas Breinholt.

Udtalelsen fra TV 2s programchef kommer, efter at formanden for Grimhøjmoskeen, Oussama El-Saadi, til TV 2 og andre medier har sagt, at det var TV 2's muldvarp, der bevidst satte en fælde op for moskeen ved at spørge ind til stening:

- Vores imam er nødt til at svare, hvad han har læst i bøgerne om sharia, når TV 2s spion spørger ham om sharia. Vi kan ikke snyde og sige nogle forkerte ting om vores religion, sagde Oussama El-Saadi søndag aften til TV 2.

Moskeformanden forklarer overfor Danmarks Radio, at shariaens straffe for sex udenfor ægteskabet ikke er noget, moskeen normalt beskæftiger sig med, fordi det er ikke er regler, der gælder i Danmark.

- Jeg er helt ærlig; Det er nok første gang, efter jeg er kommet til Danmark, at nogen svarer på spørgsmål omkring de her ting, siger Oussama El-Saadi til Danmarks Radio.

Oplægget om stening kommer uopfordret

Men Thomas Breinholt forsikrer, at muldvarpen, der kaldes "Fatma", kun stillede et enkelt spørgsmål under studiegruppemødet, og at det ikke omhandlede stening.

- Fatma stiller kun ét spørgsmål i den her studiekreds – og det er, da hun spørger om, hvordan man skal omgås danskere. Svaret på dette spørgsmål fremgår af programmet, som vi sender i morgen.

- Men hele oplægget om stening kommer helt uopfordret fra Abu Bilal. Det er simpelthen ikke korrekt, at det er noget, som TV2 har fremprovokeret, siger Thomas Breinholt.

Yderligere mener Oussama El-Saadi, at der ikke var tale om en studiekreds, men derimod en gruppe af imamen Abu Bilals familiemedlemmer. Dette er hverken TV 2 eller TV 2s muldvarpe bekendte med, og programchef Thomas Breinholt forklarer, hvordan TV 2 opfatter situationen:

- Fatma bliver inviteret til at deltage i studiegruppen, efter at hun er kommet i moskeen gennem flere uger. I den periode har hun selv efterspurgt studiegrupper, da hun har hørt, at de jævnligt afholdes. Det er imamens kone, der inviterer hende med. At alle øvrige deltagere også skulle være familiemedlemmer til imam Abu Bilal har hverken vi, Fatma eller Muhammed før hørt om.

Thomas Breinholt henviser til, at optagelserne tydeligt viser, at der er tale om formaliseret undervisning for en større gruppe kvinder og børn. 

- I øvrigt er det ikke kun i forbindelse med denne studiekreds at Abu Bilal taler om stening. Abu Bilal kommer ind på stening både her og en helt anden dag til en fredagsbøn. Til fredagsbønnen er det den mandlige muldvarp, der filmer imamen, da Fatma er henvist til moskeens kvindeafdeling, hvor man ikke kan se imamen – men kun høre ham via en højttaler. Kronologisk finder fredagsbønnen om stening sted før studiegruppemødet, siger han.

Moske afviser udtalelser om børnevold

Mandag aften offentliggjorde TV 2 nye optagelser af en fredagsbøn i Grimhøjmoskeen, hvor en gæsteimam fra København blandt andet siger, at man skal slå sine børn på en opdragende måde, hvis de ikke beder, når de er 10 år gamle.

Til TV 2 siger Oussama El-Saadi, at han bevtivler TV 2s optagelser og antyder, at det er taget ud af kontekst.

- Vi synes, at det bliver klippet og sat ind. Det er ikke sikkert, at det er rigtigt, siger han.

At optagelserne skulle være taget ud af kontekst, er ifølge Thomas Breinholt ikke rigtigt.

- Det er ikke korrekt. Udtalelsen kommer i forbindelse med en prædiken, hvor gæsteimamen fortæller om hvor vigtigt det er at man lærer sine børn salah – altså at bede. 

Første afsnit af programserien 'Moskeerne bag sløret' sendes tirsdag d. 1. marts klokken 20.50 på TV 2.