Moskeerne bag sløret

Må man opfordre til at slå børn? Her er ekspertens vurdering

- Man slår dem som opdragelse og læring. Ikke som vold, siger en imam fra Grimhøjmoskeen på skjulte optagelser. Det kan være på kant med loven.

Baggrund for programserien 'Moskeerne bag sløret'

TV 2 sætter med programserien ’Moskeerne bag sløret’ fokus på, om en række udvalgte moskeer modvirker eller medvirker til integration.

Læs om hvordan TV 2 har arbejdet med programmerne og en række af de overvejelser, TV 2 har gjort sig i den forbindelse.

TV 2 kan mandag dokumentere, hvordan en gæsteimam i Grimhøjmoskeen på skjulte optagelser fortæller, hvordan forældre skal slå deres børn, hvis børnene som 10-årige ikke beder til Gud.

- Frygt Allah, brødre og søstre, lær jeres børn Salah (at bede, red.). Det er obligatorisk for jer at lære dem at bede fra de er syv år. Og endda at slå dem, hvis de ikke laver Salah, når de er 10 år, siger imamen blandt andet på optagelserne.

Og denne type udtalelser kan meget vel være på kant med dansk lovgivning. Det vurderer strafferetsekspert, Trine Baumbach, fra Københavns Universitet.

- Man slår dem som opdragelse og læring

Trine Baumbach understreger, at hun ikke udtaler sig om den konkrete sag, men forklarer, at anstiftelse eller opfordring til vold generelt kan være strafbart.

- Udgangspunktet er, at man ikke må opfordre folk til at begå forbrydelser, og hvis den opfordring, man kommer med, er tilstrækkeligt konkretiseret, så kan man faktisk risikere at blive dømt for medvirken til vold.

På de skjulte optagelser forklarer imamen, hvad formålet med volden er:

- Det er ikke tilladt at give dem en flad, banke dem ind i væggen eller brække knogler på dem. Det er heller ikke tilladt at tage en kniv og nakke dem eller choppe dem. Man slår dem som opdragelse og læring. Ikke som vold, siger imamen.

Børn har en særlig ret

Trine Baumbach forklarer, at det ikke har nogen betydning, om man opfordrer til vold som led i opdragelse.

- Børn er omfattet af fuldstændigt det samme strafferetlige værn som alle andre, og det betyder, at de ikke må udsættes for nogen form for vold. Hverken som afstraffelse, men heller ikke som led i en opdragelse. Det er i strid med straffelovens bestemmelser, og børn er beskyttet i nøjagtig samme omfang som voksne er.

Trine Baumbach påpeger, at det kan være en skærpende omstændighed, hvis der opfordres til vold mod børn.

- Man kan sige, at børn har en særlig stærk ret på det her punkt, fordi de er særligt sårbare, når de er i forældrenes varetægt.

Søndag afslørede TV 2 ved brug af skjulte optagelser fra programserien 'Moskeerne bag sløret', hvordan imamen Abu Bilal i Grimhøjmoskeen underviser en studiekreds bestående af kvinder og børn om, hvordan utroskab ifølge sharia skal straffes med stening.

Afsløringen skabte stor røre på hele det politiske spektre, og både Dansk Folkeparti og De Konservative kræver moskeen lukket.

- Moskeen afviser, at det er foregået

Moskeen på Grimhøjvej har i forbindelse med dokumentaren 'Moskeerne bag sløret' modtaget udskriften af de skjulte optagelser. Moskeen mener, at de skjulte optagelser, der vises i programserien, ikke viser det sande billede af moskeen.

- Vi kan ikke tro på alt, hvad der kommer fra jer. For i optager mange timer, og så kommer I med nogle få sekunder. Så det er ikke sikkert, at I ikke bare samler ting sammen og snyder folk, siger moskeens formand, Oussama El-Saadi.

Han afviser således, at moskeen opfordrer til at slå børn.

- Nej, vi har ikke noget, som de her ting siger. Nej. Der er en straf ligesom en... Et pres på en eller anden måde, med børn, til at overholde deres religion eller bøn. Men ikke noget med, at man slår. For det er forbudt i forhold til religionen, at man slår, siger formanden til TV 2.

Første afsnit af programserien 'Moskeerne bag sløret' sendes tirsdag d. 1. marts klokken 20.50 på TV 2.